image

Trump tekent wet die isp's toegang tot surfgeschiedenis geeft

dinsdag 4 april 2017, 10:09 door Redactie, 10 reacties

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zoals aangekondigd het wetsvoorstel getekend waardoor Amerikaanse providers zonder toestemming de surfgeschiedenis, locatiegegevens, financiële informatie en andere gegevens van klanten mogen verzamelen, gebruiken en verkopen.

Het voorstel zorgde voor felle kritiek van burgers, burgerrechtenbewegingen en experts. Toch kreeg het voorstel in het Congres en de Senaat een meerderheid. Het voorstel maakt de privacyregels van de Amerikaanse toezichthouder FCC ongedaan. Deze regels waren vorig jaar aangenomen en zorgden ervoor dat providers toestemming van klanten nodig hadden voordat ze gegevens mochten verzamelen en gebruiken. Daarnaast zorgt het voorstel er ook voor dat de FCC soortgelijke regels in de toekomst niet meer mag opstellen.

"Vanwege het huidige juridische landschap kan de FTC ook geen toezicht op de providers houden, waardoor klanten zonder een overheidsinstantie zitten die hen op dit gebied kunnen beschermen", aldus Kate Tummarello van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF. De organisatie zegt zich te zullen blijven inzetten voor de privacy van Amerikaanse internetgebruikers.

"We roepen beleidsmakers in de staten en aanbieders van technologie op om manieren te zoeken om de privacy van personen te beschermen totdat het Congres klaar is om te luisteren naar de consumenten die hun privacyrechten niet willen inruilen om toegang tot internet te krijgen", aldus Tummarello. Verschillende providers zoals AT&T, Comcast en Verizon gaven vorige week al aan de individuele surfgeschiedenis van klanten niet te zullen verkopen.

Reacties (10)
04-04-2017, 10:28 door Anoniem
Tja....
04-04-2017, 10:30 door Briolet
Ik vind dat deze actie wel erg veel aandacht krijgt, alsof de wereld in elkaar stort. Het enge wat nu gedaan wordt is het intrekken van een 1 jaar oude wet die het zonder toestemming doorgeven van de data verbied.

Dat was zonder twijfel een goede wet, maar we zijn nu dus alleen terug in de legale situatie van een jaar geleden. Een paar jaar geleden las ik echter nooit dat het zo slecht gesteld was met deze data en dat surfdata massaal doorverkocht werd door ISP's.

En als ISP's het nu weer mogen doorverkopen, dan zullen ook VPN providers deze gegevens ongevraagd mogen doorverkopen. Volgens mij zit daar geen wettig verschil in.
04-04-2017, 13:06 door swake
Wat is daar nu zo eng aan ? Wat zou je denken wat Microsoft , Google , Apple , Facebook enz..... met je data doet ? Lees eens zeer goed de privacy en gebruikersvoorwaarden van Facebook , wat die met je gegevens doen waar jij automatisch toestemming hebt voor gegeven en akkord bent met gegaan .
04-04-2017, 14:23 door Anoniem
Als iets gratis is ben jij het product dat dat bekostigt. De mens dient zijn gemak. En ik die daar niet aan wenst bij te dragen krijg te horen dat het algemeen geaccepteerd is gevoelige informatie te delen via Whatsapp-groepen, Facebook en ga maar door. Wie houdt de patiëntenorganisaties die zich daaraan beschuldigen eens een spiegel voor? Medische gegevens zijn zowat het meest privacygevoelig materiaal wat je je maar kunt bedenken.
04-04-2017, 14:59 door Anoniem
@Swake het verschil hier is dat niet een normaal Comercieel bedrijfs product (die je aanhaalt) je data verkoopt maar je ISP wiens enige taak het is je internet door te geven. Wie er voor kiest een product van Apple, MS, Google, AH Bonus kaart of stalkerbook te gebruiken kiest hier voor en weet in het algemeen dat deze data verhandeld wordt. Een ISP enige prodoct is het aanbieden van een dienst die tegenwoordig overal in ons leven is verweven. Dat is er zo eng aan, misschien ook je OV geschiedenis maar verkopen aan vreet toko's rondom je dagelijkse reis? of misschien moet de overheid alle data van de camera's met kenteken registratie verkopen aan banden leveranciers?? etc etc.
04-04-2017, 15:38 door Anoniem
@Briolet

