image

Privacy voornaamste reden om slimme meter te weigeren

woensdag 24 mei 2017, 14:17 door Redactie, 28 reacties

Bescherming van de privacy is voor Nederlandse huishoudens de voornaamste reden om de slimme meter administratief te laten uitschakelen of helemaal te weigeren. Dat blijkt uit de jaarlijkse Marktbarometer Aanbieding Slimme Meters van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Als onderdeel van de Marktbarometer werden ruim 23.000 huishoudens in postcodegebieden waar de slimme meter is uitgerold over hun ervaringen gevraagd. Bijna 2500 huishoudens reageerden. Een meerderheid van de huishoudens die reageerden heeft de slimme meter geaccepteerd (89 procent). Ongeveer 9 procent van de particuliere heeft de aangeboden slimme meter geweigerd. Hierbij werd vooral gewezen op het privacy-aspect (20 procent), nadelen bij de teruglevering door zonnepanelen (17 procent) en de twijfel aan nut (12 procent) en noodzaak (12 procent) van de slimme meter.

Bij 2 procent van de respondenten is de slimme meter op verzoek administratief uitgezet. De belangrijkste overweging hierbij was vooral de bescherming van de privacy (45 procent). Daarnaast vindt 39 procent van deze groep dat energiemaatschappijen dan te veel macht krijgen (pdf). Alle kleinverbruikers van energie, zoals huishoudens en klein zakelijke verbruikers, krijgen tot 2020 een slimme meter aangeboden. In Groot-Brittannië wilde de overheid de slimme meter eerst nog verplichten, maar is daar nu op teruggekomen.

Reacties (28)
24-05-2017, 14:23 door Anoniem
En als je in een zorginstelling of tehuis zit, dan kun je de slimme meter niet weigeren.
Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg, want mensen die daar verblijven kosten alleen geld.

K*t Europa.
24-05-2017, 14:37 door buttonius
Elementaire statistiek: Als bijna 90% van de ondervraagden niet reageert mag je echt niet zulke gedetailleerde conclusies verbinden aan de resultaten van je enquete. Je mag er bij zo'n beroerde response niet van uitgaan dat de reageerders een representatieve steekproef vormen.
24-05-2017, 15:03 door Anoniem
http://webwereld.nl/security/40498-elektriciteitsnet-te-hacken-via--slimme--meters

Voor je privacy wel zo interessant - qua hackers enzo.

Is de leverancier niet verplicht de voor en nadelen toe te lichten?
Is bij mij namelijk niet gedaan dusver.
24-05-2017, 15:05 door mythiq
Door buttonius: Elementaire statistiek: Als bijna 90% van de ondervraagden niet reageert mag je echt niet zulke gedetailleerde conclusies verbinden aan de resultaten van je enquete. Je mag er bij zo'n beroerde response niet van uitgaan dat de reageerders een representatieve steekproef vormen.
Je moet wel lezen:
Een meerderheid van de huishoudens die reageerden ...
Er worden dus geen conclusies uit de hele groep getrokken, slechts uit de reageerders.
24-05-2017, 16:04 door Anoniem
Ik ben pro-privacy en heb de slimme meter tóch geaccepteerd. Ik zie er op termijn wel voordelen in, zoals flexibele tarieven (per uur), het kunnen uitlezen van het actuele verbruik van het hele huis (iets wat een Ferraris-meter niet kan) om (groot)verbruikers in huis op te sporen en goed inzicht hebben in de hoeveelheid teruggeleverde zonnestroom (telwerk 3 en 4). Dat mensen om die laatste reden een slimme meter weigeren vind ik gek, aangezien je voor je eigen totaalverbruik volledig wordt gecompenseerd. Genereer je meer stroom, dan niet, maar dat is in mijn ogen ook terecht, want dan ben je het stroomnet juist aan het belasten; je gebruikt het in feite als accu (overdag overschot leveren, 's-avonds vraag je juist op). En ik hoef mijn meterstanden niet meer door te geven (gemak dient de mens).
De tijd zal leren waar we uit gaan komen.
24-05-2017, 16:05 door Anoniem
Hier in Noorwegen is ie verplicht en dus heb ik er nu ook één,sindsdien is me energie rekening aanzienlijk hoger.Schijnt volgens onofficiële bron te komen door de frequentie van laders en ledlampen maar volgens het energie bedrijf gaf de oude meter te weinig aan.De reden was om mensen meer bewust te maken van hun energieverbruik en dit te laten dalen.Welk normaal mens houd z'n meter in de gaten!?Zou hem graag beletten info te versturen maar zou niet weten hoe.

