image

Microsoft: Creators Update kan anti-virus tijdelijk uitschakelen

woensdag 21 juni 2017, 15:19 door Redactie, 3 reacties

Op sommige Windows 10-computers wordt de aanwezige anti-virussoftware tijdelijk uitgeschakeld als gebruikers de Creators Update installeren, zo heeft Microsoft laten weten. Het gaat in dit geval om programma's die niet compatibel met de grote Windows 10-update zijn.

Het Russische anti-virusbedrijf Kaspersky Lab diende onlangs nog een klacht in bij de Europese Commissie tegen Microsoft wegens oneerlijke concurrentie door middel van Windows Defender, maar de softwaregigant stelt nu dat de samenwerking met anti-virusbedrijven prima verloopt. In een blogposting zegt Microsofts Rob Lefferts dat er bewust voor is gekozen om Windows 10 met een virusscanner te leveren, zodat het besturingssysteem tegen malware is beschermd.

Gebruikers kunnen echter ook een andere oplossing kiezen. "Veel Windows 10-gebruikers kiezen een anti-malwareprogramma van één van onze partners", aldus Lefferts. In het geval er grote Windows 10-updates verschijnen zegt Microsoft dat het anti-virusbedrijven lang van tevoren de mogelijkheid geeft om hun software met de update te testen. In het geval van de Creators Update voor Windows 10 was op het moment van de uitrol 95 procent van alle virusscanners die Microsoft testte compatibel met de update.

In het geval applicaties nog niet compatibel waren liet Microsoft een melding zien om een nieuwere versie van de virusscanner te installeren nadat de update was afgerond. Om dit te doen schakelde Microsoft eerst tijdelijk sommige delen van de anti-virussoftware uit op het moment van de update. Volgens Lefferts vond dit proces in samenwerking met de betreffende anti-virusbedrijven plaats.

Ook laat Lefferts weten dat Microsoft de keuze van gebruikers respecteert en Windows Defender in het geval van een andere geïnstalleerde virusscanner niet automatisch periodieke scans uitvoert en de software pas actief wordt als het abonnement van de huidige virusscanner is verlopen. Windows zal dan echter wel eerst een waarschuwing laten zien dat het abonnement gaat verlopen.

Reacties (3)
21-06-2017, 15:34 door karma4
Een virusscanner zien als applicatie terwijl dat ding van alles in het os aan het uithalen is. Dat lijkt me een tegenspraak van je welste. Als je security by design zou hebben zouden er enkel callable api's en vastgelegde aanhakingspunten zijn.
Ik ken geen huidig os die die scheiding zo heeft.
21-06-2017, 21:07 door Anoniem
Op mijn laptop met de 64bits Win10 wordt Defender sinds de grote Update principieel uitgeschakeld bij iedere keer opnieuw opstarten. Ik kan doen wat ik wil maar er verandert niets. 'Uw PC is beschermd' staat er met grote letters boven het scherm waarop ook de rood aangevinkte Defender te zien is. En na een dikke 10 minuten springt dan als vanzelf ineens alles op groen. Ik gebruik geen andere virusscanner.
21-06-2017, 21:51 door Anoniem
Bij de installatie van Windows 10 Creative upgrades en andere updates wordt Bitlocker, het schijfencryptie product van Microsoft ook uitgeschakeld. Dit is een noodzaak om te zorgen dat de updates niet faalt, sommige AV programma's gedragen zich namelijk zeer aggressief.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.