Privacy - Wat niemand over je mag weten

plaatsen van camera in binnenruimte door woningbouwvereniging

20-03-2017, 16:00 door arthurbouwman, 21 reacties
Laatst bijgewerkt: 20-03-2017, 16:02
Wie weet in hoever een woningbouwverenging een camera (ter beveiliging naar hun zeggen ) mag plaatsen in de gezamelijke gang van 7 bewoners om de volgens hun zeggen buitendeuren in de gaten te houden , terwij er echter een camera rechtsstreeks is gericht op mijn inpandige deur van mijn woning en de buitendeur totaal niet gezien word door deze camera uitsluitend een hoekje van een brandvertragende deur (zonder slot) van de ruimte waardoor je naar buiten kan en de achtertoegang van het complex kan bereiken waar zich een buitendeur bevind (deze komt niet in beeld waar je met een sleutel binnen komt) het is een pand met 3 verdiepingen echter op 2 bovenverdiepingen en de toegang daar toe (een andere ingang) komen geen camera's. De woningbouwvereniging heeft ons niet in kennis gesteld hiervan .
de camera kijkt rechtstreeks onze woning in , de gehele gang binnen de woning komt in beeld, als we de deur opendoen.Als ik invalide vaak in pyama de deur open doe en binnen in mijn eigen gang sta ,sta ik pontificaal in beeld.
Is hier sprake van willekeur en privacuschending , wie weet het antwoord of weet waar ik dit kan vinden.
Mijn dank
Ik heb een confllict met de woningbouw en vermoed dat dit hiermee te maken heeft.
Reacties (21)
20-03-2017, 16:31 door karma4
Een conflict met de huurbaas je geeft het zelf al aan.
Dan ziet die actie er niet goed uit. Heb je al een advocaat?
20-03-2017, 16:58 door john west
Een rechtsbijstand verzekering is zeer belangrijk,in zo'n situatie.
20-03-2017, 17:32 door Anoniem
Geen respectvolle actie van zon woningvereniging. Ook al zou deze op de buitendeur gericht zijn, dan kan iedereen met toegang tot de stream van een lekke camera of dvr alle bewoners volgen in de zin dat ze precies kunnen zien wanneer iemand wel of niet thuis is. Handig als je inbrekers wil aantrekken.

Richt voorlopig gewoon een verstraler of wat laserpointers in de lens van de camera en zorg dat je een advocaat in de arm neemt, desnoods via andere bewoners die dit ook een achterlijke actie vinden.
21-03-2017, 07:42 door Anoniem
Zoek eens bij Bits of Freedom, consulteer de Consumentenbond.en neem schrijfles om een duidelijk en gestructureerd verhaal op papier te zetten.
21-03-2017, 08:20 door Anoniem
Een advocaat kost al gauw 100 euro per uur. En dan heb je nog een probleem: je kunt je niet verzekeren "als je huis in brand staat" (dat is een stelling die komt van de verzekeringsmaatschappij!).
Dat wil dus zeggen: er kan geen rechtsbijstandsverzekering worden afgesloten als je al een conflict hebt. Daar wordt bij de aanvraag voor zo'n een verzekering namelijk nadrukkelijk naar gevraagd. En geef a.u.b. geen valse tijd op, want men komt daar altijd achter en wordt als verzekeringsfraude gezien. Het gevolg is dat je dan gewoon eenzijdig uit die verzekering wordt gegooid.

Ik weet niet of de serie "De Rijdende Rechter" nog bestaat (weet iemand dat soms?). Misschien dat zij kunnen helpen?
21-03-2017, 10:00 door Anoniem
Wanneer je het zelf kan, pak een keukentrapje, klim daar op, draai de camera richting de deur waarop hij gericht zou moeten zijn dus van jouw deur weg. Herhaal dit gewoon iedere keer wanneer ze het gecorrigeerd hebben. Indien je dit zelf niet kan, is er misschien iemand bij jou in huis die dat wel kan, want je schrijft tenslotte "de camera kijkt rechtstreeks onze woning in" dus ik neem aan dat je niet alleen woont.

Overigens kan de camera er hangen om aan te tonen dat je niet alleen woont in een zorgwoning voor alleenstaanden. En dan kan in de huurovereenkomst een tekst staan zoals "verhuurder mag alle middelen gebruiken om aan te tonen dat huurder niet alleen woont". In dat geval ben je gewoon het ouderwetse "bokkie".
21-03-2017, 10:58 door Anoniem
Ik begreep dat je met een pakje (lekker zachte) roomboter een camera goed kunt verzieken. Wel even opletten dat je niet herkenbaar in beeld komt tijdens de actie. ;-)
21-03-2017, 11:08 door Anoniem
Ik weet niet of de serie "De Rijdende Rechter" nog bestaat (weet iemand dat soms?). Misschien dat zij kunnen helpen?

