image

Facebook verliest zaak over onderzoek naar uitkeringsfraude

woensdag 5 april 2017, 10:59 door Redactie, 4 reacties

Facebook heeft in de Verenigde Staten een rechtszaak verloren over een onderzoek naar uitkeringsfraude, waardoor het mogelijk van honderden mensen de gegevens moet verstrekken. De procureur-generaal van de staat New York had 381 gerechtelijke bevelen verkregen waarin Facebook werd opgedragen om informatie over gebruikers van de socialmediasite te overhandigen.

De personen in kwestie worden van uitkeringsfraude verdacht. De openbare aanklager had de bevelen in 2013 al verkregen, maar Facebook ging daar tegen in beroep. Volgens de socialmediasite waren de verzoeken te breed en ging de aanklager te ver door Facebook te verbieden om de personen in kwestie te waarschuwen. In 2015 oordeelde een hooggerechtshof dat Facebook de informatie moet verstrekken, zo meldt Reuters.

Facebook stapte weer naar de rechter, maar Facebook trok weer aan het kortste eind. Volgens de rechter zijn de zorgen van Facebook over de privacygevolgen voor gebruikers mogelijk niet ongegrond, maar is het aan beleidsmakers om de wet te veranderen. Het is namelijk aan de personen die in de gerechte bevelen worden genoemd om de geldigheid van de bevelen in twijfel te trekken in plaats van dat derde partijen zoals Facebook dit doen. Facebook zegt teleurgesteld in de uitspraak te zijn en verdere juridische mogelijkheden te onderzoeken.

Reacties (4)
05-04-2017, 11:58 door Anoniem
Volgens de socialmediasite waren de verzoeken te breed en ging de aanklager te ver door Facebook te verbieden om de personen in kwestie te waarschuwen.

Hoe is dat te rijmen met:

Het is namelijk aan de personen die in de gerechte bevelen worden genoemd om de geldigheid van de bevelen in twijfel te trekken in plaats van dat derde partijen zoals Facebook dit doen.

Hoe kan iemand de geldigheid in twijfel trekken als Facebook ze niet op de hoogte mag stellen van die bevelen?

Peter
05-04-2017, 12:10 door Anoniem
Volgens de socialmediasite waren de verzoeken te breed en ging de aanklager te ver door Facebook te verbieden om de personen in kwestie te waarschuwen
maar...
Het is namelijk aan de personen die in de gerechte bevelen worden genoemd om de geldigheid van de bevelen in twijfel te trekken in plaats van dat derde partijen zoals Facebook dit doen.

Dus Facebook krijg de opdracht de gegevens te overhandingen...
Faceboot mag daar niet tegen in bezwaar komen, want het gaat hen niet aan,maar Facebook mag de mensen om wie het gaat niet verwittiggen...
En degenen die wél bezwaar mogen aantekenen mogen dan weer niet weten dat ze doorgelicht worden en dus eventueel bezwaar zouden moeten aantekenen daar tegen?!

Ik hoop dat ik dat logica sommetje verkeerd heb gemaakt, want anders lijkt het hier er toch heel sterk op dat de betreffende gebruikers in hun recht geschonden worden om bezwaar te kunnen maken tegen de overhandiging van hun persoonsgegevens.
05-04-2017, 13:24 door Anoniem
@ hierboven. Volgens mij is het zo.

- Facebook krijgt bevel en staat gegevens af
- OM klaagt personen aan
- Personen kun dan bezwaar tegen bevel maken
05-04-2017, 14:07 door Anoniem
Jullie begrijpen het niet. In een land als USA ben je schuldig tot het tegendeel bewezen is, en dat word je onmogelijk gemaakt. Dus je hebt gewoon pech.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.