image

Politie ontkent problemen met identificatiesysteem verdachten

zaterdag 4 maart 2017, 14:20 door Redactie, 7 reacties

Er zijn geen problemen met het systeem dat de politie gebruikt om verdachten te identificeren, zo laat de politie zelf weten. Het AD kwam vandaag met een artikel waarin wordt gesteld dat het politiesysteem om arrestanten te identificeren agenten soms meer dan een uur van de straat houdt.

De identificatiezuil waar de politie gebruik van maakt scant vingerafdrukken en maakt foto's van de verdachte. Vervolgens probeert het systeem via gezichtsherkenning de persoon in kwestie te identificeren. Het identificeren zou zo veel sneller moeten verlopen, maar volgens agenten is het proces tijdrovend en loopt de identificatiezuil geregeld vast. "De computerzuilen waarmee de politie verdachte vreemdelingen identificeert, functioneren prima", zo laat de politie in een reactie weten.

Volgens de politie zijn de meeste kinderziektes in de nieuwe software verholpen en is het storingspercentage van 0,6 aanvaardbaar. Gemiddeld zouden politiemensen tussen de 12 en 15 minuten aan elke registratie besteden. "We zijn juist erg tevreden over het functioneren van de ID-zuilen, en van collega’s die ermee werken krijgen we juist enthousiaste geluiden terug", zegt Paul van Musscher, politiechef van de Eenheid Den Haag. Ook komt de politie volgens Musscher tot een betere identificatie omdat er meer registers worden bevraagd en de kwaliteit van vingerafdrukken en foto’s is toegenomen.

"De klacht dat we zuilen tekort komen, herken ik ook niet. We hebben extra zuilen op voorraad, die kunnen door een teamchef worden opgevraagd. En ten slotte blijkt uit het systeem dat we steevast tussen de 12 en 15 minuten bezig zijn met een identificatie", merkt de politiechef op. Begin maart komt er een volgende versie van de software waarin de stabiliteit van het systeem verder is verbeterd, aldus de politie. Daarnaast worden dit jaar 30.000 politiemensen bijgeschoold, wat er voor moet zorgen dat het aantal storingen verder afneemt.

Reacties (7)
04-03-2017, 16:00 door Anoniem
Er zijn nog nooit problemen geweest met de politie. De leiding wordt er ophanden gedragen. Hun ICT is ook altijd tip-top. Net als de rest van de overheid. Ze zijn gewoon het lichtende voorbeeld voor ICT-uitrol voor heel Nederland! Ik noem een ov-chipkaart, een EPD, de soepele digitale afhandeling bij het SVB, de geweldige websites van het UWV en de nog betere websites van de belastingdienst. We kunnen allemaal nog veel van ze leren, dat bewijzen deze vele projecten keer op keer!
04-03-2017, 17:03 door karma4
Door Anoniem: Er zijn nog nooit problemen geweest met de politie. De leiding wordt er ophanden gedragen. Hun ICT is ook altijd tip-top. Net als de rest van de overheid. Ze zijn gewoon het lichtende voorbeeld voor ICT-uitrol voor heel Nederland! Ik noem een ov-chipkaart, een EPD, de soepele digitale afhandeling bij het SVB, de geweldige websites van het UWV en de nog betere websites van de belastingdienst. We kunnen allemaal nog veel van ze leren, dat bewijzen deze vele projecten keer op keer!
Wauw mooi dubbelhartig gebracht.
Het lijkt me dat er in ieder geval een probleem is met wat gemeten en gemeld wordt over de werking en hoe de gebruiker (de agenten) het ervaren. Gewoonlijk willen de bestuurders alleen maar juich berichten horen en zeker niets dat fout dreigt te gaan. Heel gewoon gebeurt overal. De eerste die dwars ligt (negatief geluid) daar gaat de kop van af, dus iedereen kijkt wel wat er gebeurt. Uiteindelijk is de schade te groot en valt er niets meer aan te doen.... Tja heel agile .
04-03-2017, 17:18 door Anoniem
Veel belangrijker : wat is de foutmarge bij zogenaamde automatische herkenning?

