image

Duitsland verbiedt slimme speelgoedpop wegens privacy

vrijdag 17 februari 2017, 18:17 door Redactie, 7 reacties

De Duitse autoriteiten hebben een slimme speelgoedpop die met kinderen kan praten van de markt laten halen, omdat het in werkelijkheid om zendapparatuur gaat die de privacy van mensen in gevaar brengt. Dat heeft de toezichthouder Bundesnetzagentur vandaag bekendgemaakt.

Het gaat om de speelgoedpop Cayla, die ook in Nederland werd verkocht. Onderzoekers ontdekten allerlei beveiligingsproblemen met het speelgoed. Daardoor was het voor vreemden mogelijk om op afstand met kinderen te praten of hen af te luisteren. Verder bleek dat wat kinderen tegen de pop vertellen met een Amerikaans bedrijf wordt gedeeld en de speelgoedpop reclame voor Disneyfilms maakt.

"Voorwerpen die camera's of microfoons verbergen en signalen kunnen verzenden, en daarom zonder detectie data kunnen versturen, brengen de privacy van mensen in gevaar. Dit geldt met name voor speelgoed. De Cayla-pop is nu verboden in Duitsland", zegt Jochen Homann, president van de Bundesnetzagentur. "Dit beschermt ook de meest kwetsbaren in onze samenleving." De toezichthouder heeft ouders voor de pop gewaarschuwd, maar is niet van plan om tegen ouders die de pop in huis hebben maatregelen te nemen.

Reacties (7)
17-02-2017, 18:34 door Anoniem
Dus zo moeilijk is dat niet. Waarom kunnen we dat niet in NL?

TheYOSH
17-02-2017, 18:59 door Anoniem
Voorwerpen die camera's of microfoons verbergen en signalen kunnen verzenden, en daarom zonder detectie data kunnen versturen, brengen de privacy van mensen in gevaar.
Behalve als alle communicatie plaatsvindt met de Nederlandse AIVD natuurlijk...
(mammááaáá ikke boek plas!...)
17-02-2017, 23:33 door Anoniem
Euh volgens mij mag je in Nederland mag je geen gesprekken opnemen zonder dat eerst te vermelden en akkoord te hebben van degene die deelneemt. Misschien onze jurist hierover uitsluitsel kan geven.
18-02-2017, 08:40 door Anoniem
Door Anoniem: Dus zo moeilijk is dat niet. Waarom kunnen we dat niet in NL?

TheYOSH

Omdat Duitsland ballen heeft als het op privacy aankomt. Ze hebben ook de communicatie tussen WhatsApp en Facebook voorlopig geheel plat gelegd via een rechtszaak.
18-02-2017, 09:11 door karma4 - Bijgewerkt: 18-02-2017, 12:39
Door Anoniem: Dus zo moeilijk is dat niet. Waarom kunnen we dat niet in NL?

TheYOSH
Schade voor het bedrijfsleven? Ethiek en financieel gewin staan op gespannen voet. Als de overheid zich laat leiden door het bedrijfsleven dan hoef je weinig te verwachten.
18-02-2017, 12:14 door Anoniem
Door Anoniem: Euh volgens mij mag je in Nederland mag je geen gesprekken opnemen zonder dat eerst te vermelden en akkoord te hebben van degene die deelneemt. Misschien onze jurist hierover uitsluitsel kan geven.

Juridische vraag: mag je eigen gesprekken opnemen?

Hoeveel uitsluitsel wil je hebben?

https://www.security.nl/search?keywords=juridische+vraag+opnemen+gesprek
18-02-2017, 12:57 door Jodelie
Slim! Dat zouden meer landen moeten doen. O wacht... De privacy in Nederland bestaat niet meer #sleepdatanetje
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.