image

Gedragscode laat hosters snel op abusemeldingen reageren

donderdag 13 april 2017, 15:54 door Redactie, 2 reacties

Naar verwachting later dit jaar zullen Nederlandse hostingproviders een gedragscode presenteren waarin staat dat ze snel op abusemeldingen zullen reageren, zoals malware en andere "onmiskenbare onrechtmatigheid". Dat heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie op vragen van SP-Kamerlid Nispen laten weten.

Het Kamerlid had vragen gesteld naar aanleiding van een brief van het Expertisebureau Online Kindermisbruik over onvoldoende middelen en capaciteit. Eén van de vragen ging over een proactievere houding van hostingproviders in het weren van strafbaar materiaal van hun servers. Daarop wijst Blok naar het project "Nederland Schoon". Dit project van de Nationale Politie, de Autoriteit Consument en Markt, het OM en de Technische Universiteit Delft zet erop in providers bewust te maken van het feit dat er veel criminele content wordt gehost, in de hoop dat de markt zonder de inzet van strafrechtelijke interventies of nadere regelgeving tot zelfregulering overgaat.

"Door middel van gesprekken hebben de samenwerkende partijen binnen het project meer inzicht gekregen in de wijze waarop cybercriminelen gebruik maken van de Nederlandse hostinginfrastructuur. Hierdoor is ook meer bewustzijn gecreëerd bij de desbetreffende hostingbedrijven over de wijze waarop zij cybercrime faciliteren en wat zij kunnen doen om dit te veranderen", aldus Blok. Het project heeft volgens de minister gezorgd voor aanbevelingen met betrekking tot maatregelen die hostingproviders zelf kunnen nemen. Sommige bedrijven hebben naar aanleiding hiervan al maatregelen doorgevoerd.

Daarnaast werkt de hostingsector momenteel binnen het project Abuse 2.0 aan het opstellen van een gedragscode voor hostingproviders. In dit publiek-private project wordt samengewerkt met het ministerie van Economische Zaken, de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, Nationale Politie, het OM en ACM. Het is de bedoeling om in deze gedragscode, die naar verwachting eind 2017 gepresenteerd zal worden, op te nemen dat hosters snel reageren op meldingen van diverse soorten misbruik zoals malware maar ook onmiskenbare onrechtmatigheid. "Dit traject zal gepaard gaan met automatisering van de binnenkomst en verwerking van meldingen ter ondersteuning van de providers bij hun activiteiten op dit terrein", zo laat Blok weten (pdf).

Reacties (2)
13-04-2017, 17:09 door Anoniem
Vorderen, niet vragen (en al helemaal niet geautomatiseerd)

Een greep uit de diverse artikelen hierover de laatste jaren
https://www.bof.nl/2017/01/03/onze-democratie-beschermen-doe-je-niet-door-haar-af-te-breken/

Was het een matregel in Turkije geweest hadden we er natuurlijk schande van gesproken want dicatoriaal.
Hier gaan we gewoon stug door.
Want onze overheid hier is uiteraard wel bemenst door rechtstatelijke übergutmenschen en übersaüberprogrammeurs die het beste met alle mensen voor hebben.

Dat kan alleen maar goed gaan.
Nietwaar?

Zullen we de Wet maar helemaal bij het grof vuil zetten?
Veelteveel werk en te langzaam.
Werken naar de (geautomatiseerde) inzichten van onze übercontrole klasse werkt het best.
Echt waar.
13-04-2017, 23:29 door Anoniem
Laten ze in ieder geval de "onmiskenbare onrechtmatigheid" van het naar buiten laten komen van pakketjes met een
vals afzender adres maar eens aanpakken. Ik ben er nog steeds voor om iedere provider die daar geen maatregelen
tegen neemt af te koppelen van internet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.