"De Rijdende Rechter", op NPO met meester John Reid
https://rijdenderechter.kro-ncrv.nl/


voor de aanmelding van geschillen:

https://rijdenderechter.kro-ncrv.nl/meld-je-conflict-aan-voor-op-tv
21-03-2017, 11:17 door Anoniem
Hoe weet je wat de camera opneemt? Heb je het beeld gezien? Camera's hebben vaak een breder beeld dan dat veel mensen denken.

Ook staat deze camera in publieke ruimte. Dus kan dit. Tenzij de woningbouw vereniging regels heeft voor gezamelijke ruimtes icm camera's.

Dat jij in je pyama de deur open doet is jouw beslissing. Als ik mijn voordeur opendoe, kan mijn overbuurman ook mijn hal inkijken. Moet ik hem daarom maar verbieden om naar mijn deur te kijken?

De beelden zullen waarschijnlijk worden gebruikt in geval van een schade of overlast. Dus helpt het ook jou. tevens schrikt het kwalijke personen af. Als je twijfelt, ga dan eens in gesprek met de woningbouw hierover. Zij kunnne je meer inzicht geven over je vragen dan de mensen in dit forum.
21-03-2017, 12:15 door Anoniem
Cameralens afplakken met tape of met spuitbus graffiti spray "dichtspuiten".
21-03-2017, 14:42 door Anoniem
Door Anoniem: Hoe weet je wat de camera opneemt? Heb je het beeld gezien? Camera's hebben vaak een breder beeld dan dat veel mensen denken.

Ook staat deze camera in publieke ruimte. Dus kan dit. Tenzij de woningbouw vereniging regels heeft voor gezamelijke ruimtes icm camera's.

Dat jij in je pyama de deur open doet is jouw beslissing. Als ik mijn voordeur opendoe, kan mijn overbuurman ook mijn hal inkijken. Moet ik hem daarom maar verbieden om naar mijn deur te kijken?

De beelden zullen waarschijnlijk worden gebruikt in geval van een schade of overlast. Dus helpt het ook jou. tevens schrikt het kwalijke personen af. Als je twijfelt, ga dan eens in gesprek met de woningbouw hierover. Zij kunnne je meer inzicht geven over je vragen dan de mensen in dit forum.

Nu gaat u er zelf ook vanuit dat de camera opneemt..

on topic, misschien dat DAS een handje kan helpen... (of welke andere rechtsbijstand verzekering u ook heeft.)
21-03-2017, 17:47 door Anoniem
Je kunt hiervoor aangifte doen bij de politie. Dit is inbreuk op de persoonlijke levenssfeer en dat is strafbaar. Ook zou je dit aan de wijkagent kunnen voorleggen. De camera mag gemeenschappelijke ruimtes en de openbare weg filmen maar mag niet bij jou het erf/balkon of in je woning filmen.
21-03-2017, 17:48 door Anoniem
Je mag zelfs een camera in een huisgenoot zijn slaapkamer plaatsen als ie bezig is met voortplanten zonder enige consequentie zolang je het niet op een promo site plaatst. Je kan zo'n video uiteraard wel aan zijn/haar familie geven met eventueel een afkoopsom om het niet te laten gebeuren. Zo verdienen internet criminelen tegenwoordig hun geld. Dit wordt Sextortion genoemd. Af en toe pleegt een man/vrouw/kind zelfmoord na zo'n geheime sextortion video. Echter als het op jouw terrein/huis gebeurd ook al ben je verhuurder is het niet strafbaar.

Dus ja, je kan zelfs wegkomen met moord door Sextortion als je eigenaar bent van de plek waar het is gebeurd.
22-03-2017, 00:52 door Anoniem
Even met een simpel a4-tje en plakband de camera afplakken, kijken hoe snel een reactie volgt.(geen schade..)
Dan weet je dat z t direct afkijken en de camera een sabotage-alarm heeft .
22-03-2017, 10:23 door Anoniem
Rechtsbijstandsverzekeringen zijn een commercieel product met al doel zo veel mogelijk winst te maken en dus zo min mogelijk tijd/effort te spenderen aan je zaak. Iedere advocaat van een tegenpartij begint te gniffelen als er weer eens zo'n (net afgestudeerde/onervaren) rechtsbijstandsadvocaat zijn tegenstander is. If you pay peanuts, you get monkeys.
22-03-2017, 12:01 door Anoniem
Advocaat raadplegen is verstandig, zelf wat voorwerk doen oa via:
www.autoriteitpersoonsgegevens.nl *
http://www.justitia.nl/beveiligingscamera.html

* De oude CBP website vond ik trouwens veel beter werken.