Hoeveel onschuldige mensen mensen worden er door het systeem als verdachte aangewezen?
Hoeveel ‘schuldige’ mensen ontspringen de dans?

Het uitzoeken en controleren van foutmarges, als dat al gebeurt kost veel meer tijd dan een vastloper.
En dan hebben we nog het beschadigde recht en onterecht ingepikte tijd van onschuldige burgers.
Nee, laten we welles nietes spelen over een vastloper meer of minder en de schuld daarvan geven aan de agenten die de zuilen bedienen, “Daarnaast worden dit jaar 30.000 politiemensen bijgeschoold, wat er voor moet zorgen dat het aantal storingen verder afneemt.”

Het doet een beetje denken aan die man in dat blanke pleisterhuis, die zich ook nooit in kritiek herkent, een alternatieve kijk op de feiten heeft en de media gebuikt om met beeldvorming gelijk te krijgen.
05-03-2017, 09:12 door karma4 - Bijgewerkt: 05-03-2017, 09:18
https://www.rijksoverheid.nl/binaries/rijksoverheid/documenten/brochures/2011/06/23/progis-het-fundament/boekje-progis-het-fundament.pdf is uit 2011 zo nieuw is het niet meer.
Kan me dan niet voorstellen dat overgangsperikelen zijn. Eerder frustraties van agenten waarbij het nog niet snel genoeg gaat. Hoe lang zou het identiteitsonderzoek duren zonder hulpmiddel een dag?
Je wordt meegenomen naar het politiebureau om je identiteit vast te stellen. Dat gebeurt niet zomaar wat is die aanleiding?

Criminelen laten lopen omdat identiteit geheim moet blijven lijkt de zwakste insteek, dus geen argument.
https://www.rijksoverheid.nl/documenten/brochures/2011/12/22/protocol-identiteitsvaststelling
05-03-2017, 09:33 door Anoniem
Door karma4: Hoe lang zou het identiteitsonderzoek duren zonder hulpmiddel een dag?
Dat is precies waarom iedere burger geacht wordt met zijn burgerhaatkaart op zak te lopen. Want de politie is eigenlijk best wel incompetent. Kunnen zelf namelijk niets als er niet een volautomatische zuil klaarstaat om het echte werk te doen, of dat de burger het zelf maar even regelt door zijn burgerhaatkaart te presenteren.

Je wordt meegenomen naar het politiebureau om je identiteit vast te stellen. Dat gebeurt niet zomaar wat is die aanleiding?
Ah, een "waar rook lijkt te kunnen zijn, daar moet dus wel vuur zijn!" argument.

Criminelen laten lopen omdat identiteit geheim moet blijven lijkt de zwakste insteek, dus geen argument.
Mwa, we laten ze om alle andere redenen ook lopen. En om nou gelijk alle argumenten met een "ja maar crimineel!" overboord te zetten, terwijl het gros van de mensen dat helemaal niet is, is ook weer zoiets. Plus dat de echte criminelen ondertussen niet een, maar wel veertien identiteiten op zak hebben en dan begint het de politie helemaal te draaien.

Wat je hier eigenlijk zegt is dat omdat de politie toch hun werk moet kunnen doen --ongeacht hun eigen incompetentie-- eigenlijk alles per definitie maar geoorloofd moet zijn, om het even wat. Zelfs de simpelste vraag over kosten/baten, niet alleen in geld maar ook in impact op de burgerij vind je eigenlijk niet kunnen. En dat is nou net niet hoe we zulke bijzondere bevoegdheden horen uit te delen. Dat het ondertussen wel zo gaat is ook onderdeel van de groeiende kloof tussen overheid en burger.

Zeker omdat vervolgens de rechtspraak zo bevooroordeeld is tegenover "zielige" bevolkingsgroepen dat die nauwlijks gestraft worden, zodat bijvoorbeeld de ondertussen toch wel de pan uitgerezen boetes die echt alleen nog maar voor het spekken van de staatskas worden uitgedeeld aan verder brave burgers want die betalen tenminste nog, die kan de overheid nog net wel nog vinden, alleen nog maar harder schuren.

