image

Britse politie krijgt 175.000 euro boete wegens datalek

vrijdag 5 mei 2017, 10:50 door Redactie, 5 reacties

De Britse politie heeft een boete van omgerekend ruim 175.000 euro gekregen wegens het verlies van dvd's met zeer gevoelige informatie. De Greater Manchester Police verloor drie onversleutelde dvd's met interviews met gewelds- en zedenslachtoffers. De politie had de dvd's via de post naar een andere politiedienst gestuurd, maar de datadragers kwamen daar nooit aan.

"Als mensen met de politie praten hebben ze het recht om te verwachten dat hun informatie met de uiterste zorg en respect wordt behandeld. De Greater Manchester Police heeft dit niet gedaan. Het was verantwoordelijk voor zeer gevoelige informatie en de ellende die het had kunnen veroorzaken als het werd verloren was duidelijk", zegt Sally Anne van de Britse databeschermingsautoriteit ICO.

Uit onderzoek van de ICO bleek dat de politie al sinds 2009 onversleutelde dvd's naar andere politiediensten stuurde. Het stopte hier pas mee na het incident. In 2012 werd de Greater Manchester Police al veroordeeld tot een boete van omgerekend 150.000 euro wegens een onversleutelde usb-stick die uit het huis van een agent werd gestolen. De datadrager bevatte de gevoelige persoonlijke gegevens van meer dan duizend mensen die mogelijk bij ernstige misdrijven waren betrokken.

Reacties (5)
05-05-2017, 11:51 door Anoniem
Ach ja, voorlopig in het bereik van de Greater Manchester Police wat voorzichtiger zijn, ze zullen de boete wel terug willen verdienen....
05-05-2017, 13:58 door Anoniem
De politie krijgt die boete, en wie betaald de politie? Alle overheidsorganen worden betaald door de belastinginkomsten. Als je een eigen bedrijf hebt gaat het van je eigen geld af! Dus die mensen incluis ministers persoonlijk aansprakelijk stellen wegens wanbeheer!
05-05-2017, 14:50 door Eric-Jan H te D
Zou in Nederland nooit gebeuren. Geen intern probleem zo groot of er is nog wel plek voor onder de platte pet (of cap)
05-05-2017, 19:02 door karma4 - Bijgewerkt: 05-05-2017, 19:05
Door Eric-Jan H te A: Zou in Nederland nooit gebeuren. Geen intern probleem zo groot of er is nog wel plek voor onder de platte pet (of cap)
Iets net Apeldoorn overheidsinstantie en lubach. Een flut vertrekregeling en zichzelf beboeten. Dat die lui in Engeland lubach in praktijk gebracht hebben.... nog even voor de snelheidsovertreding. De vvd top ging al op dezelfde manier Nay.
06-05-2017, 16:20 door Anoniem
In de U.K. is het nu helemaal vreemd geregeld, de app developer kan geen e2e encryptie meer leveren, want op verzoek moet men binnen een dag met ontsleutde gegevens klaarstaan. Kan de developer dat niet aanleveren, heeft ie een groot probleem.

Komen er nieuwe github varianten en worden die dan allemaal vanaf dat moment door de U.K. van de markt gehouden?

Alleen als we alles kunnen doorsnuffelen is een vorm van encryptie toegestaan. Echt veilig mag niet meer. Dus ze pakken niet de eindgebruiker, die mag encrypten wat ie wil, maar de developers, die moeten zorgen dat alles binnen 24 uur weer te herleiden valt tot surveilleerbare koek. Zo doe je dat.

Nu zie je dat versleuteling bij Engelse providers en diensten dus open dient te staan voor overheidssurveillance. Als dit zo werkt, zie je ook gelijk de andere kant van de medaille....de waanzin ten top. Het ten koste van alles doordrijven en het afdwingen van de surveillancebehoefte van de overheid (6500 verzoeken per keer) is belangrijker dan alle andere maatschappelijke criteria. Waar ga je dan naar toe en doen we dit hier ook al, of weten we het alleen nog niet?

Waar is men in hemelsnaam zo bang voor, dat zo iets afgedwongen moet worden? Ik heb het antwoord nog niet vernomen en vrees dat dat nog wel even onder de pet zal worden gehouden. Is het alleen maar ter protectie van de elitaire belangen?

Een overheid die als een stel lemmingen de eigen infrastructuurbeveiliging verder ondergraaft. Neen, liever allemaal tegelijk de afgrond in laat storten. Het moet niet gekker worden toch? Ook nog een s economisch vaak zeer onverstandig. Geen Britse VPN dus maar. Wie heeft hier een mening over?
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.