image

EU wil dat Facebook, Google en Twitter aan EU-regels voldoen

vrijdag 17 maart 2017, 16:59 door Redactie, 13 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-03-2017, 16:20

De Europese Commissie en consumentenautoriteiten hebben socialmediabedrijven een maand de tijd gegeven om ervoor te zorgen dat ze aan EU-regels voldoen, anders kan er handhavend worden opgetreden. Europese consumentenautoriteiten zouden steeds meer klachten van mensen ontvangen die het slachtoffer zijn geworden van fraude en scams op socialmediasites.

Daarnaast voldoen bepaalde algemene voorwaarden niet aan de EU-consumentenwetgeving. EU-consumentenautoriteiten hebben vorig jaar met steun van de Europese Commissie een brief naar Facebook, Google en Twitter gestuurd om de problematiek aan te pakken. Gisteren kwamen de EU-organisaties en Amerikaanse bedrijven bij elkaar om de voorstellen te bespreken. Binnen een maand zullen ze met een uiteindelijk voorstel komen hoe ze aan de EU-regels gaan voldoen.

De Europese Commissie en consumentenautoriteiten zullen deze uiteindelijke voorstellen beoordelen en kunnen als ze tekortschieten handhavend optreden. De bedrijven hebben aangegeven dat ze zich zullen richten op oneerlijke algemene voorwaarden en het aanpakken van fraude en scams die socialmediagebruikers misleiden. "De gebruiksvoorwaarden van sociale media moeten in overeenstemming worden gebracht met de Europese consumentenwetgeving", aldus de Europese Commissie.

Zo moeten Europese gebruikers in het eigen land naar de rechter kunnen stappen, moet gesponsorde content duidelijk worden aangegeven en kunnen socialmedianetwerken niet de voorwaarden aanpassen zonder gebruikers duidelijk over de reden te informeren en hen de kans te geven om de overeenkomst op te zeggen. Verder wil de Europese Commissie dat socialmediabedrijven fraude en scams op hun netwerken aanpakken, zoals het aanbieden van imitatieproducten en zogenaamde promoties en winacties.

"Sociale media zijn een onderdeel geworden van ons dagelijks leven en een meerderheid van de Europeanen maakt er regelmatig gebruik van. Aangezien online sociale netwerken steeds belangrijker worden, is het tijd om ervoor te zorgen dat ook deze sector zich houdt aan onze strenge EU-regels, die de consument moeten beschermen tegen oneerlijke praktijken. Het is onaanvaardbaar dat een Europese consument een beroep moet doen op een rechtbank in Californië om een geschil te beslechten", zegt Europees commissaris voor Justitie Jourova.

Reacties (13)
17-03-2017, 17:09 door Reinder
Jeetje. De EU wil dat bedrijven zich aan de wet houden, dus ze hebben ze nog een maand de tijd gegeven om er aan te gaan voldoen. Wat fijn toch, zo'n flexibele opstelling.
17-03-2017, 17:10 door Anoniem
Nu nog even Microsoft hard aanpakken op hun gedrag. Deals sluiten met Intel en AMD om zodoende hun spyware op te dringen is nog veel slechter dan wat Facebook en Google uitvreten want daar kun je tenminste voor kiezen om het niet te gebruiken. Microsoft zou eigenlijk verplicht opgedeeld moeten worden en strakker onder controle moeten komen te staan. Vrijwel de gehele zakelijke en consumenten wereld draait op Windows en nu MS zich steeds meer als een criminele organisatie aan het gedragen is moet de EU gaan ingrijpen voordat er overal achterdeurtjes in zitten (voor zover deze er al niet inzitten).
17-03-2017, 19:00 door karma4
Door Anoniem: Nu nog even Microsoft hard aanpakken op hun gedrag. ....
Microsoft noemt in haar voorwaarden nog dat ze de locale wetgeving eu en per land respecteren. Dat kun je niet van al die anderen zeggen. Vergeet niet hp Dell ibm en als topper Apple hebben daar veel meer schijt aan.
Prima dat je tegen het liberale idee bent dat de markt alles oplost. Doe het dan wel consequent en niet als een merk verslaafde puber.
17-03-2017, 19:37 door Ron625
Door karma4:
Door Anoniem: Nu nog even Microsoft hard aanpakken op hun gedrag. ....
Microsoft noemt in haar voorwaarden nog dat ze de locale wetgeving eu en per land respecteren.
Ze kunnen ook beweren dat de aarde plat is.
Wij kunnen niet controleren, of MS de waarheid spreekt.
17-03-2017, 20:29 door karma4 - Bijgewerkt: 17-03-2017, 20:31
Door Ron625: Ze kunnen ook beweren dat de aarde plat is.
Wij kunnen niet controleren, of MS de waarheid spreekt.
Het is gelukt om te bewijzen dat de aarde niet plat ook zijn er nog vele gelovigen. The proof is in eating the pudding.
Ik kan ook niet controleren dat jij de waarheid spreekt. Ik kan wel vaak voors en tegen van gebeurtenissen vinden. Het is niet als meten een onzekerheid blijft. De bekendste onzekerheid de kat van schrodinger.