Gr. Q.
24-05-2017, 16:30 door Reinder
Overigens, hier in Nederland wilde men (de politiek) in eerste instantie de "slimme" meter ook verplichten. Of althans, het een economisch delict met een belachelijk hoge boete maken als je de meter zou weigeren, de facto een verplichting. Gelukkig is de eerste kamer daar destijds voor gaan liggen.
@anoniem 16:04: Een verschil is dat een ouderwetse meter terug kan draaien. Als je meer opwekt dan je gebruikt, draait de meter terug. De stroom die je terug levert is dus evenveel waard als de stroom die je gebruikt. De slimme meter doet dit anders, wat je gebruikt wordt belast tegen een bepaald tarief, wat je levert wordt beloond tegen een bepaald tarief, en dat laatste bedrag wordt van het eerste afgetrokken. Als beide tarieven hetzelfde zijn is het onder de streep hetzelfde netto resultaat. Het wachten is natuurlijk op het moment dat het teruglever-tarief niet meer hetzelfde is maar lager, dan wordt, in tegenstelling tot de situatie met een ouderwetse meter, de stroom die je terug levert veel minder waard. Als je investeringen wilt doen met een terugverdientijd van een jaar of 10 dan is het wel prettig als je uit kan gaan van een zeker tarief, en met name de overheid is hierin notair onbetrouwbaar. Dit kan een belangrijke reden zijn om de oude meter te blijven gebruiken.
24-05-2017, 16:39 door Anoniem
Door Reinder:De stroom die je terug levert is dus evenveel waard als de stroom die je gebruikt. De slimme meter doet dit anders, wat je gebruikt wordt belast tegen een bepaald tarief, wat je levert wordt beloond tegen een bepaald tarief, en dat laatste bedrag wordt van het eerste afgetrokken. Als beide tarieven hetzelfde zijn is het onder de streep hetzelfde netto resultaat. Het wachten is natuurlijk op het moment dat het teruglever-tarief niet meer hetzelfde is maar lager, dan wordt, in tegenstelling tot de situatie met een ouderwetse meter, de stroom die je terug levert veel minder waard. Als je investeringen wilt doen met een terugverdientijd van een jaar of 10 dan is het wel prettig als je uit kan gaan van een zeker tarief, en met name de overheid is hierin notair onbetrouwbaar. Dit kan een belangrijke reden zijn om de oude meter te blijven gebruiken.
Nou dat vind IK dan weer een reden om een electronische meter te verplichten! (niet noodzakelijk een slimme meter,
maar een meter die aparte telwerken voor een en terug heeft).
Dat je hetzelfde terug krijgt voor je terug geleverde stroom dat is namelijk hardstikke onrechtvaardig.
En dat onrecht kan alleen maar bestaan dankzij subsidie van de staat, dwz dat mensen die geen zonnepanelen hebben
er via hun belastingen voor betalen dat jij dit voorrecht krijgt, zonder er zelf wat aan te hebben.
Dat soort regelingen is UITERAARD tijdelijk, maar ik vind het onredelijk dat de ene burger daar wel van zou profiteren
en de andere niet, bijvoorbeeld door "uit privacy overwegingen" een slimme meter te weigeren.
Dat is vergelijkbaar met die lease-bijtelling-ontduikers die "uit privacy overwegingen" tegen kentekenparkeren zijn.
24-05-2017, 16:44 door Anoniem
Q (16:05): je kunt een oude Ferraris-meter in lijn hangen direct na de slimme meter. Dan kun je dergelijke afwijkingen zien, bijvoorbeeld blindstroom (dat meet een Ferraris-meter niet) of harmonischen in het netwerk, vaak veroorzaakt door slechte voedingen of goedkoper LED's.
