image

Gemeenten gaan Stemapp niet voor verkiezingen gebruiken

woensdag 31 mei 2017, 11:42 door Redactie, 2 reacties

De gemeenten Almelo, Emmen, Hollands Kroon, Molenwaard en Lingewaard die op dit moment aan de ontwikkeling van een Stemapp werken zullen de app niet voor elektronisch stemmen gaan gebruiken, zo heeft demissionair minister Plasterk van Binnenlandse Zaken op Kamervragen van de SP laten weten.

Naar aanleiding van berichten over de Stemapp in de media had minister Plasterk afgelopen maandag contact met de burgemeesters van de betrokken gemeenten. Volgens de minister zien de burgermeesters onder ogen dat elektronisch stemmen, in welke vorm dan ook, bij verkiezingen niet mogelijk is. De wet- en regelgeving staat dat namelijk niet toe. Plasterk wijst daarbij naar het standpunt van het kabinet, dat aan het stemmen per internet veel risico’s kleven.

"Die risico’s zijn de afgelopen periode alleen maar toegenomen, als gevolg van cyberdreigingen. De gemeenten komt ook geen ruimte toe om ten aanzien van de wettelijke verkiezingen eigen keuzes te maken. Ik ben dan ook van mening dat het niet aan de gemeenten is zelf vormen van elektronisch stemmen voor wettelijke verkiezingen te beproeven", aldus de minister.

De gemeenten hebben Plasterk laten weten dat de te ontwikkelen Stemapp niet voor verkiezingen zal worden gebruikt. De app moet er alleen voor zorgen dat burgers hun mening over lokale aangelegenheden kunnen geven. De gemeenten hopen daarmee meer inzicht te krijgen in het draagvlak voor gemeentelijke voorstellen, als onderdeel van burgerparticipatie. Iets dat Plasterk ondersteunt (pdf).

Reacties (2)
31-05-2017, 16:59 door Anoniem
Volgt Roon nu de hackers of zijn eigen angst? Gefeliciteerd in elk geval. Het is nooit te laat om te ontwaken.
31-05-2017, 23:19 door Anoniem
Ben benieuwd welke burger uit die gemeenten de gemeente nog even aanspreekt hierop. Dat zodat de verantwoordelijken en de leverancier de kosten even terugbetalen die dit falende IT-project teweeg bracht? Was natuurlijk met 1 belletje naar onze Ronald al van tevoren meteen duidelijk geweest.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.