image

FBI: Criminelen stelen bijna 5 miljard euro via ceo-fraude

vrijdag 5 mei 2017, 10:11 door Redactie, 1 reacties

Criminelen hebben de afgelopen jaren via ceo-fraude, ook bekend als business e-mail compromise, bijna 5 miljard euro van bedrijven en organisaties weten te stelen. Het is daarmee één van de meest schadelijke vormen van cybercrime. Bij ceo-fraude doen oplichters zich voor als directeur van een bedrijf of organisatie en sturen vervolgens een e-mail naar iemand van de financiële afdeling.

In de e-mail wordt gevraagd om een groot geldbedrag over te maken. De e-mails kunnen vanaf gespoofte e-mailadressen of gehackte e-mailaccounts worden verstuurd. De FBI spreekt in dit laatste geval over e-mail account compromise. De criminelen proberen in dit geval via social engineering, malware of andere technieken toegang tot de accounts te krijgen van werknemers die transacties kunnen uitvoeren.

Volgens de FBI worden zowel kleine als grote bedrijven in allerlei sectoren door de scam getroffen. Tussen oktober 2013 en december deden zich meer dan 40.000 incidenten met ceo-fraude voor. De schade bedroeg 5,3 miljard dollar (4,8 miljard euro). Het gaat hierbij alleen om getroffen organisaties die hiervan melding maakten. De FBI adviseert organisaties om gratis webmailaccounts te vermijden en een eigen domeinnaam te registreren en daarvandaan te communiceren. Voor zakelijke e-mail wordt ook tweefactorauthenticatie geadviseerd.

Ook moeten organisaties voorzichtig zijn met wat ze op sociale media en bedrijfssites over het bedrijf en werknemers plaatsen. In het geval van ontvangen zakelijke e-mails raadt de opsporingsdienst aan om nooit de "Reply" optie te gebruiken, maar altijd voor "Forward" te kiezen en zelf het juiste e-mailadres van de beoogde ontvanger in te tikken of het adresboek te gebruiken. Daarnaast kunnen organisaties op procesgebied allerlei maatregelen invoeren om frauduleuze transacties tegen te gaan, zoals telefonische verificatie.

Reacties (1)
05-05-2017, 17:15 door Anoniem
Ben je eindelijk blij dat de baas jou weet te vinden voor een belangrijke transactie.. :)
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.