Of je doet het op de goedkope manier: schakel alle groepen uit, de slimme meter moet nu 0kWh verbruik aangeven. Vervolgens schakel je telkens één groep in en controleert welk verbruik dat geeft. Vervolgens ga je na welke apparatuur en verlichting er in die ruimte(s) staat en ga je na of dat klopt. Trek in die groep wat apparaten uit het stopcontact en kijk hoe de kWh waarde daalt. Veel apparaten verbuiken niet wat op het type-plaatje staat, ik heb al afwijkingen van 50% gezien. Controleer ook je verlichting. Als je 6 LED-lampjes hebt van 3 Watt per stuk (=18 Watt totaal) en je meter gaat ineens 40 Watt meten, dan kun je last hebben van blindstroom en/of harmonischen veroorzaakt door deze LEDs of hun voeding. Ik zie soms Chineese LEDs met een PowerFactor van 0.5 (ideaal is 1), waardoor je voor die 3 Watt verbruik ook 3 Watt blindvermogen opneemt (= 6 Watt). Dat kan bij veel lampen en/of langdurig gebruik snel oplopen.
Als je geen rare zaken spot, dan kan de opmerking over je oude meter (dat ie te weinig meet) best kloppen.
Tot slot kun je de P1 poort gebruiken om er een externe logger aan te hangen, bijvoorbeeld een RaspberryPi. Dan kun je zelf het verbruik monitoren.
24-05-2017, 16:45 door mcb
Door Anoniem 16:05: Hier in Noorwegen is ie verplicht en dus heb ik er nu ook één,sindsdien is me energie rekening aanzienlijk hoger.
In een interview in aftenposten een paar jaar geleden (sorry geen link) zei iemand van Hafslund-nett dat nettleie met kr.400 omhoog zou gaan vanwege de slimme meter. Ik weet niet of dit ook is doorgegaan (ben huurder maar heb zelf geen contract; gaat via verhuurder), maar ik denk dat dat een deel verklaart.
24-05-2017, 16:48 door Anoniem
@16:30: op dit moment is het netto 1-op-1 hetzelfde, tot aan je eigen totaalverbruik. Pas daarboven wordt er saldering toepast. De kans dat dit in de toekomst gaat veranderen is inderdaad aanwezig, echter wil ik in de toekomst de opbrengst van mijn zonnepanelen ook zelf opslaan en gebruiken. Dan heb ik in feite niks meer met salderen te maken, behalve als ik zoveel opwek dat mijn eigen accubuffer het niet meer kan opslaan. Maar zelfs dan is er sprake van een luxepositie.
Of volledig off-grid gaan in Nederland mogelijk is (i.v.m. het aantal zonne-uren en de zonne-sterkte) weet ik niet, maar de huidige kosten van zonnepanelen zijn dusdanig laag dat het saldeer-issue daarbij in mijn ogen geen struikelblok (meer) is.
24-05-2017, 17:14 door Anoniem
Door buttonius: Elementaire statistiek: Als bijna 90% van de ondervraagden niet reageert mag je echt niet zulke gedetailleerde conclusies verbinden aan de resultaten van je enquete. Je mag er bij zo'n beroerde response niet van uitgaan dat de reageerders een representatieve steekproef vormen.
Als je 23.000 mensen aanschrijft, dan is de vereiste steekproefgrootte (respondenten) 2175, bij 2% foutenmarge en 95% betrouwbaarheidsniveau in de steekproef. Dus als 2500 personen reageren, dan is dat voldoende.
24-05-2017, 17:27 door Anoniem
Door mcb:
Door Anoniem 16:05: Hier in Noorwegen is ie verplicht en dus heb ik er nu ook één,sindsdien is me energie rekening aanzienlijk hoger.
In een interview in aftenposten een paar jaar geleden (sorry geen link) zei iemand van Hafslund-nett dat nettleie met kr.400 omhoog zou gaan vanwege de slimme meter. Ik weet niet of dit ook is doorgegaan (ben huurder maar heb zelf geen contract; gaat via verhuurder), maar ik denk dat dat een deel verklaart.