We kunnen vaststellen dat ze de verwijzing opgenomen hebben. https://www.microsoft.com/nl-nl/servicesagreement/
"Diensten, zonder afbreuk te doen aan dwingende wettelijke bepalingen die van toepassing zijn in het land waarop we uw Diensten richten en waar uw gebruikelijke verblijfplaats zich bevindt."
"Indien u een consument bent, beschikt over bepaalde wettelijke rechten. Tot deze rechten behoren de verplichting van Microsoft tot het leveren van de Diensten met redelijke zorg en bekwaamheid."

Als ze zich er niet aanhouden heb je een juridische zaak. Dat is net zo als je fout brood bij een bakker geleverd krijgt. Hoe kun je controleren dat een bakker de waarheid spreekt....
https://www.nhnieuws.nl/nieuws/200439/terugroepactie-albert-heijn-rozijnenbrood-bevat-noten
17-03-2017, 23:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-03-2017, 08:12 door Anoniem
Door Anoniem: Nu nog even Microsoft hard aanpakken op hun gedrag. Deals sluiten met Intel en AMD om zodoende hun spyware op te dringen is nog veel slechter dan wat Facebook en Google uitvreten want daar kun je tenminste voor kiezen om het niet te gebruiken. Microsoft zou eigenlijk verplicht opgedeeld moeten worden en strakker onder controle moeten komen te staan. Vrijwel de gehele zakelijke en consumenten wereld draait op Windows en nu MS zich steeds meer als een criminele organisatie aan het gedragen is moet de EU gaan ingrijpen voordat er overal achterdeurtjes in zitten (voor zover deze er al niet inzitten).
Je kunt er ook voor kiezen microsoft niet te gebruiken. Apple is al beter. Maar diverse Linux distributies zijn pas echt goed voor je privacy.
18-03-2017, 08:16 door karma4 - Bijgewerkt: 18-03-2017, 08:21
Door Rinjani: Jij bent echt net Otto uit A Fish Called Wanda [1].
Ah wat triest dat je je zou moet voorstellen. Persoonlijke aanvallen als je het met de inhoud niet red.

Ik heb de IBM OS/2 PS/2 tijd meegemaakt hoe IBM met vaporware en fud hun veel te dure gesloten systemen met te weinig applicaties op de markt er overal doordrukte. De IBM volgelingen liepen overal rond te verkondigen hoe slecht microsoft wel niet was. De open markt rond de PC met microsoft heeft het wel gered in die strijd. Vertrouw ik een IBM verkoper, nou nee ik vertrouw geen enkele verkoper. Ik wil dan alle voorwaarden weten en wat de deal inhoud. (UWV wordt bestierd door IBM) Is IBM nu een slechte toko? Nou ook dat weer niet, ze hebben juist uitstekende zaken in huis. https://www.nrc.nl/nieuws/2015/11/28/de-crash-was-voorspeld-en-hij-kwam-ook-1561053-a1289666
Kun je met die 2 kanten van een zaak niet kan overwegen, dan je enkel een blinde volgeling, een ongeleid iets.