Wat we dus hebben is een vrij diepe vertrouwensbreuk tussen overheid en burger, en zonder vertrouwen kan heel de overheid wel inpakken. Dat kun je je dus niet veroorloven om het met een Ruttense glimgrijns weg te wuiven.
05-03-2017, 12:28 door karma4 - Bijgewerkt: 05-03-2017, 13:41
Door Anoniem: [Dat is precies waarom iedere burger geacht wordt met zijn burgerhaatkaart op zak te lopen. Want de politie is eigenlijk best wel incompetent. Kunnen zelf namelijk niets als er niet een volautomatische zuil klaarstaat om het echte werk te doen, of dat de burger het zelf maar even regelt door zijn burgerhaatkaart te presenteren.
Lees de aanwijzigingen voor het gebruik nog maar eens. Het tonen van een kaart is niet altijd voldoende. Wanneer zou een voorlopige hechtenis aan de orde kunnen zijn? https://www.om.nl/vaste-onderdelen/zoeken/@90655/wanneer-voorlopige/
Ah, een "waar rook lijkt te kunnen zijn, daar moet dus wel vuur zijn!" argument.
Nope meer een heterdaadje waar de persoon meteen opgepakt is.

Mwa, we laten ze om alle andere redenen ook lopen. .
Plus dat de echte criminelen ondertussen niet een, maar wel veertien identiteiten op zak hebben en dan begint het de politie helemaal te draaien.
Heb je een heterdaadje opgepakt dan wil wel zeker weten wie het is. Dat is nu net hier waar het om draait. 14 identiteiten op zak? Mooi meteen vastleggen tot de ene echte met die andere lijst als admin koppeling voor nader onderzoek.

Wat je hier eigenlijk zegt is dat omdat de politie toch hun werk moet kunnen doen --ongeacht hun eigen incompetentie--
Lees de links nog maar een alles is geheel wettelijk wanneer en hoe met een protocol geregeld. Het zijn gewoon de juiste competenties. De klacht van de agenten is enkel dat het ding wel wat sneller mocht zijn.
Ze wilden meteen weer weg voor de volgende prio-1 (levensbedreigend, aanrijtijd binnen 15 minuten). Je zou ook kunnen zeggen te weinig blauw op straat.


Wat we dus hebben is een vrij diepe vertrouwensbreuk tussen overheid en burger, en zonder vertrouwen kan heel de overheid wel inpakken. Dat kun je je dus niet veroorloven om het met een Ruttense glimgrijns weg te wuiven.
Als je het over de politieke boeg gooit met de onderbuikgevoelens dat de overheid altijd fout is vind ik dat te triest voor woorden. Het is de revolutionaire anarchistisch insteek die de gewone man meer ellende heeft gebracht dan je voor mogelijk houdt. Een burger heeft namelijk privileges zoals het uit de romeinse cultuur komt. Het stemrecht voor de gewone man is er pas sinds 1917 https://nl.wikipedia.org/wiki/Kiesrecht. Of dat ze het waard blijken, moet nog blijken. http://www.nieuwwij.nl/interview/mensen-van-geenstijl-zijn-geweldplegers/
07-03-2017, 11:56 door Anoniem
Is er nou een probleem of is er geen probleem? Als leiding zou je moeten weten wat er op de vloer speelt, dus dan mogen er niet zulke verrassingen zijn. Als de betreffende journalist het uit zijn duim zuigt dan wordt het lastiger natuurlijk. Het zijn altijd anonieme bronnen immers.

Lijkt me slimmer als de leiding gewoon af en toe meeloopt op de vloer, dan zie je vanzelf of mensen met bepaalde voorzieningen lopen te hannesen. Dan zijn de spullen niet goed of de mensen onvoldoende opgeleid of je hebt de verkeerde mensen. Daar moet je wat aan doen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.