image

Belgische politie ziet nieuwe oplichtingstruc met digipass

vrijdag 14 april 2017, 16:17 door Redactie, 5 reacties

De Belgische politie waarschuwt mensen voor een nieuwe oplichtingstruc waarbij oplichters bankcodes proberen te achterhalen. De oplichters doen zich voor als medewerkers van een overheidsdienst, zoals de Belastingdienst, en stellen dat het slachtoffer een groot bedrag op zijn rekening krijgt terugbetaald.

Volgens de oplichter zal een collega van hem later contact opnemen voor de details. De tweede oplichter vraagt het slachtoffer om de digipass van zijn bank te gebruiken en verschillende codes aan hem door te geven. De digipass in België is hier bekend als Random Reader en e.dentifier en genereert transactiecodes voor internetbankieren. Zodra de oplichters de codes hebben bemachtigd kunnen ze geld van de rekening van het slachtoffer stelen. De Belgische politie roept nogmaals op om op geen enkele manier de gegevens van de digipass of andere bankgegevens aan onbekenden door te geven.

Reacties (5)
14-04-2017, 17:02 door Anoniem
Is dit een Belgenmop?
Zoiets laat men zich toch niet door iemand wijsmaken?

"U heeft een volle tank brandstof gewonnen. Geef me even uw autosleutel, dan zal ik hem even voltanken"......
14-04-2017, 17:03 door Anoniem
Ja phishingmailtjes met als onderwerp "belastingteruggave" waarschuwt de fiscus ons al 2 maanden voor, zie: https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/berichten/nieuws/valse-e-mail-phishing-in-omloop-over-belastingteruggave.
14-04-2017, 20:04 door Anoniem
Door Anoniem: Is dit een Belgenmop?
Zoiets laat men zich toch niet door iemand wijsmaken?

"U heeft een volle tank brandstof gewonnen. Geef me even uw autosleutel, dan zal ik hem even voltanken"......

Waarom zou dit een 'Belgenmop' zijn? Is bovendien zo'n flauwe 80er jaren leut. We zijn al 32 jaar verder. Compris? Bovendien: als de slimheid van de Nederlanders moet komen zijn wij dan de voorlopers? Stamppot eten met twee vingers in de lucht enzo? Doe toch normaal!
Ja. dit laat men zich wijsmaken. want er is dus een slagingspercentage. Indien dat niet zo was bestonden er niet van dergelijke oplichterstruuks; besteedde men zijn aandacht wel aan het verzinnen van iets lucratievers.
Dus: blijkbaar zijn dit soort streken goed doordacht.
Moraal: kijk maar goed uit!
Ik, jij of ieder ander, trapt misschien nog een keer in de (aanstaande?) Nederlandse variant.
14-04-2017, 21:23 door Anoniem
Ben blij dat ik niet in sprookjes gelooft,je krijgt niks voor niks in deze wereld,daarom knal ik gelijk de telefoon haak erop.
15-04-2017, 05:47 door Anoniem
Door Anoniem: Ben blij dat ik niet in sprookjes gelooft,je krijgt niks voor niks in deze wereld,daarom knal ik gelijk de telefoon haak erop.

Ik krijg toch de laatste jaren regelmatig geld terug van de belastingdienst. Bovendien ben ik van bank gewisseld, dus de verschillende afdelingen wilden wel steeds een verificatie dat het mijn IBAN was en dat ik geen oplichter was, die id fraude had gepleehd. Dus ja, je kunt geld krijgen en er kan een verificatie van je bankgegevens plaatsvinden.

Peter
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.