Die wet was er niet voor niets. De situatie voor de wet is geen argument om een wet af te schaffen. Er is altijd een situatie voor en na een wet. Als je niets gelezen hebt over providers die hun klanten bespioneren en gegevens verkopen, dan moet je nog eens goed zoeken. Verizon's "Precision Market Insights" bijvoorbeeld.

Wat VPN betreft heb je gelijk voor zover die onder het bereik van de Amerikaanse wetgeving vallen en voor zover die providers niet hebben aangeven niets te zullen delen. Liegen mag niet.

@swake

Dat andere bedrijven het fout doen maakt het nog niet zo dat providers dezelfde fout mogen begaan. Bovendien is er een groot verschil in keuze. Een ISP heb je altijd nodig, de leveranciers die je noemt heb je niet nodig.
04-04-2017, 17:16 door Anoniem
Inderdaad liegen mag niet,dus mensen voorliegen als ze vpn gebruiken in de states,dan mogen die vpn aanbieders niks aan logs van hun klanten doorverkopen. Alleen gebruiken voor communicatie met de klant.
04-04-2017, 17:37 door Anoniem
Weer wordt er een stukje privacy af gesnoept.................
Gelukkig heb ik niks te verbergen en voor de rest gebruik ik TOR.
Wordt internet dan ook gratis via die providers? Of maken ze gewoon meer winst?
04-04-2017, 19:48 door Anoniem
Valt me op dat ik hier niet meer via een webproxy kan posten, zoals http://proxyservers.pro/anonymizer
Javascript aangezet en toch.,,,iets met uMatrix dan?

De hele tendens is ingezet met de privatisatie. Weet je nog? Alles zou immers beter worden.
Voor een kleine groep dus wel, ja, de rest profiteert mee via bijna flat tax (NOT dus).

Nu wordt dus aan de vrijheid van de commercie geen grenzen meer gesteld.
De eindgebruiker, het product, verliest die evenwel steeds meer.

Zelfs waar hij voor betaalt, zijn internetconnectie, zal nog verder commercieel uitgemolken (moeten) worden.
En toezicht op welke graaier dan ook is verdwenen. Wie daar op let is een kniesoor, toch?

Wie roept wie en waarvoor nog tot de orde en wanneer is het te extreem?
De grenzen worden steeds verder opgerekt en we schrikken nauwelijks meer ergens van....

Vraag waar gaat dit in uitmonde?. Een grote reclame litanie met af en toe een brokje goedgekeurde en nog niet weggecensureerde content ertussen. Als in de nadagen van het Antieke Rome.
Daarna kwamen de Donkere Middeleeuwen, weet u nog van de geschiedenisles?

Het glanzende goudpapiertje wordt steeds fraaier,
maar het snoepje erin verpakt is bijna niet meer te vr*ten.
04-04-2017, 23:57 door Anoniem
Heerlijk gewoon hier sta ik gewoon voor 100% achter. Al die achterlijke die op Trump hebben gestemd worden nu "slachtoffer"
van dit soort ongein. In mijn ogen is Trump gewoon een oude man met geld die de aandacht wil, en die krijgt hij ook nog.
Ik vind het niet eens kunnen dat iemand met zoveel centjes en hoge leeftijd uberhaupt President kan worden.

En geloof maar dat zijn centen een zeer belangrijk punt zijn geweest in de verkiezingen.

Hij kan zo rijk zijn als weet ik wie, maar echt verstand heeft die man niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.