Nadat je wat info hebt gelezen gesprek aangaan met advocaat, eerste kennismaking is kosteloos. Stem dit af en vraag:
Welke tekst kan ik het beste gebruiken voor een bezwaarschrift / brief mbt het camera toezicht.

Dan kan je beginnen met deze brief te sturen waarin je aangeeft waarom je bezwaar hebt en welke artikelen van toepassing zijn. Geen een deadline waarbinnen ze het camera toezicht moeten staken en geef aan dat je bij niet nakoming juridische stappen zal nemen en daarbij de gemaakte kosten zal terug eisen.

Dan hopen op coulantie en zo niet er een zaak van maken. Je staat sterk.
22-03-2017, 13:51 door Anoniem
Waarom gaat men direct over advocaten praten? Heb je simpelweg al gewoon contact opgenomen met de woningbouwvereniging. Misschien dat ze niet doorhebben dat je er last van hebt.
24-03-2017, 16:24 door Anoniem
Hoi! Een privacyjurist hier. Hieronder een kort overzicht.

Het is een verwerking van persoonsgegevens van de bijzondere categorie:en, zoals beschreven in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (artikel 9). Dat komt doordat videobeelden het mogelijk maken een natuurlijk persoon te identificeren; hier zelfs het ras, de etnische afkomst, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, biometrische gegevens, gezondheid, ga zo maar door.

Lees met mij mee:

Artikel 9
EU-AVG
"Verwerking van bijzondere categorieën van persoonsgegevens"
1. Verwerking van persoonsgegevens waaruit ras of etnische afkomst, politieke opvattingen, religieuze of levensbeschouwelijke overtuigingen, of het lidmaatschap van een vakbond blijken, en verwerking van genetische gegevens, biometrische gegevens met het oog op de unieke identificatie van een persoon, of gegevens over gezondheid, of gegevens met betrekking tot iemands seksueel gedrag of seksuele gerichtheid zijn verboden.

2. Lid 1 is niet van toepassing wanneer aan een van de onderstaande voorwaarden is voldaan:
a) de betrokkene heeft uitdrukkelijke toestemming gegeven voor de verwerking van die persoonsgegevens voor een of meer welbepaalde doeleinden, behalve indien in Unierecht of lidstatelijk recht is bepaald dat het in lid 1 genoemde verbod niet door de betrokkene kan worden opgeheven;
b) de verwerking is noodzakelijk met het oog op de uitvoering van verplichtingen en de uitoefening van specifieke rechten van de verwerkingsverantwoordelijke of de betrokkene op het gebied van het arbeidsrecht en het socialezekerheids- en socialebeschermingsrecht, voor zover zulks is toegestaan bij Unierecht of lidstatelijk recht of bij een collectieve overeenkomst op grond van lidstatelijk recht die passende waarborgen voor de grondrechten en de fundamentele belangen van de betrokkene biedt;
c) de verwerking is noodzakelijk ter bescherming van de vitale belangen van de betrokkene of van een andere natuurlijke persoon indien de betrokkene fysiek of juridisch niet in staat is zijn toestemming te geven;
d) de verwerking wordt verricht door een stichting, een vereniging of een andere instantie zonder winstoogmerk die op politiek, levensbeschouwelijk, godsdienstig of vakbondsgebied werkzaam is, in het kader van haar gerechtvaardigde activiteiten en met passende waarborgen, mits de verwerking uitsluitend betrekking heeft op de leden of de voormalige leden van de instantie of op personen die in verband met haar doeleinden regelmatig contact met haar onderhouden, en de persoonsgegevens niet zonder de toestemming van de betrokkenen buiten die instantie worden verstrekt;
e) de verwerking heeft betrekking op persoonsgegevens die kennelijk door de betrokkene openbaar zijn gemaakt;
f) de verwerking is noodzakelijk voor de instelling, uitoefening of onderbouwing van een rechtsvordering of wanneer gerechten handelen in het kader van hun rechtsbevoegdheid;
g) de verwerking is noodzakelijk om redenen van zwaarwegend algemeen belang, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht, waarbij de evenredigheid met het nagestreefde doel wordt gewaarborgd, de wezenlijke inhoud van het recht op bescherming van persoonsgegevens wordt geëerbiedigd en passende en specifieke maatregelen worden getroffen ter bescherming van de grondrechten en de fundamentele belangen van de betrokkene;
h) de verwerking is noodzakelijk voor doeleinden van preventieve of arbeidsgeneeskunde, voor de beoordeling van de arbeidsgeschiktheid van de werknemer, medische diagnosen, het verstrekken van gezondheidszorg of sociale diensten of behandelingen dan wel het beheren van gezondheidszorgstelsels en -diensten of sociale stelsels en diensten, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht, of uit hoofde van een overeenkomst met een gezondheidswerker en behoudens de in lid 3 genoemde voorwaarden en waarborgen;
i) de verwerking is noodzakelijk om redenen van algemeen belang op het gebied van de volksgezondheid, zoals bescherming tegen ernstige grensoverschrijdende gevaren voor de gezondheid of het waarborgen van hoge normen inzake kwaliteit en veiligheid van de gezondheidszorg en van geneesmiddelen of medische hulpmiddelen, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht waarin passende en specifieke maatregelen zijn opgenomen ter bescherming van de rechten en vrijheden van de betrokkene, met name van het beroepsgeheim;
j) de verwerking is noodzakelijk met het oog op archivering in het algemeen belang, wetenschappelijk of historisch onderzoek of statistische doeleinden overeenkomstig artikel 89, lid 1, op grond van Unierecht of lidstatelijk recht, waarbij de evenredigheid met het nagestreefde doel wordt gewaarborgd, de wezenlijke inhoud van het recht op bescherming van persoonsgegevens wordt geëerbiedigd en passende en specifieke maatregelen worden getroffen ter bescherming van de grondrechten en de belangen van de betrokkene.

