image

PvdA stelt Kamervragen over Industroyer-malware

donderdag 15 juni 2017, 14:33 door Redactie, 1 reacties

De PvdA heeft demissionair minister Blok van Veiligheid en Justitie en demissionair minister Kamp van Economische Zaken Kamervragen gesteld over de ontdekking van de Industroyer-malware, die ook bekend staat als CrashOverride. Verschillende beveiligingsbedrijven publiceerden deze week details over de malware, die in staat is om industriële systemen te saboteren.

Mogelijk is Industroyer verantwoordelijk voor de aanval op Oekraïense energiebedrijven eind vorig jaar, waardoor 225.000 mensen enkele uren zonder stroom kwamen te zitten. Dit is echter niet nog niet bewezen. PvdA-Kamerlid Attje Kuiken wil nu van de ministers weten of de Industroyer-malware schade aan Nederlandse energiebedrijven kan aanrichten of die zelfs stil zou kunnen leggen.

Ook moeten Blok en Kamp duidelijk maken of Nederlandse energiebedrijven dezelfde of soortgelijke apparatuur en industriële communicatieprotocollen gebruiken als Oekraïense energiebedrijven en moeten ze hun conclusie hier over geven. Verder vraagt Kuiken of de Rijksoverheid in het geval van de vitale infrastructuur zoals energiebedrijven een verantwoordelijkheid heeft in de bescherming daarvan en hoe er in het geval van Industroyer hier inhoud aan wordt gegeven. De ministers hebben drie weken de tijd om de vragen te beantwoorden.

Reacties (1)
16-06-2017, 08:43 door karma4
De energiemarkt is geliberaliseerd. Ofwel het heten zelfstandige ondernemingen zonder overheidsbemoeienis te zijn.
Iets klopt dan niet als je het essentiële zaken voor dd overheid vindt.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.