image

BSN is straks geen bijzonder persoonsgegeven meer

woensdag 21 juni 2017, 15:36 door Redactie, 32 reacties

Het burgerservicenummer (BSN) is volgens de huidige privacywetgeving een zogeheten bijzonder persoonsgegeven, maar dat gaat met de invoering van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) volgend jaar veranderen. Het BSN wordt dan niet meer als een bijzonder persoonsgegeven gezien.

De Europese lidstaten mogen onder de AVG, die op 25 mei 2018 van kracht wordt, zelf voorwaarden stellen aan het verwerken van een nationaal identificatienummer, zoals het BSN. Welke voorwaarden Nederland stelt, staat nu nog niet vast. Dat komt omdat de zogeheten Uitvoeringswet AVG nog niet definitief is. De Autoriteit Persoonsgegevens laat weten dat er waarschijnlijk wel speciale regels voor het BSN zullen komen.

Zodra de AVG van kracht wordt moeten organisaties die op grote schaal bijzondere persoonsgegevens verwerken verplicht een privacy impact assessment (PIA) uitvoeren. Dat het BSN geen bijzonder persoonsgegeven is wil echter nog niet automatisch zeggen dat een privacy impact assessment niet verplicht is. De Autoriteit Persoonsgegevens werkt namelijk aan een lijst met verwerkingen waarvoor organisaties een PIA moet uitvoeren. Mogelijk komt het BSN ook op die lijst, aldus de toezichthouder.

Reacties (32)
21-06-2017, 15:45 door Anoniem
tja, de grootste onzin... sofi nummer was top secret, mocht je aan niemand laten weten.. alleen in heeel bijzondere gevallen... uwv, belastingdienst, ministerie van defensie en binnenlandse zaken... toen werd het bsn... en het stond ineens op identiteits middelen, zelfs je zorgverzekeringspas... en als kleine ondernemer moet je het op elk formulier zetten wAnt je bsn is ook je belasting nummer met b01 b02 b03 enz... wat je op je website en facturen en aanbiedingen moet zetten... daar hebben ze erg goed over nagedacht.. NOT... beter zoals in Zweden waar iedereen een nummer heeft en dat nummer niet geheim is en ook ingeregeld is dat dit nummer niet geheim is. het wordt gebruikt als identificatie niet als autorisatie. internet abbonement? bsn. gsm abbo? bsn... enz.
21-06-2017, 16:14 door Anoniem
Door Anoniem: beter zoals in Zweden waar iedereen een nummer heeft en dat nummer niet geheim is en ook ingeregeld is dat dit nummer niet geheim is.

Je bedoelt dat nummer dat begint met je geboortedatum met 4 cijfers daar achteraan, zodat je geboortedatum voor iedereen bekend is?
21-06-2017, 16:16 door Anoniem
Één persoonsnummer voor alle doeleinden is gewoon dom. Heel gemakszuchtig, maar nog steeds gewoon dom. En dat dan geen bijzonder persoonsgegeven meer noemen... is een puntje aan je eigen domheid zuigen. Gaat lekker.
21-06-2017, 16:18 door karma4
Thanks Anoniem 15:45. Inderdaad je identiteit is niet een geheim iets. Het bewijs ofwel de autenticatie dient wel adequaat te zijn. De Zweden hebben dat beter door. De Belgen hebben een betere autenticatie. Nederland is achterop geraakt.
21-06-2017, 16:18 door karma4
[Verwijderd]
21-06-2017, 16:45 door Anoniem
De kop van dit bericht is wel enorm kort door de bocht........
Ook in het huidige artikel over wat bijzondere persoonsgegevens zijn staat het BSN namelijk niet genoemd.......