Lid 2, sub b t/m j lijken mij hier niet van toepassing. Het gaat er dus om of jij UITDRUKKELIJKE toestemming hebt gegeven voor de verwerking van jouw persoonsgegevens voor een WELBEPAALDE DOELEINDE.

Uitdrukkelijke toestemming:
niet zomaar akkoord gegeven op pagina 84 van de algemene voorwaarden... het moest vooraf duidelijk zijn.
Artikel 7 laat zien wat 'toestemming geven' precies inhoudt:
1. Wanneer de verwerking berust op toestemming, moet de verwerkingsverantwoordelijke kunnen aantonen dat de betrokkene toestemming heeft gegeven voor de verwerking van zijn persoonsgegevens.
2. Indien de betrokkene toestemming geeft in het kader van een schriftelijke verklaring die ook op andere aangelegenheden betrekking heeft, wordt het verzoek om toestemming in een begrijpelijke en gemakkelijk toegankelijke vorm en in duidelijke en eenvoudige taal zodanig gepresenteerd dat een duidelijk onderscheid kan worden gemaakt met de andere aangelegenheden. Wanneer een gedeelte van een dergelijke verklaring een inbreuk vormt op deze verordening, is dit gedeelte niet bindend.
3. De betrokkene heeft het recht zijn toestemming te allen tijde in te trekken. Het intrekken van de toestemming laat de rechtmatigheid van de verwerking op basis van de toestemming vóór de intrekking daarvan, onverlet. Alvorens de betrokkene zijn toestemming geeft, wordt hij daarvan in kennis gesteld. Het intrekken van de toestemming is even eenvoudig als het geven ervan.
4. Bij de beoordeling van de vraag of de toestemming vrijelijk kan worden gegeven, wordt onder meer ten sterkste rekening gehouden met de vraag of voor de uitvoering van een overeenkomst, met inbegrip van een dienstenovereenkomst, toestemming vereist is voor een verwerking van persoonsgegevens die niet noodzakelijk is voor de uitvoering van die overeenkomst.

WELBEPAALD DOELEINDE: ''voor welbepaalde, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden worden verzameld en mogen vervolgens niet verder op een met die doeleinden onverenigbare wijze worden verwerkt;''


Is er sprake van het bovenstaande? Dan mag het. Maar, dan zijn er talloze vereisten waaraan de woningbouwvereniging aan moet voldoen (documentatieplicht, functionaris gegevensbescherming, passend beveiligingsniveau, meldplicht bij datalekken, etc.) Dus dat lijkt mij stug

Zo niet? Dan is het strijdig met de wet. Dit lijkt mij hier het geval!

