image

Werknemers ontslagen voor door malware veroorzaakte fraude

woensdag 22 maart 2017, 15:11 door Redactie, 1 reacties

In de Verenigde Staten hebben verschillende bedrijven werknemers ontslagen omdat ze die van fraude verdachten die achteraf door malware bleek te zijn veroorzaakt. Dat laat FBI-agent James Craig tegenover Wired weten. Craig was betrokken bij het onderzoek naar de Zeus-malware en de bende die hierachter zat. Zeus en de opvolger genaamd GameOver gaven criminelen toegang tot de bankrekeningen van bedrijven.

Vervolgens werd er via de malware geld overgemaakt naar buitenlandse rekeningen of rekeningen van katvangers. Wereldwijd zouden criminelen op deze manier tientallen miljoenen euro's hebben buitgemaakt. Tijdens het onderzoek naar de malware kreeg de FBI de Jabber-server in handen die de criminelen voor de communicatie gebruikten. In hun communicatie noemden de criminelen honderden slachtoffers die met de Zeus-malware besmet waren geraakt.

Craig en andere FBI-agenten besloten de getroffen bedrijven en instellingen te bellen dat ze het slachtoffer van malware en fraude waren geworden. Verschillende bedrijven bleken hun werknemers te hebben ontslagen, omdat ze dachten dat die achter de diefstallen zaten, zonder te beseffen dat de computer van de werknemers besmet was geraakt en hun inloggegevens gestolen.

De onderzoekers, waaronder die van het Nederlandse beveiligingsbedrijf Fox-IT, ontdekten dat het Russische meesterbrein achter de malware de besmette computers niet alleen voor bankfraude gebruikte, maar ook naar vertrouwelijke documenten en informatie zocht, zoals e-mailadressen van Georgische inlichtingenofficieren. Uiteindelijk wist de FBI in samenwerking met beveiligingsbedrijven het netwerk van Zeus en GameOver te ontmantelen. Op het hoofd van het Russische meesterbrein werd een beloning van 3 miljoen dollar gezet, maar de man is nog altijd voortvluchtig.

Reacties (1)
22-03-2017, 17:38 door karma4
Tijd om verhaal te gaan halen....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.