De huidige bijzondere persoonsgegevens aldus artikel 16 Wbp:
De verwerking van persoonsgegevens betreffende iemands godsdienst of levensovertuiging, ras, politieke gezindheid, gezondheid, seksuele leven, alsmede persoonsgegevens betreffende het lidmaatschap van een vakvereniging is verboden behoudens het bepaalde in deze paragraaf. Hetzelfde geldt voor strafrechtelijke persoonsgegevens en persoonsgegevens over onrechtmatig of hinderlijk gedrag in verband met een opgelegd verbod naar aanleiding van dat gedrag.
21-06-2017, 16:46 door Anoniem
Ik woon in Portugal, iedereen heeft hier een fiscaal nummer wat overal voor gebruikt wordt, voor het naam zetten van je auto, huis, boodschappen bij de Lidl tot eventueel bij het betalen van een kopje koffie van 0,50 € toe.
Wordt gewoon opgenoemd waar iedereen bij staat in de rij van de kassa.
21-06-2017, 17:10 door karma4 - Bijgewerkt: 21-06-2017, 17:10
Door Anoniem: De kop van dit bericht is wel enorm kort door de bocht........
Ook in het huidige artikel over wat bijzondere persoonsgegevens zijn staat het BSN namelijk niet genoemd.......

De huidige bijzondere persoonsgegevens aldus artikel 16 Wbp:
......
Klopt heb ik eerder ook gezien en als jou gereageerd. Kreeg ik als reactie dat in een andere plek het wel weer als bijzonder genoemd is. Dat vond ik inderdaad terug met als toelichting dat het kunnen koppelen van gegevens echt uitzonderlijk lastig zou zijn. Dat foute idee zou inmiddels de deur uit moeten zijn.
Marketeers big data profiling heeft aangetoond dat koppelen toch wel lukt. Weliswaar met meer fouten maar voor de winstverbetering is dat bijzaak.
21-06-2017, 18:01 door johanw - Bijgewerkt: 21-06-2017, 18:02
Door karma4: Thanks Anoniem 15:45. Inderdaad je identiteit is niet een geheim iets. Het bewijs ofwel de autenticatie dient wel adequaat te zijn. De Zweden hebben dat beter door. De Belgen hebben een betere autenticatie. Nederland is achterop geraakt.
En dat terwijl wij een trotse traditie op dat gebied hebben in de vorm van pionier Jacob Lentz (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz). We hebben er in elk geval niks van geleerd.
21-06-2017, 18:41 door karma4
Door johanw:
En dat terwijl wij een trotse traditie op dat gebied hebben in de vorm van pionier Jacob Lentz (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz). We hebben er in elk geval niks van geleerd.
Klopt Johan je hebt het wezenlijke verschil gemist tussen bijzondere persoonsgegevens zie die van artikel 16 en de persoon identiteit. Dat eerste daar moet je eigenlijk niets van willen weten/vatkwggen. Het tweede is niets meer dan een logistiek gegeven.

Op dat verschil moet je heel goed letten want bij het tweede kun je eerlijke verdeelsleutels etc werken. Dat wisten de egyptenaren al, zonder dat kun je niet in grote gemmenschappen de basis van een mens wat hij aankan is maar een paar honderd. Ik ben dus ook tegen dat blinde/blonde grenzen dicht geschreeuw. Niets geleerd.
21-06-2017, 19:08 door Jodelie - Bijgewerkt: 21-06-2017, 19:08
Iedereen is inderdaad een nummer en er zijn nauwelijks schapen in de kudde die achterom kijken of we nog steeds de goede kant op gaan. Het sofia (sociaal, fiscaal & administratief) nummer komt eraan en dat is nog maar één stap verwijderd van de totale controle. Kwestie van tijd!

Geniet dus nog maar even van het BSN.
21-06-2017, 20:13 door Anoniem
@anoniem 15:45: de Zweden hebben het helemaal niet beter door. Alles is openbaar, inclusief je salaris. Je kunt op plattegrond terugvinden wie het hoogste salaris van dorp/stad/streek heeft. Makkelijk en handig voor inbrekers.
21-06-2017, 20:22 door karma4
@johanw je verwijzing ligt nogal persoonlijk gevoelig. Ik heb de echo's van mensen die als tiener de oorlog in gingen. Er zijn heleboel rare zaken gebeurd. Waar het fout ging aas al in de jaren 20 30. De opbouw daartoe nog tientallen jaren eerder.
Die mensen die dag beleefd hebben ik nog meegemaakt.
Hoe staat het mij jouw connecties?

