Een beveiligingslek in Google Chrome maakt het voor een aanvaller mogelijk om de wachtwoordhash van Windowsgebruikers te stelen. Alleen het bezoeken van een kwaadaardige website en het openen van de downloadmap is hiervoor voldoende. Chrome zal in de standaardconfiguratie bepaalde bestanden automatisch downloaden en die in de standaard downloadmap plaatsen.
Het gaat onder andere om Windows Explorer Shell Command Files (SCF). Het SCF-bestand zal automatisch worden uitgevoerd wanneer de gebruiker de downloadmap opent. Het is niet nodig om het bestand zelf te openen. Een aanvaller kan hier via een kwaadaardig SCF-bestand gebruik van maken. Dit geprepareerde SCF-bestand zal een afbeelding van de SMB-server van de aanvaller downloaden. Hierbij probeert het SCF-bestand de gebruiker op de server in te laten loggen en worden de gebruikersnaam en wachtwoordhash naar de SMB-server gestuurd. Deze server is echter zo ingericht om de gebruikersnaam en NTLMv2-hash van het slachtoffer op te slaan.
Vervolgens kan de aanvaller deze hash offline proberen te kraken of de verbinding naar een andere dienst te relayen die dezelfde authenticatie accepteert, zoals Microsoft Exchange. In dit laatste geval kan de aanvaller zich als het slachtoffer voordoen zonder zijn wachtwoord te weten. Voor gebruikers in Active Directory-domeinen kan een aanvaller zo toegang tot het netwerk krijgen, aldus onderzoeker Bosko Stankovic van DefenseCode die het probleem openbaarde.
In het geval van thuisgebruikers met Windows 8.1 en Windows 10 ligt de impact aan de manier waarop de gebruiker is ingelogd. Is de gebruiker via zijn Microsoft Account ingelogd en slaagt de aanvaller erin om de hash te kraken, dan kan die tot allerlei Microsoft-diensten toegang krijgen, zoals OneDrive, Outlook.com, Office 365 en Skype. Chrome-gebruikers die zich willen beschermen kunnen de optie inschakelen om voor elke download te worden gevraagd waar het bestand moet worden opgeslagen. Google zou inmiddels aan een oplossing werken.
Je bent niet ingelogd en reageert "Anoniem". Dit betekent dat Security.NL geen accountgegevens (e-mailadres en alias) opslaat voor deze reactie. Je reactie wordt niet direct geplaatst maar eerst gemodereerd. Als je nog geen account hebt kun je hier direct een account aanmaken. Wanneer je Anoniem reageert moet je altijd een captchacode opgeven.
Longread : Voor privacy enthousiasten en data vreters Recent was er in het nieuws dat er nogal wat verzekeraarwebsites data ...
Junior adviseur informatiebeveiliging / incidentcoördinator
Ministerie van Buitenlandse Zaken
Als incidentcoördinator ben je lid van het securityteam van het ministerie van Buitenlandse Zaken. Je bent medeverantwoordelijk voor de bescherming van de informatievoorziening van BZ. Als junior adviseur informatiebeveiliging voer je impact-analyses uit en stel je adviezen op over operationele informatiebeveiligings-vraagstukken.
Information Security Officer ICT
Voor onze innovatieve kliniek en toon-aangevend onderzoeksinstituut zoeken wij een enthousiaste en zelfstandige informatiebeveiliger die ons management kan adviseren en ondersteunen op het gebied van informatieveiligheid en privacy. Ben jij in staat om nieuw beleid te vertalen naar inhoudelijke en passende technische en organisatorische maat-regelen? Solliciteer dan direct!
Wij zijn een kleine vereniging die zich wil voorbereiden op de AVG. Eén zorg is onze ledenadministratie, die we nu beheren in ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.