Nettleie (huur stroomnet) word apart op de rekening vermeld,dit is een bedrag dat voor het stroomnet betaald moet worden,ook betaal je een x bedrag voor elke Kw die je gebruikt en door dat stroomnet gaat. Dus als je rekening hoger is...volgt de huur van het net mee.

Gr. Q
24-05-2017, 17:31 door Anoniem
Anoniem op 16:44, Ik ga me nog wel eens verdiepen in de materie,één ding is zeker...ze doen het niet voor de klant,zodat ie er beter van word. ;) Bedankt voor je reactie en info.

Gr. Q
24-05-2017, 20:08 door Anoniem
Door Anoniem:
Als je 23.000 mensen aanschrijft, dan is de vereiste steekproefgrootte (respondenten) 2175, bij 2% foutenmarge en 95% betrouwbaarheidsniveau in de steekproef. Dus als 2500 personen reageren, dan is dat voldoende.
Het aantal is wel voldoende maar doordat je een extra selectie hebt ingebouwd (je neemt alleen mensen mee die
reageren op een vrijwillige enquete) is je steekproef verre van representatief.
Dat geldt voor heel veel enquetes. Je peilt alleen de mening van mensen die zich betrokken voelen, mensen die het
niks interesseert of die een mening hebben die wellicht niet sociaal gewenst is oid en daarom niet antwoorden die
neem je niet mee.
24-05-2017, 20:12 door Anoniem
Door Anoniem:echter wil ik in de toekomst de opbrengst van mijn zonnepanelen ook zelf opslaan en gebruiken. Dan heb ik in feite niks meer met salderen te maken, behalve als ik zoveel opwek dat mijn eigen accubuffer het niet meer kan opslaan.

Dat gaat je heel erg tegenvallen, tenzij je een installatie van campingformaat hebt.
Neem bijvoorbeeld een auto-accu van 12V 44Ah. Daar kun je 12x44 = 528 Wh in opslaan (best case).
Dat is dus maar een half kWh. Een beetje zonne installatie heeft heel wat accu's nodig om de productie op te slaan.
Een gemiddeld huishouden verbruikt iets van 3500 kWh/jaar ofwel 10 kWh/dag en dat zijn dus al 20 accu's vol. Per dag.
En dan hebben we het nog niet eens over de seizoensvariaties. (in de winter brengen je panelen minder op en verbruik
je meer stroom)
24-05-2017, 20:45 door Anoniem
Ik had mijn netwerkbeheerder al aangegeven geen slimme meter te willen hebben, en prompt kreeg ik een mail terug alsof de persoon door een wesp was gestoken. Vooral dat gedrag heeft mij meer vastbesloten gemaakt alles in mijn huis te weigeren wat 'slim' heet.
24-05-2017, 23:27 door Anoniem
Iedere ondernemer kan databroker worden om de meetgegevens van die slimme meters gepersonaliseerd door te geven maar er is geen enkel toezicht op onrechtmatige inzage in van die meetgegevens. Er is bij het onderwerp geen rekening gehouden met privacy.

Toen het gebrek aan privacy toen publiek bekend werd gemaakt zijn er regeltje verzonnen dat consumenten niet verplicht worden die meter te accepteren en de ondernemers maar een contract moeten ondertekenen dat ze eerlijk zullen handelen.

De netbeheerders willen geen verantwoordelijkheid nemen om de gegevens te beschermen. Het ministerie van economische zaken stelt dat bescherming in de weg staat van de ondernemers en het snel uitrollen. De toezichthouder heeft geen capaciteit om al die ondernemers te controleren en komt alleen in actie als het te laat is.

Wie een slimme meter heeft heeft geen controle over wie inzicht heeft in de eigen meetgegevens.
24-05-2017, 23:35 door Anoniem
Door Anoniem: En als je in een zorginstelling of tehuis zit, dan kun je de slimme meter niet weigeren.
Maar dat is natuurlijk helemaal niet erg, want mensen die daar verblijven kosten alleen geld.