@jodelie de totale controle in de genoemde tijdspanne was een normaal iets. Gebonden aan de kerk en het dorp.
22-06-2017, 01:18 door Anoniem
Door Anoniem: @anoniem 15:45: de Zweden hebben het helemaal niet beter door. Alles is openbaar, inclusief je salaris. Je kunt op plattegrond terugvinden wie het hoogste salaris van dorp/stad/streek heeft. Makkelijk en handig voor inbrekers.

Inderdaad. Italie was ook zo'n land waar persoonlijke belastinggegevens publiek werden gemaakt. Daar is geen noodzaak toe en haalt privacy weg. Je ziet in die landen dat mensen proberen om onder die last uit te komen.

In Nederland is het een probleem dat via de KvK veel te weten te komen is over personen. Die worden vaak met adres, geboorteplaats, geboortedatum, sofi/paspoortnummer en al gepubliceerd. Die gegevens worden niet alleen door het blad Quote misbruikt.

Als je als ZZP-er (bv. artiest) privacy wilt kost dat veel geld: een kantoor huren, een secretaresse die het publiek gemaakte telefoonnummer opneemt, administratiekantoor oprichten, buitenlands bedrijf, etc. Banken worden ingezet om gegevens van uiteindelijke belanghebbenden te achterhalen voor de Nederlandse overheid (die ze ook deelt met buitenlandse overheden, zoals de VS wegens FATCA). Dat kan de Belastingdienst beter rechtsstreeks vragen aan belastingplichtigen en dan alleen wanneer dat echt nodig is.
22-06-2017, 01:41 door Anoniem
Door karma4:
Door johanw:
En dat terwijl wij een trotse traditie op dat gebied hebben in de vorm van pionier Jacob Lentz (https://nl.wikipedia.org/wiki/Jacob_Lentz). We hebben er in elk geval niks van geleerd.
... Ik ben dus ook tegen dat blinde/blonde grenzen dicht geschreeuw. Niets geleerd.
Grenzen niet dicht = problemen.
Dat zien we tegenwoordig bijna dagelijks. Duitsland, België, Zweden, UK, Frankrijk voorop.
Calais is ook weer een puinhoop en dat komt door ......tromgeroffel....... open grenzen.
Met de kop in het zand zie je niet veel nee.
22-06-2017, 06:41 door spatieman
dus iedereen krijgt een barcode getatoeëerd op zijn arm...
22-06-2017, 07:23 door Anoniem
Prima als een BSN niet langer een bijzonder persoonsgegeven is.

Maar... ter illustratie: onlangs belde ik voor mijn moeder naar Ziggo. Ter authenticatie werd mij de geboortedatum van mijn moeder gevraagd. Binnenkort zou dat zomaar haar BSN kunnen worden.

1) Hoe denkt de EU en de NL regering te voorkomen dat kennis van niet strikt geheime informatie als authenticatiemiddel wotdt gebruikt?

