image

Man opgepakt voor stelen van 100 miljoen dollar via phishing

woensdag 22 maart 2017, 13:50 door Redactie, 1 reacties

De Litouwse autoriteiten hebben een 48-jarige man opgepakt op verdenking van het stelen van meer dan 100 miljoen dollar van twee Amerikaanse bedrijven via phishingmails. De namen van de bedrijven zijn niet bekendgemaakt, maar het gaat om een internationaal techbedrijf en een internationaal socialmediabedrijf.

Volgens de aanklacht registreerde de Litouwer een bedrijf met dezelfde naam als een Aziatische computerleverancier. Het ging om een leverancier met wie de Amerikaanse bedrijven regelmatig zaken deden en voor miljoenen transacties uitvoerden. Vervolgens stuurde hij phishingmails die van de Aziatische leverancier afkomstig leken naar werknemers van de Amerikaanse bedrijven en stelde dat het geld dat de bedrijven de Aziatische leverancier nog moesten betalen naar de rekening van zijn bedrijf in Litouwen moest worden overgemaakt.

De Amerikaanse bedrijven deden dit. Het ging in totaal om een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar. Het geld werd vervolgens via verschillende landen witgewassen. Daarbij maakte de Litouwer ook vervalste documenten, facturen en contracten die van de Amerikaansen bedrijven afkomstig leken. Deze stuurde hij naar de banken ter ondersteuning van de transacties. De Litouwer is nu in de Verenigde Staten voor vijf misdrijven aangeklaagd. Op vier van de misdrijven staat een gevangenisstraf van 20 jaar elk. Het vijfde misdrijf, identiteitsfraude, kent een verplichte minimale gevangenisstraf van 2 jaar.

Reacties (1)
22-03-2017, 17:37 door karma4
Maak even 10 miljoen euro naar mijn rekening over.
Is dat het zelfde als een dure auto zichtbaar met sleutels niet afgesloten in bv Amsterdam achter te laten?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.