image

EFF vraagt rechter om douanecontroles VS in te perken

woensdag 22 maart 2017, 12:15 door Redactie, 2 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft de rechter gevraagd om controles door douanebeambten in te perken. Op dit moment mag de Amerikaanse douane zonder gerechtelijk bevel willekeurig laptops, smartphones en andere apparaten van reizigers opvragen en onderzoeken.

Vorig jaar werden zo'n 25.000 apparaten door de douane onderzocht. Sinds de inauguratie van president Trump is dat aantal sterk gestegen. Alleen in februari werden al 5.000 apparaten doorzocht. Normaliter mogen de autoriteiten niet zonder gerechtelijke toestemming iemands apparatuur doorzoeken. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen beschermen. Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken.

De EFF wil dat deze uitzondering wordt ingetrokken en ook douanebeambten over een gerechtelijk bevel moeten beschikken. De burgerrechtenbeweging wijst naar een uitspraak van het Amerikaanse Supreme Court. Dat oordeelde in 2014 dat mobiele telefoons tegenwoordig een grote hoeveelheid persoonlijke en gevoelige gegevens bevatten. De politie moet dan ook aantonen dat er een vermoeden is dat de persoon die ze hebben gearresteerd een misdrijf heeft begaan en een gerechtelijk bevel verkrijgen voordat ze in beslag genomen telefoons mogen doorzoeken. Volgens de EFF zou deze bescherming ook moeten gelden voor mensen die niet zijn aangehouden of worden verdachten en alleen maar de VS binnenkomen.

"Politieagenten moeten worden verplicht om dezelfde standaarden te volgen voor het doorzoeken van onze mobiele telefoons, ongeacht waar we ons bevinden. Of het nu de stad, snelweg of bij de grens is. Ongeacht de locatie moeten agenten eerst een gerechtelijk bevel verkrijgen voordat ze iemands privégegevens kunnen openbreken", aldus EFF-advocaat Adam Schwartz. "De grens is geen grondwetvrije zone."

Reacties (2)
22-03-2017, 12:19 door Anoniem
Sinds de inauguratie van president Trump is dat aantal sterk gestegen.
Okee, dus men geeft hier volmondig toe.....dat het ook gebeurde onder Obama.
22-03-2017, 13:28 door Anoniem
Door Anoniem:
Sinds de inauguratie van president Trump is dat aantal sterk gestegen.
Okee, dus men geeft hier volmondig toe.....dat het ook gebeurde onder Obama.
Heeft ook nooit iemand ontkent
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.