image

Google heeft via ceo-fraude gestolen miljoenen terug

vrijdag 19 mei 2017, 10:12 door Redactie, 3 reacties

Facebook en Google werden de afgelopen jaren het slachtoffer van ceo-fraude waarbij criminelen meer dan 100 miljoen dollar wisten te stelen, maar Google heeft het gestolen bedrag inmiddels terug. Ook Facebook zou het grootste deel van de gestolen miljoenen hebben teruggekregen.

In de zaak werd in maart een 48-jarige man uit Litouwen opgepakt. Volgens de aanklacht registreerde de Litouwer een bedrijf met dezelfde naam als een Aziatische computerleverancier. Het ging om een leverancier met wie de Amerikaanse bedrijven regelmatig zaken deden en voor miljoenen transacties uitvoerden. Vervolgens stuurde hij e-mails die van de Aziatische leverancier afkomstig leken naar werknemers van de Amerikaanse bedrijven en stelde dat het geld dat de bedrijven de Aziatische leverancier nog moesten betalen naar de rekening van zijn bedrijf in Litouwen moest worden overgemaakt.

De Amerikaanse bedrijven deden dit. Het ging in totaal om een bedrag van meer dan 100 miljoen dollar. Het geld werd vervolgens via verschillende landen witgewassen. Daarbij maakte de Litouwer ook vervalste documenten, facturen en contracten die van de Amerikaansen bedrijven afkomstig leken, aldus de aanklacht. Eind april werd bekend dat Facebook en Google het slachtoffer waren geworden.

De VS heeft een uitleveringsverzoek bij de Litouwse autoriteiten ingediend, maar de rechter heeft de zaak nu uitgesteld. De Litouwer blijft echter ontkennen. "Ik kan met standaard computerprogramma's overweg, maar weet niets van programmeren en ik spreek geen Engels. Ik hoop dat Litouwen om zijn burgers geeft en niet blind de instructies van een ander land volgt", aldus de man tegenover de Litouwse krant Lietuvos Rytas, zo meldt AP.

Reacties (3)
19-05-2017, 10:20 door Anoniem
Zo zie je maar, zelfs grote bedrijven als dit zijn niet immuun voor dit soort scams.
(Vind het persoonlijk een klein beetje grappig zelfs)
19-05-2017, 10:55 door PietdeVries
't Is natuurlijk een knuppel in het hoenderhok gooien hier, maar je zou kunnen beargumenteren dat door de strak gecontroleerde financiële wereld dit geld weer boven water is. Waren het bitcoins geweest in plaats van via banken overgemaakte dollars, dan waren ze nooit meer teruggevonden...
19-05-2017, 11:58 door Anoniem
Door PietdeVries: 't Is natuurlijk een knuppel in het hoenderhok gooien hier, maar je zou kunnen beargumenteren dat door de strak gecontroleerde financiële wereld dit geld weer boven water is. Waren het bitcoins geweest in plaats van via banken overgemaakte dollars, dan waren ze nooit meer teruggevonden...
Last time I checked was er niets zo transparant als de bitcoin.... Het kan aan mij liggen, maar volgens mij is elke transactie te volgen tot op het moment dat hij door een "eerlijk" persoon ontvangen word en niet meer terug te vorderen is.

Het enige is hoe kom je aan de keys, nouja op de zelfde manier als hoe je begraven contant geld vind. niet.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.