K*t Europa.

Ik hoop dat het sarcastisch bedoeld is.
Deze mensen hebben er niet om gevraagd en al zwaar genoeg, een ander deel heeft zijn bijdrage aan de maatschappij allang geleverd. Ik hoop dat je daar niet hoeft te komen wonen.
25-05-2017, 09:03 door ph-cofi
Door Anoniem: K*t Europa.
Europa?? Balkenende en Verhage (CDA) waren de grote drijvende krachten. Met als grote voordeel dat we in Nederland al die asociale stroomstelers met hun hennepkwekerijen konden aanpakken.
Of het gelukt is, is een ander verhaal.
25-05-2017, 09:17 door Anoniem
Verfrissend dat er mensen zijn reageren die weten waar ze het over hebben.

@Gisteren, 16:39 door Anoniem

Mensen met zonnepanelen bewijzen de maatschappij een dienst (duurzame niet fossiele energie). Aangezien een groot deel van de componenten uit belasting en milieuopslagen bestaat is het helemaal niet onredelijk om te verrekenen.

De kosten van de gehele salderingsregeling zijn bijzonder laag, en dat staat tot geen verhouding tot de enorme subsidies die grote bedrijven ontvangen op het plaatsen van windmolenparken. Als je de behoefte voelt ergens over wilt fulmineren, dan zou ik dat daarover doen, de vele miljarden zijn geen klein geld zoals bij salderen. Of het feit dat er nog steeds geen goede prijsstelling voor milieuvervuiling is. Als de echte kosten voor het milieu in een opslag terecht zouden komen is het snel over met de vieze energie.
25-05-2017, 10:30 door mcb
Door Anoniem 17:27:
Door mcb:
Door Anoniem 16:05: Hier in Noorwegen is ie verplicht en dus heb ik er nu ook één,sindsdien is me energie rekening aanzienlijk hoger.
In een interview in aftenposten een paar jaar geleden (sorry geen link) zei iemand van Hafslund-nett dat nettleie met kr.400 omhoog zou gaan vanwege de slimme meter. Ik weet niet of dit ook is doorgegaan (ben huurder maar heb zelf geen contract; gaat via verhuurder), maar ik denk dat dat een deel verklaart.

Nettleie (huur stroomnet) word apart op de rekening vermeld,dit is een bedrag dat voor het stroomnet betaald moet worden,ook betaal je een x bedrag voor elke Kw die je gebruikt en door dat stroomnet gaat. Dus als je rekening hoger is...volgt de huur van het net mee.

Gr. Q
Klopt.
Ik heb inmiddels dat artikel gevonden. (even gegoogled op: aftenposten hafslund nettleie 400)
Er staat niet bij hoe ze aan die kr.400 komen.
25-05-2017, 13:48 door Anoniem
Mensen die niet willen dat 'de overheid' de meter kan uitlezen maar wel zelf apps hiervoor op de smartphone zetten, 'want handig'. Ik snap dat niet.

Verder zijn er genoeg manieren om zonder slimme meter te zien wat iemand in zijn huis doet. Privacy is een nondiscussie bij slimme meters. Bouw dat een firewall in, dat de communicatie met het net stopt, gekoppeld aan een fysieke knop.

Het kleinere display is een veel groter punt. Ik hoor trouwens dat sommige meters geen zuivere sinus produceren maar dat lijkt me toch stug.... wel een aandachtspuntje bij aanschaf though.
26-05-2017, 15:10 door Anoniem
Door Anoniem: Mensen die niet willen dat 'de overheid' de meter kan uitlezen maar wel zelf apps hiervoor op de smartphone zetten, 'want handig'. Ik snap dat niet.

Verder zijn er genoeg manieren om zonder slimme meter te zien wat iemand in zijn huis doet. Privacy is een nondiscussie bij slimme meters. Bouw dat een firewall in, dat de communicatie met het net stopt, gekoppeld aan een fysieke knop.