2) Waarom hebben wij Nederlanders/Europeanen nog steeds geen betrouwbaar (elektronisch) authenticatiemiddel dat in elk geval op Internet maar bij voorkeur ook via de telefoon gebruikt kan worden (beide kanten op natuurlijk, denk bijv. aan gebeld worden door "Microsoft")?
22-06-2017, 07:48 door Anoniem
Door spatieman: dus iedereen krijgt een barcode getatoeëerd op zijn arm...
barcode ? Vreselijk ouderwets en ze kunnen je er niet mee op afstand volgen.
Nee, dat moet beter kunnen.
22-06-2017, 08:41 door Anoniem
Voor iedereen die zo'n punt maakt van een BSN probeer eens voor de grap, via openbare bronnen, te zoeken of je je eigen gegevens via je BSN kan achterhalen. Zonder toegang tot allerlei kernregistraties ga ik voorspellen dat er niemand is die zichzelf, op basis van zijn BSN, in openbare registers kan terug vinden. Alleen voor ZZP'ers is dat een ander verhaal, maar daar loopt inmiddels een zaak voor bij de Autoriteit.
Als je nu een realistisch risico scenario opzet en je analyseert daarmee de werkelijke risico's die gelopen wordt alleen op basis van een nummer dan moet je toch echt tot de conclusie komen dat de risico's best meevallen.
Ik ben zelf geen voorstander van allerlei registraties en zeker niet van de opslag van biometrische gegevens, alleen zo lang dat volledig fysiek gescheiden wordt van de rest van de gegevens denk ik dat het wel veilig te gebruiken is. Privacy by design gaat hierover. Iedereen krijgt een nietszeggend nummer, dat mag iedereen weten, maar de daadwerkelijke gegevens zijn alleen beschikbaar voor bevoegde instanties die de natuurlijk persoon kunnen achterhalen van wie dat nummer is. Oh ja, wacht dat is een BSN. Goed dat dat er al is dan ......
22-06-2017, 08:47 door Anoniem
Je krijgt straks bij geboorte een RFID in je lichaam waarop alles al staat.
De meeste van jullie begrijpen het niet: We leven in een controle staat, je zult gecontroleerd worden. Want angst regeert!
Laat je niets wijsmaken door de propaganda van de Westerse media; dat is hetzelfde als in je jaren 50-60-70-80. Het geld wil macht in bijv. Rusland maar Putin is niet gek. Die laat de Rothschild banken niet toe omdat dat meestal het begin van het einde is.
Regeringen en banken zijn één pot nat. Ze willen alles, maar dan ook alles van je weten. Andersom hoeft dat dan weer niet. Als jij wat wilt weten van hen dan moet je bijna een coupe plegen om iets te weten te komen.

En het mooiste is: het interesseert niemand wat. Allemaal gewoon als makke schapen door blijven lopen inderdaad.

<einde>
22-06-2017, 08:53 door karma4 - Bijgewerkt: 22-06-2017, 09:03
Door Anoniem:
Grenzen niet dicht = problemen.
Dat zien we tegenwoordig bijna dagelijks. Duitsland, België, Zweden, UK, Frankrijk voorop.
Calais is ook weer een puinhoop en dat komt door ......tromgeroffel....... open grenzen.
Met de kop in het zand zie je niet veel nee.
Niets geleerd dat is duidelijk. De grenzen in de jaren 30 waren ook dicht. Een bevriende staat waar niets aan de hand was.

Zelfs tot op het laatste moment bleef men daaraan vasthouden. https://en.m.wikipedia.org/wiki/MS_St._Louis
Chaplins great dictator werd aanvankelijk gezien als een belediging van een bevriende natie. Gebruik het Internet verstandig het is een van de vrijheden die we gekregen hebben maar zo maar kwijt kunnen raken.


2) Waarom hebben wij Nederlanders/Europeanen nog steeds geen betrouwbaar (elektronisch) authenticatiemiddel dat in elk geval op Internet maar bij voorkeur ook via de telefoon gebruikt kan worden 
Mogelijke antwoorden:
- Kostenaspect
veel makkelijker de schade bij slachtoffers te laten.
- politiek geen prestige alleen maar beschadigingen.
De paspoortaffaires met alle debacles zijn bekend.
22-06-2017, 09:12 door Anoniem
Oke nu wordt het langzaam duidelijk.. Karma4 heeft geen flauw benul waarom WO2 is begonnen.
22-06-2017, 12:45 door karma4 - Bijgewerkt: 22-06-2017, 18:15
Door Anoniem: Oke nu wordt het langzaam duidelijk.. Karma4 heeft geen flauw benul waarom WO2 is begonnen.
Voor je persoonlijk wordt.
Verdiep je eens even in Sarajevo de ondergang van de habsburgers in een monarchie met een klassenstrijd gekoppeld aan bevolkingsgroepen. De vrede van Versailles met onmogelijke herstelbetalingen welke later gebruikt in de propaganda als verwijt naar politici (plotters). De ruimte werd gegeven en genomen met het argument alles voor het volk. Een en ander kdf etc kwam nog sociaal over totdat het volledig foute niet meer te stoppen was. Die echo van mensen die toen tiener waren heb je duidelijk niet, je wilt ze ook niet horen.

