image

Datalek Goede Doelen Loterijen raakt 450.000 deelnemers

maandag 3 april 2017, 07:21 door Redactie, 7 reacties

De Nationale Goede Doelen Loterijen hebben 450.000 deelnemers gewaarschuwd nadat een beveiligingsonderzoeker hun gegevens kon inzien. De onderzoeker vond een lek in het systeem van een leverancier die de BankGiro Loterij, de Nationale Postcode Loterij en de Vriendenloterij gebruiken.

Daardoor kreeg hij toegang tot namen, adresgegevens en mogelijk telefoonnummer, e-mailadres en geboortedatum van zo'n 450.000 deelnemers. In maximaal 900 gevallen gaat het ook om het rekeningnummer. De betreffende deelnemers zijn hierover per mail geïnformeerd. Het gaat mogelijk ook om gegevens van deelnemers die inmiddels geen lid meer van de loterijen zijn.

De leverancier in kwestie verstuurde namens de loterijen prijzen en cadeaus naar deelnemers en heeft daardoor de beschikking over hun persoonsgegevens. De loterijen laten weten dat ze de dienstverlening door de leverancier direct hebben opgeschort en het betreffende computersysteem buiten werking is gesteld. Verder zeggen de loterijen dat de gegevens alleen door de onderzoeker zijn ingezien. Ook zouden ze niet openbaar zijn gemaakt. Om wat voor beveiligingslek het precies gaat laten de loterijen niet weten.

Reacties (7)
03-04-2017, 09:12 door Anoniem
tja, en waarom heeft een loterij je geboortedatum nodig? De vraag zou moeten zijn, ben je boven de 18 (binair antwoord) en dat kan je dan opslaan. Iets wat je trouwens heel mooi met de IRMA kaart zou kunnen bewijzen, zonder dat je overbodige informatie lekt https://www.irmacard.org/
03-04-2017, 09:44 door Anoniem
Door Anoniem: tja, en waarom heeft een loterij je geboortedatum nodig?
Om je met/tegen je verjaardag extra spam te sturen, in je brievenbus en je email.
03-04-2017, 10:10 door Anoniem
Door Anoniem: tja, en waarom heeft een loterij je geboortedatum nodig? De vraag zou moeten zijn, ben je boven de 18 (binair antwoord) en dat kan je dan opslaan.
Persoonlijk aandacht? En een Ja/Nee is denk ik wat lastig op een papieren formulier. Ik denk dat men juridisch gewoon een geboorte datum moet hebben.

Iets wat je trouwens heel mooi met de IRMA kaart zou kunnen bewijzen, zonder dat je overbodige informatie lekt https://www.irmacard.org/
Nog nooit van hoort..... Misschien dus een redenen waarom men dit niet gebruikt? De meeste kennen het niet, dus is niet erg praktisch om te gebruiken.
Daarnaast dit werk alleen goed als je alles volledig online doet. En de meeste doen dat nu niet echt.
03-04-2017, 10:10 door Anoniem
Dat heeft voor loterijen te maken met de Wwft. Anders is geld erg makkelijk te witwassen. (Koop 100.000 euro aan loten, en "win" legaal 50.000 euro). Alle financiële instellingen hebben dit nodig, maar ook instellingen als casino's en loterijen.
03-04-2017, 11:51 door Anoniem
Het is niet meer de vraag of je data op straat komt te liggen maar waa, wanneer en hoe vaak.
03-04-2017, 17:02 door Anoniem
Door Anoniem: Het is niet meer de vraag of je data op straat komt te liggen maar waa, wanneer en hoe vaak.

Klopt. Je kunt er ook niet aan ontkomen. Vroeg of laat ben je de sigaar(soms zonder dat je het weet)
03-04-2017, 20:24 door Anoniem
Wil wedden dat die waarschuwingsmail van die loterijen bij velen in de spammap terecht gekomen is.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.