image

OM eist gevangenisstraf voor identiteitsfraude via vacaturesites

donderdag 13 april 2017, 14:59 door Redactie, 2 reacties

Het Openbaar Ministerie heeft tegen een 33-jarige man uit Dalfsen die verdacht wordt van identiteitsfraude en oplichting een gevangenisstraf van 4 jaar geëist, waarvan 1 jaar voorwaardelijk. De man werd op 24 mei vorig jaar aangehouden en zit sindsdien in voorlopige hechtenis.

Op het moment van de aanhouding lagen er tientallen aangiften tegen hem. Volgens het OM bestelde de man uit naam van bestaande bedrijven 400 iPhones bij telecombedrijven, die weer werden doorverkocht. De verdachte zou bij de bedrijven hebben uitgezocht wie er bevoegd was om bestellingen te doen en vervalste vervolgens volmachten of paspoorten van deze personen. Bij de aflevering stond de verdachte of een katvanger op de koerier te wachten om de telefoons in ontvangst te nemen. Wederom werden hierbij valse papieren getoond.

De man zou hierna op vacaturesites allerlei vacatures namens grote bedrijven hebben geplaatst. Aan de sollicitanten werd vervolgens gevraagd om zich te identificeren. Ook werd gevraagd om 1 euro over te maken naar een rekeningnummer. Dit zou nodig zijn om een reiskostenvergoeding voor het sollicitatiegesprek over te kunnen maken. In werkelijkheid opende de verdachte op naam van de benadeelde een rekeningnummer, waarvoor de benadeelden zonder dit te beseffen een identificatiestorting van 1 euro deden. Vervolgens werden bij diverse creditcardmaatschappijen creditcards voor de geopende rekeningen aangevraagd.

De verdachte heeft volgens de officier van justitie op grote schaal mensen opgelicht en gedupeerd. De benadeelde bedrijven zijn opgescheept met veel rompslomp en onderzoekskosten, maar de schade is niet alleen financieel, aldus de officier van justitie: "Door de identiteitsfraude zijn mensen in hun goede naam en privacy aangetast." De officier stelde verder dat de verdachte op 'professionele wijze' zijn kennis van ict en internet heeft ingezet, en de juiste compagnons en katvangers heeft geselecteerd om zijn plannen uit te voeren. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.

Reacties (2)
13-04-2017, 17:59 door karma4
Vervalste volmacht en vervalste paspoort.
Die mam is fout en goed dat hij opgepakt is.
Waar blijft de invulling dat er behoorlijke controle dat de persoon en de bewering dat hij die persoon is klopt.
Een kopietje Id. .. nou leuk zegt niets, heb je echt bewijs?
13-04-2017, 22:53 door Anoniem
Een reeks aan beveiligingszwakheden uitbuiten: echt een klassemisdrijf als je het op de meetlat van identiteitsfraude legt. En nu hard aan de slag om die gaten te dichten. Zoals altijd papieren post om online rechtshandelingen niet onopgemerkt voorbij te laten gaan. En nee ik ben geen neo conservatief, wel behept met levenservaring en keihard voor misdadigers en renteniers, omdat er gewerkt moet worden voor een inkomen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.