Privacy - Wat niemand over je mag weten

Overzicht gemelde incidenten Autoriteit Persoonsgegevens - sensibilisering

21-03-2017, 08:22 door Anoniem, 1 reacties
Allemaal,

Bestaat er een overzicht van de incidenten die bij de AP gemeld worden? Uiteraard zonder vermelding van betrokken partijen, of zelfs veralgemeend naar soorten incidenten per sector, ... Ik vind dit niet meteen terug, ook niet in de jaarverslagen.

Ik ben zelf werkzaam voor een lokaal bestuur in België en uiteraard is één van mijn bekommernissen het sensibiliseren van het personeel. In mijn ogen is het hierin een goede aanpak om het publiek effectief voeling te geven met het onderwerp, laat ze voelen dat het hen wel degelijk aangaat en ook hen impacteert. Zo zouden ze toch een tikkeltje bewuster kunnen worden en op een andere manier naar hun verantwoordelijkheid gaan kijken.

Momenteel leg ik de link op persoonlijk vlak: wat kan er mis gaan met iemands gegevens in de persoonlijke levenssfeer (op vlak van cybercriminaliteit, fraude, privacy, enz.). Ik wil deze echter ook op het professioneel vlak leggen en zoek daarom voorbeelden uit het echte leven om aan te tonen: 1) wat kan er mis gaan en wat gaat er ook effectief mis op een lokaal bestuur en 2) wat zijn daar de gevolgen van.

Als je voor elke dienst (burgerzaken, ruimtelijke ordening, cultuur, sport, enz.) een specifiek reëel voorbeeld kan geven, dan gaat de boodschap volgens mij nog beter landen. Ik merk dat ik momenteel nog te vaak in het hypothetische blijf hangen.

Nederland loopt hier in mijn ogen op vooruit, dus ik hoop dat ik bij de AP waardevolle input kan vinden om mijn boodschap kracht bij te zetten. Ik stel deze vraag sowieso ook aan de Belgische tegenhanger, de privacycommissie.

Alvast bedankt!
Reacties (1)
21-03-2017, 14:48 door User2048
Er zijn wel vele onderzoeksrapporten te vinden op de website van de AP:
https://autoriteitpersoonsgegevens.nl/nl/publicaties/onderzoeken
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.