Succes! Je staat sterk! Ik kom binnenkort terug op deze thread om te kijken hoe het je is vergaan :)
24-03-2017, 19:52 door Anoniem
Mag de woningbouwvereniging of vve een camera ophangen in mijn flatgebouw?

Onder bepaalde voorwaarden mag de woningbouwvereniging of de vereniging van eigenaren (vve), als dat noodzakelijk is, een bewakingscamera ophangen in uw flatgebouw om de eigendommen en bewoners te beschermen. Maar de inbreuk op uw privacy moet zo klein mogelijk zijn.

Belangrijke voorwaarden voor de woningbouwvereniging of vve om camera’s te mogen plaatsen zijn:
Gerechtvaardigd belang

De woningbouwvereniging of vve moet een zogeheten gerechtvaardigd belang hebben voor het cameratoezicht. Bijvoorbeeld de beveiliging van eigendommen of de bescherming van de bewoners.
Noodzaak cameratoezicht

Cameratoezicht door een woningbouwvereniging of vve is alleen toegestaan als dit noodzakelijk is. Dat wil zeggen dat de woningbouwvereniging of vve het doel niet op een andere manier kan bereiken. Is er geen andere mogelijkheid, die minder ingrijpend is voor de privacy?

Ook mag het cameratoezicht niet op zichzelf staan. Het moet onderdeel zijn van een totaalpakket aan maatregelen.
Privacytoets

De woningbouwvereniging of vve moet eerst een privacytoets uitvoeren. Dit betekent dat de woningbouwvereniging of vve de belangen van de bewoners en bezoekers afweegt tegen het eigen belang.
Informatieplicht cameratoezicht

De woningbouwvereniging of vve moet ervoor zorgen dat iedereen weet dat er cameratoezicht is. Bijvoorbeeld door bordjes op te hangen.
Niet alles filmen

De camera mag niet in de woningen filmen. Ook mag de camera in principe niet de straat filmen. Alleen als dit onvermijdelijk is, mag de camera gebouwen, terreinen en zaken van anderen of de openbare weg in beeld brengen.

De woningbouwvereniging of vve moet bekijken of het noodzakelijk is om de publieke ruimte in beeld te brengen. Is het noodzakelijk? Dan mag de camera niet meer filmen dan noodzakelijk is om de eigendommen en bewoners te beveiligen.
Bewaartermijn camerabeelden

De woningbouwvereniging of vve mag de camerabeelden niet langer bewaren dan noodzakelijk is. De richtlijn hiervoor is maximaal 4 weken.

Maar is er een incident vastgelegd, zoals diefstal? Dan mag woningbouwvereniging of vve de betreffende beelden bewaren tot dit is afgehandeld.
Instemming vve-leden

Bij de vve moet het besluit om cameratoezicht te gebruiken in overleg gebeuren. Dit houdt in dat een meerderheid van de vve-leden voor cameratoezicht heeft gestemd in een ledenvergadering.
28-03-2017, 17:30 door Anoniem
Gelukkig zijn de voorgaande twee reacties erg zinvol. Zo jammer dat er allemaal onprofessionele en puberale reacties te lezen zijn.
29-03-2017, 21:37 door Anoniem
Door Anoniem: Wanneer je het zelf kan, pak een keukentrapje, klim daar op, draai de camera richting de deur waarop hij gericht zou moeten zijn dus van jouw deur weg. Herhaal dit gewoon iedere keer wanneer ze het gecorrigeerd hebben. Indien je dit zelf niet kan, is er misschien iemand bij jou in huis die dat wel kan, want je schrijft tenslotte "de camera kijkt rechtstreeks onze woning in" dus ik neem aan dat je niet alleen woont.

Overigens kan de camera er hangen om aan te tonen dat je niet alleen woont in een zorgwoning voor alleenstaanden. En dan kan in de huurovereenkomst een tekst staan zoals "verhuurder mag alle middelen gebruiken om aan te tonen dat huurder niet alleen woont". In dat geval ben je gewoon het ouderwetse "bokkie".

Dit laatste lijkt mij niet helemaal juist. Je kunt niet op voorhand toestemming geven de wederpartij de wet te laten overtreden, want dat is wat hier gebeurt. Een camera richten op iemands priveterrein, waar huurder, en alleen huurder, het verbruiksrecht op heeft is onrechtmatig, ook als dit van tevoren wordt aangekondigd.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.