image

GroenLinks en SP willen opheldering over CIA-hacktools

donderdag 9 maart 2017, 15:27 door Redactie, 2 reacties
Laatst bijgewerkt: 09-03-2017, 16:39

GroenLinks en de SP hebben minister Plasterk en minister Koenders om opheldering gevraagd over de hacktools van de CIA die deze week openbaar werden. Kamerleden Voortman (GroenLinks) en Van Raak (SP) willen weten of de CIA de nu onthulde hackmethodes ook op Nederlandse burgers toepast?

Volgens de Kamerleden is het onwenselijk dat beveiligingslekken na te zijn gebruikt niet bij de ontwikkelaar worden gemeld en willen de mening van Koenders en Plasterk hierover horen. Tevens vragen ze om een reactie op de onthulde malware voor slimme televisies, die doet alsof het toestel uitstaat, maar in werkelijkheid de omgeving afluistert en deze informatie terugstuurt.

"Is het waar dat de Nederlandse veiligheidsdiensten door de nieuwe Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten ook de mogelijkheid gaan krijgen om middels het aanbrengen van een virus apparaten te doen lijken alsof ze uit staan, terwijl ze in werkelijkheid gegevens doorsturen naar de diensten? Zo ja, waarom acht u dit wenselijk?", stellen Voortman en Van Raak de vraag. Ze willen ook weten of de Nederlandse regering de Amerikaanse regering om opheldering gaat vragen over "het laten rondzwerven" van beveiligingslekken die mogelijk "mondiale veiligheidsrisico's" tot gevolg kunnen hebben.

Plasterk en Koenders moeten verder duidelijk maken of de Nederlandse veiligheidsdiensten een soortgelijke werkwijze zullen hanteren ten aanzien van het gebruiken, en daarna niet melden, van beveiligingslekken. Mocht de nieuwe Wet inlichtingen- en veiligheidsdiensten door de Eerste Kamer worden aangenomen, dan vragen de Kamerleden binnen welke termijn de Nederlandse diensten verplicht zijn om een ontdekt en gebruikt veiligheidslek te melden bij de ontwikkelaar. Plasterk en Koenders hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden (pdf).

Reacties (2)
10-03-2017, 09:21 door Anoniem
Opmerking over "apparaten die uit lijken te staan". Wanneer een apparaat niet nodig is, schakel het dan fysiek uit, niet alleen in standby modus. Het beste is uitschakeling via een stekkerblok met een eigen powerschakelaar.

Koppel geen apparaten aan internet, tenzij nodig. Voor een computer is dat duidelijk, de internet koppeling is nodig voor he zinnige gebruik. Maar die goede reden is niet noodzakelijk aanwezig in een tv. Netflix e.d. kunnen worden bekeken via externe voorzieningen, die volledig uit kunnen worden gezet, indien niet gebruikt. Gebruik ook geen "slimme", stemgestuurde apparaten. In het nieuws is al geweest, dat een Amazon assistent door een uitspraak van een nieuwslezer, bij veel gebruikers een poppenhuis werd afgeleverd.
10-03-2017, 22:25 door Anoniem
Door Anoniem: Opmerking over "apparaten die uit lijken te staan". Wanneer een apparaat niet nodig is, schakel het dan fysiek uit, niet alleen in standby modus. Het beste is uitschakeling via een stekkerblok met een eigen powerschakelaar.

Probleem is dat dit de levensduur van het spul niet ten goede komt.

Buiten piekstromen in voedingen draait bijna alles embedded Linux in een flash filesystem. Het regelmatig wegvallen van de voeding kan een corrupt filesystem veroorzaken, want ook in stand-by kunnen slapende processen even wakker worden en wat naar het flash wegschrijven.

Veel beter is even de kap aan de achterkant losmaken en de microfoon, camera en WiFi module losrukken.

Verder alles wat slim is of kan internetten in de winkel laten liggen. Voor consumenten heeft het zelden toegevoegde waarde; het verbruikt alleen energie. Dus linkse groenpromoters, pak je kans en verbiedt het verkopen van functionaliteit die consumenten niet willen of kunnen gebruiken. En zet rekeningrijden uit je hoofd wat de infrastructuur voor zon systeem is energieverspilling en milieuvervuiling.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.