.

Dat van die firewall klopt niet, de slimme meter heeft een eigen simkaart om verbinding te maken, daar kan jij als consument helemaal niks mee/aan doen. Ze kunnen op afstand altijd bij de meter, bijvoorbeeld om het doorsturen van gegevens uit te zetten. Dit is alleen een vinkje, de gegevens worden alsnog gestuurd, maar ze worden niet meer "gebruikt".

Aan de telefoon is mij beloofd, dat er een monteur bij mij in de meterkast (fysiek aanwezig dus) zou moeten komen, om het gegevens versturen weer aan te zetten, maar dat was dus een vette leugen om deze meter te pushen. Toen de meter er eenmaal zat, gaf de monteur aan, dat na 2 weken inleren, ze deze funtie administratief uit zouden zetten op afstand.

Na een gegronde klacht over de betrokken medewerker, is de meter weer vervangen, voor een domme digitale meter.
26-05-2017, 18:51 door Planeten Paultje
In mijn wijk werd de "slimme" meter aangekondigd net toen het UT-onderzoek uit kwam, en toen heb ik er daarom van af gezien. De brakke data-beveiliging zou een tweede argument geweest zijn.
Naar aanleiding van het UT-onderzoek ben ik mij wel af gaan vragen of mijn digitale "domme" meter wel de juiste waarden zou aangeven. Vandaar dat ik recent een Smappee monitor heb geïnstalleerd. Over een jaartje kan ik zien of er een significant verschil is tussen wat de digitale meter meet en de Smappee-waarden.
26-05-2017, 22:08 door karma4
Door Planeten Paultje: In mijn wijk werd de "slimme" meter aangekondigd net toen het UT-onderzoek uit kwam, en toen heb ik er daarom van af gezien. De brakke data-beveiliging zou een tweede argument geweest zijn.
Naar aanleiding van het UT-onderzoek ben ik mij wel af gaan vragen of mijn digitale "domme" meter wel de juiste waarden zou aangeven. Vandaar dat ik recent een Smappee monitor heb geïnstalleerd. Over een jaartje kan ik zien of er een significant verschil is tussen wat de digitale meter meet en de Smappee-waarden.
Als je terugleverd gaat de meting ook fout met te hoge waarden. Dus wat is wijsheid.
Voor de brakke databeveiliging, die was ook al brak 75 geleden en toen hadden ze enkel analoog spul. Weet je waar toen gewoonlijk de doos zich bevond?
29-05-2017, 15:48 door Anoniem
@anoniem 16:04: Een verschil is dat een ouderwetse meter terug kan draaien. Als je meer opwekt dan je gebruikt, draait de meter terug. De stroom die je terug levert is dus evenveel waard als de stroom die je gebruikt. De slimme meter doet dit anders, wat je gebruikt wordt belast tegen een bepaald tarief, wat je levert wordt beloond tegen een bepaald tarief, en dat laatste bedrag wordt van het eerste afgetrokken.

Het hangt van de configuratie af: er zijn ook Ferraris meters met terugloop rem. Bij smart meters kan men inderdaad 2 verschillende tarieven voor heen en terug instellen (en ook nog voor blind energie)

Verschillen tussen Ferraris en smart meters by rare stromen (LED lampen) hangen af van het meetsysteem; shunt, Hall effect of Rogowsky spoel.
23-09-2017, 20:55 door Anoniem
Door Anoniem: Ik had mijn netwerkbeheerder al aangegeven geen slimme meter te willen hebben, en prompt kreeg ik een mail terug alsof de persoon door een wesp was gestoken. Vooral dat gedrag heeft mij meer vastbesloten gemaakt alles in mijn huis te weigeren wat 'slim' heet.

De slimme meter is een slimme truc voor de energie bedrijven en wordt uiteraard aangeboden met allerlei zogenaamde voordelen .
Trap er niet in , het energie verbruik is prima bij te houden zonder dit ding . Bovendien krijgt u er een ongelofelijke bak aan laag frequente straling bij .
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.