image

Nieuwe bevoegdheden Europol tegen cybercrime van kracht

maandag 1 mei 2017, 11:29 door Redactie, 2 reacties

Europol heeft vandaag nieuwe bevoegdheden tegen cybercrime, terrorisme en andere misdrijven gekregen. De nieuwe regelgeving introduceert een aantal veranderingen binnen de structuur van de opsporingsdienst en de manier waarop het werkt. Door de bevoegdheden kan Europol in sommige gevallen direct informatie met bedrijven uitwisselen.

In het geval van bijvoorbeeld IS-pagina's op Facebook kan Europol vragen om die te laten verwijderen. Op deze manier moet de verspreiding van terroristische propaganda sneller worden tegengegaan. Verder zorgen de nieuwe regels ervoor dat EU-lidstaten verplicht worden om Europol van gegevens te voorzien die de opsporingsdienst wil hebben. Ook zorgt de regelgeving ervoor dat Europol sneller gespecialiseerde eenheden kan opzetten om op terroristische dreigingen te reageren.

Volgens de opsporingsdienst gaan de nieuwe bevoegdheden "hand in hand" met versterkte databeschermingsmaatregelen, democratische controle en parlementair toezicht. De Europese Databeschermingsautoriteit (EDPS) zal toezien op de activiteiten van Europol en er is een klachtenprocedure waar burgers kunnen aankloppen. Daarnaast zal het werk van Europol door een aparte groep, bestaande uit leden van nationale parlementen en Europarlementariërs, worden gecontroleerd.

Reacties (2)
01-05-2017, 13:25 door Anoniem
"Verder zorgen de nieuwe regels ervoor dat EU-lidstaten verplicht worden om Europol van gegevens te voorzien die de opsporingsdienst wil hebben."

Om welke gegevens gaat het precies?
01-05-2017, 13:32 door Anoniem
https://www.europol.europa.eu/sites/default/files/documents/celex_32016r0794_en_txt.pdf
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.