image

Amsterdamse politie start proef met bodycams

maandag 22 mei 2017, 07:50 door Redactie, 6 reacties

De politie in Amsterdam zal de komende twee jaar agenten van een bodycam voorzien. Het gaat om een pilot waarbij er zal worden gekeken of de camera's het werk van agenten veiliger kunnen maken. Volgens de politie blijkt uit eerdere onderzoeken dat mensen die weten dat ze worden gefilmd, minder geneigd zijn om geweld te gebruiken. Deze proef moet uitwijzen of dat inderdaad het geval is.

Alle basisteams inclusief de teams Openbaar Vervoer, Hoofdwegen, Water en Havens en de Hondengeleiders krijgen een aantal bodycams die vrijwillig kunnen worden gedragen. De politiemensen mogen zelf bepalen wanneer ze de camera aanzetten, maar moeten dit wel laten weten aan omstanders. Met een gesproken tekst en een rood lichtje op de bodycam wordt duidelijk gemaakt dat deze opneemt. De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een besloten netwerk.

"In algemene zin zullen de beelden in principe niet worden gebruikt om te tonen aan het publiek", aldus de politie. Mochten er strafbare handelingen met de bodycams zijn vastgelegd dan worden de beelden gebruikt voor de bewijslast. Ook als er een ernstige situatie is geweest waaruit een intern onderzoek volgt, dan kan de afdeling Veiligheid Integriteit en Klachten het beeldmateriaal ten behoeve van hun onderzoek gebruiken. Na de twee jaar zal er een evaluatie plaatsvinden. Onlangs liet de politie in Zwolle weten dat het ook bodycams ging gebruiken. Dit was echter om drankmisbruik bij jongeren tegen te gaan.

Reacties (6)
22-05-2017, 08:14 door Anoniem
Zie eigenlijk liever dat de camera's op het hoofd worden gemonteerd. Heb van ambtenaars in functie in de VS te vaak gezien dat het beeld van een bodycam niet vaak goed laat zien wat een agent ziet. Ook moeten de camera's uit zichzelf aangaan wanneer de agent een wapen trekt, en/of d.m.v. bewegingsdetectie (verhoging in loopsnelheid, of detectie dat de agent zich in een gevecht bevindt).
22-05-2017, 10:59 door karma4
Ik mis de zorgen die agenten kunnen hebben dat hun baas ze 24*7 gaat volgen en beoordelen. Het zou technisch kunnen. Zoiets is een inbreuk op de privacy van agenten. Zou het zijn dat omdat het agenten zijn we ze niet meer als mens zien?
22-05-2017, 12:01 door Anoniem
"De opnames van de bodycam worden na iedere dienst beveiligd opgeslagen in een besloten netwerk."

Ja ja, hoe vaak heb ik dit eerder gehoord. Wachten maar weer tot de eerste server gehackt wordt en de beelden op straat komen te liggen.
22-05-2017, 12:29 door Anoniem
Super!! alleen erg jammer dat deze op vrijwillige basis aan gaan.
Hoop dat het politiegeweld in bepaalde wijken hier ook mee afneemt.

En wat betreft de privacy van de agent, hij treed toch in dienst van de samenleving (daar heeft hij een eed voor gezworen)?
Wanneer je het uniform draagt moet je 100% transparant kunnen zijn.
22-05-2017, 15:43 door Anoniem
Door Anoniem: Super!! alleen erg jammer dat deze op vrijwillige basis aan gaan.
Hoop dat het politiegeweld in bepaalde wijken hier ook mee afneemt.

En wat betreft de privacy van de agent, hij treed toch in dienst van de samenleving (daar heeft hij een eed voor gezworen)?
Wanneer je het uniform draagt moet je 100% transparant kunnen zijn.
Lekkere uitspraak. Omdat het een agent is moet hij een camera dragen ?
Nee, hij heeft geen eed afgelegd : ik zal een camera dragen.
Met die logica moet iedereen een camera dragen, want ja je werkt toch voor je baas.
Die moet toch weten wat je doet....
13-06-2017, 21:18 door Anoniem
Asjemenou. "In algemene zin zullen de beelden in principe niet worden gebruikt om te tonen aan het publiek", aldus de politie.
Dus zetten de politie ze nog geen maand later in. Niet voor serieuze zaken maar al voor een feel-good politie promo vlog.

https://www.youtube.com/watch?v=RdIAGam_EaA
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.