image

Ransomware laat slachtoffers in rijke landen meer betalen

vrijdag 5 mei 2017, 09:55 door Redactie, 2 reacties

Een nieuw ransomware-exemplaar dat criminelen tegen betaling kunnen afnemen laat slachtoffers in rijke landen meer betalen voor het ontsleutelen van hun bestanden. De Fatboy-ransomware is een ransomware-as-a-service (RaaS). RaaS biedt criminelen zonder uitgebreide technische kennis de mogelijkheid om over ransomware te beschikken. Vervolgens is het aan de criminelen om de ransomware te verspreiden.

Zodra slachtoffers betalen gaat er een deel van het bedrag naar de RaaS-aanbieder. De Fatboy-ontwikkelaar maakt gebruik van de Big Mac Index van The Economist om het losgeldbedrag te bepalen. De Big Mac Index moet de koopkracht van verschillende landen weergeven door te vergelijken hoeveel de hamburger in elk land kost. Ook Fatboy maakt hier gebruik van. Hoe rijker het land, hoe meer er moet worden betaald voor het ontsleutelen van de bestanden. Dit houdt in dat slachtoffers in Zwitserland het meest moeten betalen, terwijl voor slachtoffers in de Oekraïne en Egypte een veel lager bedrag wordt gerekend, zo meldt beveiligingsbedrijf Recorded Future.

Reacties (2)
05-05-2017, 14:44 door Anoniem
Je zou bijna emotioneel worden dat deze misdadigers zo sociaal meedenkend zijn...

Nu nog bepalen in welke landen het wel en niet sociaal verantwoord is om een ander te ontvoeren, te verkrachten of te vermoorden...
07-05-2017, 20:06 door Anoniem
We hebben vast te maken met een Robin Hood alhoewel ik niet denk dat hij zijn winst zal afstaan aan de armen
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.