image

FBI: Terroristen gebruiken internet nog niet als wapen

zaterdag 25 maart 2017, 07:06 door Redactie, 7 reacties

Elke dreiging waar de FBI tegenwoordig mee te maken heeft, heeft een digitaal component, behalve als het om terroristische aanvallen gaat. Terroristen maken namelijk nog geen gebruik van het internet als wapen, zo liet FBI-directeur James Comey tijdens een lezing aan de Universiteit van Texas weten.

"Ze gebruiken het internet om te communiceren, te rekruteren en aan te sturen, maar ze hebben nog niet geprobeerd om ons via de digitale kant te raken." Uiteindelijk zullen terroristen echter wel het web gaan inzetten, aldus Comey. Om met de cyberdreiging om te gaan zet de opsporingsdienst meer in op cyberonderzoek. Zo zijn er in de VS verschillende agenten verspreid die op elk moment kunnen worden ingezet om een hack of cyberaanval te onderzoeken.

Daarnaast wordt er binnen de FBI gekeken of de cyberdivisie er anders moet uitzien dan andere divisies. Comey merkte op dat de FBI moeite heeft in het vinden van it-talent. Het is met name lastig om tegen bedrijven met "grote zakken geld" te concurreren. Er wordt daarom geëxperimenteerd met andere methodes om mensen te werven merkte hij op.

Samenwerken

Comey ging ook in op het delen van informatie tussen overheid en bedrijven. Het grootste deel van het internet is in handen van bedrijven. "Maar dat houdt in dat alle slachtoffers, alle indicatoren van wat criminelen doen en zich bevinden in private handen is", merkte de FBI-directeur op. "Je houdt je zelf voor de gek als je denkt dat jullie en onze belangen niet in het verlengde van elkaar liggen", ging Comey verder. Het gaat dan bijvoorbeeld om bedrijven die cyberaanvallen niet rapporteren, maar zowel de FBI als andere bedrijven hebben er juist baat bij als er wel melding wordt gemaakt.

Als voorbeeld van een succesvolle samenwerking noemde de FBI-directeur de aanval van Noord-Korea op Sony. Volgens Comey had deze aanval veel erger kunnen zijn, ware het niet voor de relatie die Sony met de opsporingsdienst heeft. "We kenden de layout van hun netwerk, net zoals de brandweer de omgeving van een gebouw kent. Daardoor konden we snel ter plekke aan de slag." Volgens Comey is het dan ook belangrijk dat bedrijven met de FBI samenwerken.

Encryptie

Als laatste ging Comey ook nog in op het "going dark" fenomeen, waarbij encryptie ervoor zorgt dat de FBI gegevens niet kan onderzoeken. "Wij zijn dol op encryptie, ik ben dol op encryptie, ik hou van privacy op internet. Maar ik heb ook een verplichting vanwege mijn baan, namelijk het beschermen van onschuldige mensen tegen narigheid." Volgens Comey botsen op dit moment privacy en de openbare veiligheid met elkaar. Zo kan de FBI van de 2800 toestellen die in het laatste kwartaal van vorig jaar in beslag werden genomen van 43 procent de inhoud niet doorzoeken vanwege encryptie.

"Dat is een schaduw die over ons werk hangt", merkte Comey op. Het gaat dan met name om de aanwezigheid van sterke encryptie die standaard staat ingeschakeld. "We moeten het gesprek aangaan of dit een goed of slecht iets is. Wat zijn de voor- en nadelen hiervan." De FBI-directeur stelde dat er nooit een absoluut recht op privacy is geweest, tot nu toe. Volgens Comey is het niet aan bedrijven om deze beslissing te maken, maar moet het Amerikaanse volk zich hierover uit laten. Hij stelde verder dat de FBI geen voorstander van backdoors is, maar hij ook geen kant-en-klare oplossing heeft liggen. "Ik ben in ieder geval tegenstander van de opvatting dat het onmogelijk is om privacy en veiligheid goed te balanceren."

