image

EU overweegt sancties in geval van cyberaanvallen

maandag 19 juni 2017, 11:56 door Redactie, 7 reacties

In het geval van een cyberaanval op lidstaten van de EU kunnen er sancties worden opgelegd om de verantwoordelijke daders te straffen, zo zijn 28 EU-ministers van Buitenlandse Zaken overeengekomen. Om op vijandige cyberactiviteiten te reageren zal er een "cyberdiplomatie-toolbox" worden ontwikkeld.

De EU-ministers zeggen zich zorgen te maken over de bereidheid van staten en niet-statelijke actoren om hun doelen via kwaadaardige cyberactiviteiten te bereiken. Via een gemeenschappelijk juridisch raamwerk wil de EU op dergelijke aanvallen reageren en die voorkomen. "Dit raamwerk moet voor samenwerking zorgen en directe en langetermijndreigingen verhelpen en het gedrag van potentiële agressors op de lange termijn beïnvloeden", aldus de verklaring.

De ministers benadrukken dat ze internationale geschillen in cyberspace op vredige wijze willen oplossen. "In deze context moeten alle diplomatieke acties van de EU de veiligheid en stabiliteit in cyberspace door meer internationale samenwerking versterken, en het risico op escalatie en conflicten door ict-incidenten verminderen." De Amerikaanse overheid besloot eerder nog wegens cyberoperaties sancties tegen Noord-Korea en Rusland in te stellen.

Reacties (7)
19-06-2017, 12:10 door allestein
Was daar niet Europol voor opgericht?!
19-06-2017, 16:28 door Briolet
Door allestein: Was daar niet Europol voor opgericht?!

Europol moet zich wel aan de wet houden en die laat niet genoeg toe want:

Via een gemeenschappelijk juridisch raamwerk wil de EU op dergelijke aanvallen reageren en die voorkomen.
19-06-2017, 19:03 door johanw
Dat worden sancties tegen de USA en Engeland.
20-06-2017, 07:19 door Anoniem
Ohh.. alweer een neppe reden om sancties op te leggen tegen China, Rusland en Iran. Terwijl onze bondgenoten de VK, de VS en Israel achter spionage malware en saboterende exploits zitten. Goede actie EU!
20-06-2017, 09:35 door Anoniem
Door Anoniem: Ohh.. alweer een neppe reden om sancties op te leggen tegen China, Rusland en Iran. Terwijl onze bondgenoten de VK, de VS en Israel achter spionage malware en saboterende exploits zitten. Goede actie EU!

Neppe reden, China?? Van mij mogen ze dat china afsluiten van het internet, wat een rommel BLIJFT daar vandaan komen.
20-06-2017, 13:53 door Anoniem
Door Anoniem: Ohh.. alweer een neppe reden om sancties op te leggen tegen China, Rusland en Iran. Terwijl onze bondgenoten de VK, de VS en Israel achter spionage malware en saboterende exploits zitten. Goede actie EU!

Oh maar alle landen die je noemt zijn actief in Nederland, vriend en vijand... ik zou er zelf geen onderscheid in willen maken, een hack is een hack.
20-06-2017, 23:31 door Anoniem
Aan de ene kant is er sprake van een koude cyberwar, die nu dus wel eens zou kunnen ontaarden in een "hete" cyberoorlog, compleet met aanvallen, die grote delen van digitale structuren kunnen lamleggen.

Men moet ook weten dat flase flags een rol kunnen spelen bij kleurenrevoluties, bij het terugwinnen en terugdringen van energiemarkten (duurder in petro-dollars te betalen gas via schepen ten koste van de Russische goedkopere aardgasleveranties aan EU).

Andere kant van de medaille - wegens uit de pas lopen van landen binnen de EU -als voorbeeld de sanctties tegen landen met andere opvattingen over de gewenste migranten politiek, de zogenaamde Visegrad-landen. Moeilijke zaak overigens, want je snijdt wel even in je eigen binnenmarkt met een 8.9% groei en productielijnen voor de grote twee binnen de EU en dan zou dat wel eens een hele dure en domme actie kunnen zijn van het EU commissariaat. Luistert U?

Vanuit het andere perspectief omgekeerd weer sancties vanwege de blokkade van genetisch gemodificeerd voedsel door o.a. Rusland kunnen ook tegenacties via lobbying van grote spelers daar oproepen (de internationale firma's beginnend met letters (B & M.).

Wat de Chinese infrastructuur betreft moeten we ons bewust zijn van de Microsoft server mono-cultuur daar en de overwegende veiligheidszwakheid (doe maar eens een asafaweb scan voor een random site uit main land China, je schrikt je heel vaak r*t).

Omdat Microsoft een verlengstuk is (soms gedwongen "under gag order") van de NSA, zouden we beter de Chinese infrastructuur veiliger moeten willen maken door delen van kennis en verbetering van hun eenzijdige infrastructuur.

Ik denk dat mainland China geen alternatieven kent, maar anders zou MS dezelfde weg gaan als Google.
Als men daar de boel niet wat verbetert en dat werkt ook door naar bijvoorbeeld IoT veiligheid, dan worden wij daar allemaal veiliger van. Wil men dat niet om welke reden(en) dan ook, kun je beter beginnen met ranges te blokkeren.
De cowboys van over de oceaan gooien immers hele landen eruit met hun blocks.

Willen we burgers gaan beschermen of de interessen van bepaald Big Gubberment en Internationale Groot Commercie? Er is een weg die lijdt naar verbetering en er is een weg die lijdt naar meer cyberconflict en wellicht "hot" cyberwar. Men moet zelf de keuzen doen of die wordt voor ons gemaakt, vaak heel ondemocratisch en afgedwongen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.