image

Berners-Lee: Encryptie essentieel voor moderne leven

woensdag 5 april 2017, 16:34 door Redactie, 2 reacties

Als encryptie niet zou bestaan zou een groot deel van het moderne leven onmogelijk zijn, zo stelt Sir Tim Berners-Lee, grondlegger van het world wide web die deze week de Alan Turingprijs ontving. Volgens Berners-Lee is het dan ook onverstandig om bijvoorbeeld backdoors aan WhatsApp toe te voegen.

"Als je een lek in encryptie aanbrengt, als je beslist dat WhatsApp niet veilig moet zijn, dan doe je dat bij alles dat aan WhatsApp gelijk is en krijg je met een groot aantal rampen te maken", aldus Berners-Lee tegenover Wired. Hij stelt dat het onmogelijk is om een systeem te maken dat alleen de 'good guys' kunnen kraken. Iets waar sommige tegenstanders van end-to-end-encryptie voor pleiten. "Je zou juist een systeem moeten bouwen dat werkt in een wereld waar er een overheid de macht heeft die je helemaal niet vertrouwt. Het is ongepast om dat soort macht aan de overheid te geven."

Volgens Berners-Lee is het recht op privégesprekken erg belangrijk voor de democratie, alsmede bedrijven en het dagelijkse leven van mensen. "Mensen van hetzelfde gezin die in verschillende steden leven moeten privé met elkaar kunnen communiceren zonder dat het wordt onderschept. Het is echt een mensenrecht. Je kunt niet op deze manier met mensenrechten knoeien zonder gigantische onverwachte en zeer desastreuze gevolgen."

Reacties (2)
05-04-2017, 17:16 door Anoniem
De beste man kan zoveel vertellen, en nog goede punten maken ook. Zolang hij mij controle over mijn eigen browser wil ontzeggen door DRM tot html standaard te verheffen is hij gewoon niet de moeite van het beluisteren waard.

Als iemand zin heeft hem toch nog maar eens te vertellen dat DRM gewoon dom en ongewenst is, nu is het moment.
06-04-2017, 12:10 door Anoniem
Door Anoniem: De beste man kan zoveel vertellen, en nog goede punten maken ook. Zolang hij mij controle over mijn eigen browser wil ontzeggen door DRM tot html standaard te verheffen is hij gewoon niet de moeite van het beluisteren waard.
Het zit er dik in dat je het met niemand over alle onderwerpen eens zal zijn. Als elk punt van onenigheid een reden is om niet meer te luisteren naar die ander dan houd je niemand over om mee van gedachten te wisselen. Ik weet van één iemand die werkelijk zo ver ging, en die heeft uiteindelijk zelfmoord gepleegd omdat er voor hem tussen de mensheid zoals die is niet meer te leven viel.

Een betere benadering is om te luisteren naar de argumenten van mensen waar je het niet mee eens bent en om te proberen te snappen waarom ze vinden wat ze vinden. Soms ontdek je dat zo iemand een punt heeft, soms verander je zelf van gedachten, maar ook als de ander je niet overtuigt dan leer je iets over andere manieren om tegen de werkelijkheid aan te kijken en leer je motieven van anderen beter begrijpen. En als je dat leert kan je anderen weer beter uitleggen waarom jij dingen zo ziet als jij ze ziet; en soms ontdekt die ander dat jij een punt hebt, soms verandert die ander van gedachten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.