Image

Reacties (7)
25-03-2017, 08:49 door Anoniem
Goh, vergeleken met wat hij soms uitkraamt is dit redelijk verstandige taal!
25-03-2017, 11:12 door Anoniem
De FBI hun grootste probleem is dat ze IT-ers nodig hebben die door de leugendetector test komen die op tilt springt bij de vraag 'Heeft u wel eens marihuana gebruikt danwel gerookt?'.

Was op nu.nl ooit een keer, dat dit het grootste probleem is voor de FBI om talent te verkrijgen. Het blijkt namelijk dat vrijwel iedere afgestudeerde wel het 1 of ander heeft geprobeerd/gebruikt. Zelfs dingen zoals Ritalin, Dexamf om langer te studeren etcetera.
(In de VS heet het Adderall, is eigenlijk gewoon speed maar heel populair bij studenten op hoog niveau. Letterlijk op hoog niveau zelfs.)

Zulk talent kan misschien wel bij de CIA aan de slag, de CIA is berucht dat ze op grote schaal in Coke handelen. Weet alleen niet of CIA-talent zelf gebruiken mag. Alleen doet de CIA dingen waarbij je vermoedt dat ze hun 'geweten' weg hebben gesnoven met een teveel aan Coke. Een normaal mens begaat niet zulke ernstige gewetensbezwarende zaken zoals de CIA in 'nuchtere' toestand.

Maar macht schijnt ook als drug te werken.
25-03-2017, 12:21 door Anoniem
Zo voorspelbaar. Je kan er een bingokaart mee vullen.
25-03-2017, 13:36 door spatieman
tuurlijk niet.
En alah's geloof is vrede.
en natuurlijk wil de USA niet dat ander internet als wapen gebruiken, ze willen geen concurrentie!
25-03-2017, 13:53 door Anoniem
Tja de terroristen van IS dat zijn geen waardige moslims en mensen van andere gerelateerde terreurgroepen.
Ik ben wel eens waar geen moslim maar geweld heeft niks met geloof te maken.
We hebben vrijheid van meningsuiting dus zeg ik dit kei hard.
Fundamentalisme is de vijand dat er in sommige landen geweld is.
Dat sommige regeringsleiders alleen aan hun eigen hagie denken en de bevolking laten verhongeren,of onder dictatuur zijn enkel omdat die desbetreffende regeringsleider wil dat de mensen zo leven.
Als dat stopt is er pas weer wereldvrede.
26-03-2017, 00:27 door Anoniem
Maar diverse overheden gebruiken het Internet wel degelijk als wapen tegen hun eigen burgers en die van andere naties.

En in het Amerikaanse geval kan je ook nog overal de Russen de schuld van geven, al valt ook niet te ontkennen noch te bewijzen of dat ook niet uit de eigen koker is gekomen. De tijd zal het leren.

John McAfee ontkende recentelijk evenwel al de huidige beschuldigingen aan het adres van Moskou dan ook ten stelligste,

Alles is namelijk te "spoofen". Follow the money trail and zoek uit "Quo Bono?". Wie verdient het meest aan het "vijandsbeeld" en dan tenslotte "wie worden er beter van".
27-03-2017, 21:03 door Anoniem
Maar wat wil de man ermee zeggen? Ze gebruiken het zelf wel in het geval van Stuxnet.
Daar is een leuke docu over "Zero Day's genaamde. Na snowden komen in die docu een aantal andere klokkenluiders hun
verhaal vertellen dat de NSA, FBI, en CIA een bijdage hebben geleverd aan Stuxnet.

Dus zelf iets doen wat niet door de beugel kan, er volgens over liegen, en dan bang te zijn dat terrorsisten straks het internet gaan gebruiken als wapen?

Oeps ze kunnen encryptie niet kraken? Misschien dat hij eens wat meer naar Snoden moet kijken op Youtube, want die er heel eerlijk over dat bijna alles is te kraken. Of ze nemen iemand op de korrel waardoor ze het uiteindelijk toch komen te weten of iemand word gefolterd en gaat naar een of ander kamp waar zelfs Obama of Trump niet van weten.
Schijnhelige boontje.

Verknoei maar Miljarden met die digitale onzin, als ze dit geld eens in de economie zouden stoppen zou heel de wereld er een stuk leuker uitzien.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.