Als je van te voren begint met ik vertrouw die niet en dat niet, dan ben je net dat onafhankelijke beeld kwijt. Hoe was het ook al weer onschuldig totdat het tegendeel is bewezen. Ik zie te vaak reacties van schuldig .. bewijs het tegendeel maar.

Ik wil dat onafhankelijke beeld voor me zelf behouden. Dat is met onderzoek en bewijs.
Dat is een ethisch iets, ontbreekt bij te velen.
Als je zelf niet meer ethisch bezig kunt zijn wat zijn dan de reactie die je kan verwachten.....antwoord: niet ethisch.
18-03-2017, 09:38 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-03-2017, 10:14 door Anoniem
Er is een belangrijk verschil in benadering tussen de VS en de EU. In de VS is men gewend dat algemene voorwaarden het laatste woord vormen, contract is contract. Amerikaanse rechters wijzen hoge schadeclaims toe als bedrijven niet waarmaken wat ze consumenten beloofd hebben in die voorwaarden (als een Amerikaanse rechter een bedrijf voor privacyschendingen veroordeelt is dat vaak omdat privacybescherming in de algemene voorwaarden stond, niet omdat de privacywetgeving in de VS zo sterk is als wij hier gewend zijn).

Waar de EU verder in gaat zijn consumentenbeschermingswetten die prioriteit hebben boven die algemene voorwaarden. Je zou kunnen zeggen dat de Europese bevolking gezamenlijk zijn eigen algemene voorwaarden heeft waar alle bedrijven die zaken doen met consumenten zich aan te houden hebben, die ook nog eens voorrang hebben boven de algemene voorwaarden van die bedrijven.

Ik heb al vele jaren de indruk dat veel Amerikaanse internetbedrijven als ze in Europa opereren hun Amerikaanse mentaliteit niet los kunnen of willen laten. Bij Facebook heb ik jarenlang de indruk gehad dat het muntje van wat het begrip privacy in de EU betekent domweg niet viel. Amerikaanse bedrijven blijven de Europese gebruikers behandelen alsof de Amerikaanse verhoudingen van toepassing zijn. Ze gedragen zich met andere woorden alsof Europese consumenten hun voorwaarden wel te respecteren hebben maar zij niet de gezamenlijke voorwaarden van die consumenten. Ik vind dat respectloos.
18-03-2017, 14:34 door Anoniem
Ze willen dat disrespect zelfs hier aan ons opdringen. Dat is nog eens een graadje erger.

Aan die grote bedrijven alle macht. De eindgebruiker is het product en dient zijn of haar mond of hun mondjes dicht te houden, ook georganiseerd of vertegenwoordigd via nationale, supra-nationale of internationale organisaties.

Ze zijn in de States toch ook al bijkans monddood gemaakt. En als je het tegen het algemene consumentenbewustzijn niet meer redt, start je een invasie van lieden, die het niet interesseert, zodat het verzet vanzelf verstomt vanwege gebrek aan inzicht en mondigheid en verdrijf je de laatse resten daarvan.
19-03-2017, 20:50 door Anoniem
Precies waar de EU voor is, ga zo door, en voer het tempo wat op,
20-03-2017, 18:22 door Anoniem
Door Anoniem: Precies waar de EU voor is, ga zo door, en voer het tempo wat op,

Erg schattig zon tamme papieren tandloze tijger.

Waar we meer aan hebben is daadkracht: niet meewerken: sociale media voor alle Europeanen een jaar lang blokkeren of boete van 1x de jaaromzet.

Soms moet je burgers tegen schadelijke producten beschermen. Als dat met sigaretten en astbest kan dan zou het te gek zijn als het met Facebook niet kan.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.