image

Mirai-malware zorgde voor langste telecomstoring in 2016

vrijdag 16 juni 2017, 13:50 door Redactie, 0 reacties

De Mirai-malware was vorig jaar verantwoordelijk voor de langste telecomstoring in de EU. Het is voor het eerst dat de langste telecomstoring door malware wordt veroorzaakt, zo laat het Europees agentschap voor netwerk- en informatiebeveiliging (ENISA) in een nieuwe rapport weten (pdf).

In totaal ontving ENISA 158 meldingen van ernstige storingen in de netwerken en diensten van telecomaanbieders. Een jaar eerder in 2015 ging het nog om 138 meldingen. Net als in 2015 werden ook in 2016 de meeste telecomstoringen door systeemfouten en technische fouten veroorzaakt (meer dan 70%). Het gaat dan om hardwareproblemen, softwarebugs, stroomstoringen en fouten in handleidingen, processen en procedures. Malware (1%) en ddos-aanvallen (1%) zijn daarentegen voor veel minder storingen verantwoordelijk.

Als er echter wordt gekeken naar de gemiddelde duur van een incident per categorie, dan staat malware voor de eerste keer bovenaan. Dit komt door de Mirai-malware die eind november vorig jaar ervoor zorgde dat 900.000 klanten van Deutsche Telekom gedurende een periode van drie dagen met allerlei storingen te maken kregen. Deutsche Telekom zag zich genoodzaakt een firmware-update onder klanten uit te rollen om de problemen op te lossen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.