image

Spamhaus beschuldigt Franse overheid van gebruik spamlijsten

dinsdag 30 mei 2017, 11:21 door Redactie, 2 reacties

De Franse overheid biedt Franse politieke kandidaten allerlei lijsten met e-mailadressen aan waarvoor geen toestemming is verkregen, zo claimt anti-spamorganisatie Spamhaus, dat van spamlijsten spreekt. Via de lijsten kunnen kandidaten allerlei campagnemails versturen.

De lijsten bevatten echter "spamtrap" adressen. E-mailadressen die speciaal zijn aangemaakt om te controleren of organisaties zonder toestemming e-mailadressen delen of met spam bestoken. Spamhaus stelt dat verschillende van dergelijke adressen zonder toestemming op de e-maillijsten van de Franse overheid terecht zijn gekomen. "Mogelijk erger nog, het lijkt erop dat deze lijsten direct aan de kandidaten zijn gegeven. E-mailadressen worden als privé-informatie beschouwd, en adreseigenaren verwachten niet dat hun privé-informatie wordt gedeeld buiten degene die ze toestemming hebben gegeven", zegt Chris Thompson van Spamhaus.

Het probleem kwam onlangs aan het licht toen de e-mails van twee Franse kandidaten in de spamdetectiesystemen van Spamhaus terechtkwamen. Volgens Thompson zijn politici wereldwijd vaak bereid om geldende regels op internet te negeren. Spamhaus roept de Franse overheid en het bedrijf dat de e-mails verstuurt dan ook op om de e-maillijsten op te schonen en bij het beheer van e-maillijsten bestaande best practices te volgen.

Reacties (2)
30-05-2017, 16:59 door Anoniem
Mee eens. Goede actie van Spamhaus.
31-05-2017, 01:31 door Anoniem
Het is duidelijk dat Thompson geen idee heeft wat de Europese antispam en privacyregels zijn en dat het niet handig is om met CAN SPAM aan te komen. Beter is te wijzen op de gebreken naar EU recht.

De Fransen zijn altijd al tamelijk tweeslachtig bezig geweest, hun eigen instellingen vergoeilijken specifieke situaties. Daarin staan ze niet alleen, het Verenigd Koninkrijk had ook een vrijzinnige opvatting van de Europese richtlijnen, met name over mailings naar bedrijven. De Fransen daarentegen pakken het typisch Frans aan en zorgen voor minder duidelijkheid en iets te veel bereidwilligheid om list washing te ondersteunen. Daar gaat het natuurlijk niet over in anti-spam. Die trap adressen zijn er om een probleem aan te tonen, niet om ze te verwijderen van mailing lists.

Maar goed, in de VS is het allemaal nog veel erger, daar is spammen wettelijk toegestaan onder bepaalde voorwaarden. De wetgeving daar heet CAN SPAM, een dubieuze naam, en voor antispammers die even nadenken is het duidelijk dat het betekent: je kunt spammen en niet blikje spam.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.