image

Belastingdienst ontvangt bijna alle aangiften online

maandag 1 mei 2017, 11:20 door Redactie, 3 reacties

Bijna alle aangiften voor de inkomstenbelasting die de fiscus tot nu toe heeft ontvangen zijn online gedaan, zo laat de Belastingdienst weten. Tussen 1 maart en 1 mei kwamen er ruim 8,7 miljoen aangiften binnen. Dat aantal is vergelijkbaar met eerdere jaren.

Op de laatste dag ontving de Belastingdienst nog 288.173 aangiften. Van de binnengekomen aangiften kwam 99 procent online binnen, waarvan 4 procent via de aangifte-app. Alleen op de eerste dag van de aangifteperiode, 1 maart, ontstond drukte op de website waardoor mensen gevraagd werd om op een later tijdstip terug te komen. De fiscus stelt dat het neerzetten van meer systemen zijn vruchten heeft afgeworpen.

Bij de Belastingtelefoon kwamen tussen 1 maart en 1 mei 850.000 telefoontjes binnen, dat zijn er aanzienlijk minder dan voorgaande jaren. Het aantal berichten dat via Twitter en Facebook bij de Belastingdienst binnen kwam is ongeveer gelijk aan vorig jaar: 5.500 in totaal.

Reacties (3)
01-05-2017, 16:48 door Briolet
Ik heb sterke twijfels aan deze getallen. De belastingdienst geeft aan dat er 66 duizend papieren aangiftes gedaan zijn. Nu heb ik toevallig ook een papieren aangifte over 2016 gedaan voor een overleden familielid. Dat is een speciale aangifte die nog niet digitaal beschikbaar is, maar alleen op papier kan via het F-formulier.

Het CBS geeft aan dat er in 2016 149 duizend mensen overleden zijn. De aangiftes voor deze mensen kunnen dus alleen op papier gebeurd zijn, terwijl alleen dit aantal al het dubbele aantal is wat er volgens de belastingdienst is binnengekomen. Nu hoeft niet iedereen een aangifte op te sturen, maar ook als je er verder naar kijkt moet dat aantal alleen al boven de 1% van het totaal uitkomen.

Het was overigens wel even wennen om alles weer op papier te doen. Duidelijk veel arbeidsintensiever dan de digitale aangifte. De aangifte voor overledenen is vrijwel gelijk aan die van levenden. Het verschil zit hem vooral in teksten als "Uw of uw partner" die nu vervangen zijn door "De overledene of zijn/haar partner".

Omdat deze aangifte in de basis zo gelijk is aan de gewone aangifte, snap ik niet waarom dit nog steeds niet digitaal kan.
01-05-2017, 18:57 door karma4
@Briolet het aantal zal wel kloppen. Met die getallen hebben ze het over de jaar aangiften via dat proces. Niets anders.

Je hebt gelijk dat deel emigratie/overlijden voor een groot deel samengenomen kan worden. Echter die stappen of de persoon echt overleden is en de invuller ook echt gemachtigd is vereisen een andere/extra controlestappen dan wel een andere start van het proces. Andere afdelingen andere eisen, andere cultuur etc etc... Dan worden ook budgetten en prio's anders.
02-05-2017, 21:45 door Anoniem
Mijn aangifte ging op papier hoeveel medegenoten heb ik dat staat er niet bij.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.