image

Spoedoverleg VS en EU over laptopverbod voor handbagage

vrijdag 12 mei 2017, 16:51 door Redactie, 8 reacties

Europese landen overleggen op dit moment met het Amerikaanse ministerie van Homeland Security over plannen om laptops in handbagage op vluchten vanuit Europa naar de VS te verbieden. De maatregel houdt in dat reizigers naar de Verenigde Staten worden verplicht om hun laptop als ruimbagage in te checken. Volgens de Amerikaanse autoriteiten is de maatregel nodig in de strijd tegen terrorisme.

De EU wil weten of een nieuwe dreiging tot de plannen heeft geleid. De VS liet eerder al weten dat terroristen bommen in laptops kunnen verbergen. Volgens EU-woordvoerster Anna-Kaisa Itkonen heeft de EU echter geen informatie over specifieke nieuwe dreigingen. Eerder werd er al een laptopverbod voor de handbagage ingevoerd voor vluchten naar de VS vanaf internationale vliegvelden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië.

Het ministerie van Homeland Security organiseerde vandaag een teleconferentie met "belangrijke Europese partners", te weten Frankrijk, Groot-Brittannië, Duitsland, Spanje en Italië, zo meldt persbureau AP. Een Franse overheidsfunctionaris liet AP weten dat Frankrijk van plan is om tegengas te geven, aangezien er geen verhoogde terreurdreiging is om de maatregel te rechtvaardigen. De Franse toezichthouder voor beveiligingspersoneel CNAPS voorspelt zelfs "chaotische" taferelen als het verbod van kracht zou worden.

Reacties (8)
12-05-2017, 16:57 door Anoniem
Waarom alleen een verbod vanuit Europa richting VS? Als het vliegtuig de andere kant opgaat is het niet erg als er een bom in de laptopzit?
12-05-2017, 17:29 door johanw
Laten we eens beginen om als EU een laptopverbod in te stellen voor alle Amerikaanse maatschappijen. Uiteraard "in de strijd tegen terrorisme". Dan zullen ze er wel vlug van terugkomen.
12-05-2017, 18:55 door Anoniem
Wat ik nog altijd niet snap aan deze maatregel: als het probleem is dat je een bom in een laptop kunt verbergen, waarom mag je je laptop dan wel als ruimbagage meenemen. Alsof een laptopbom in het ruim geen probleem zou zijn.

Wat spoken die Amerikanen met je ruimbagage uit wat ze niet met je handbagage kunnen...?
12-05-2017, 19:44 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
12-05-2017, 21:30 door Anoniem
Door johanw: Laten we eens beginen om als EU een laptopverbod in te stellen voor alle Amerikaanse maatschappijen. Uiteraard "in de strijd tegen terrorisme". Dan zullen ze er wel vlug van terugkomen.

.. en de Air Force 1 buiten het EU luchtruim houden.
Daar zitten stoorzenders in, flares en een knop om nucleaire raketten af te laten gaan; dat wil je niet boven de EU hebben.
De VS toppers kunnen gewoon de Air France, Delta of Air Italia nemen ... ;-)

... of is dit ook fake news om de VS te beschadigen?
12-05-2017, 22:33 door Anoniem
De dreiging is vrij realistisch en meer geld naar de veiligheidsdiensten voorkomt hopelijk een hoop gesodemieter. Zeker met al dat echte islamitische gedoe wil je natuurlijk dat de inlichtingenofficieren de middelen krijgen goed onderzoek te doen en niet hun tijd verspillen op obscure security fora :)
Persoonlijk vind ik dat er ook bodyscanners mogen komen op vluchten binnen de EU. Misschien gelijk er een Standaard van maken, dan weet je altijd waar je aan toe bent.
14-05-2017, 13:19 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik nog altijd niet snap aan deze maatregel: als het probleem is dat je een bom in een laptop kunt verbergen, waarom mag je je laptop dan wel als ruimbagage meenemen. Alsof een laptopbom in het ruim geen probleem zou zijn.

De gedachte er achter is dat je in de ruimbaggage een ontstekingsmechanisme nodig hebt dat het ding af laat gaan als het toestel in de lucht hangt, dus of met een timer (met als risico dat een vertraging het hele gebeuren de mist in laat gaan), of met een druksensor, of met een radiosignaal. Alle variaties maken een en ander wat ingewikkelder. In de handbaggage is een handmatig ontstekingsmechanisme afdoende.

Dat gezegd vind ik het langzamerhand wel eens tijd om het principe van wederkerigheid eens wat nadrukkelijker op de agenda te zetten, ook uit concurrentie overwegingen.

Naar aanleiding van een eerder artikel hier zag ik ook een gedachte aan een bootverbinding. Op zich kan het. Het Kaspische Zeemonster Ekranoplan haalde een economische kruissnelheid van 430km/h, waarmee je de afstand in een halve dag kan afleggen, samen met de incheck- en security check tijden en reistijden van en naar de luchthavens op routes die niet te ver van zee liggen concurrerend in snelheid. Maar ik denk dat het prijskaartje te hoog is on rendabel te zijn.
16-05-2017, 15:34 door Anoniem
kruissnelheid van 430km/h
Iceberg, right ahead!!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.