Klaarblijkelijk heb je ee eigen agenda om een andere werkelijkheid te schetsen. Dat was nu net het verfoeilijke van toen.
22-06-2017, 16:28 door Anoniem
ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. De concept uitvoeringswet stelt in artikel 44 nog: "Een nummer dat ter identificatie van een persoon bij wet is voorgeschreven,wordt bij de verwerking van persoonsgegevens slechts gebruikt ter uitvoering van de betreffende wet dan wel voor doeleinden bij de wet bepaald" en daarmee blijft de bijzondere positie van het BSN in stand.
22-06-2017, 17:46 door karma4
Door Anoniem: ik ben benieuwd hoe dit gaat uitpakken. De concept uitvoeringswet stelt in artikel 44 nog: "Een nummer dat ter identificatie van een persoon bij wet is voorgeschreven,wordt bij de verwerking van persoonsgegevens slechts gebruikt ter uitvoering van de betreffende wet dan wel voor doeleinden bij de wet bepaald" en daarmee blijft de bijzondere positie van het BSN in stand.
Er staat zo enkel dat een ieder duidelijk is met dat bsn niets meer niets minder. Dat is hetzelfde als een relatienummer of war dan ook. Niets bijzonders.
Het is een oplossing voor waar jan janszoon sofi van Anna niet meer voldoet omdat die niet meer uniek genoeg zijn. Het oude dorp is vervangen door een global village (toffler).
Het is een experiment van moeder natuur. Mislukt het dan volgt er wel weer wat anders.
22-06-2017, 17:50 door Anoniem
En dit staat dan weer in de krant:

http://www.destentor.nl/nijkerk/hoesje-voor-rijbewijs-beschermt-bsn-nummer-op-sociale-media~a712f35f/

Laat dan eerst de overheid weer een nieuwe naam bedenken voor voorheen Sofinummer en nu Burger service nummer. Mij voorstel. Burger Identificatie Nummer (BIN). ;-)
22-06-2017, 19:23 door Anoniem
Vandaag, 12:45 - Bijgewerkt: Vandaag, 18:15:
Door Anoniem: Oke nu wordt het langzaam duidelijk.. Karma4 heeft geen flauw benul waarom WO2 is begonnen.
Voor je persoonlijk wordt.
Verdiep je eens even in Sarajevo de ondergang van de habsburgers in een monarchie met een klassenstrijd gekoppeld aan bevolkingsgroepen. De vrede van Versailles met onmogelijke herstelbetalingen welke later gebruikt in de propaganda als verwijt naar politici (plotters). De ruimte werd gegeven en genomen met het argument alles voor het volk. Een en ander kdf etc kwam nog sociaal over totdat het volledig foute niet meer te stoppen was. Die echo van mensen die toen tiener waren heb je duidelijk niet, je wilt ze ook niet horen.

Klaarblijkelijk heb je ee eigen agenda om een andere werkelijkheid te schetsen. Dat was nu net het verfoeilijke van toen.

Ziedaar het terugkerende trieste niveau van sommige reageerders, 5,5 uur googelen en dan gauw wat roepen om de suggestie te wekken dat je weet waar je het over had.

Het probleem met autisten is dat ze nogal eens heel goed zijn in het verzamelen van details of tot zich nemen van grote hoeveelheden informatie maar dat ze vaak bijzonder slecht zijn in het overzicht, het bos boom voor boom verkend maar geen enkele notie hebben van de structuur van de bos, de grootte, de plaats en de omvang zullen we maar zeggen.

In discussie gaan levert dan verkeer op op twee autonome stroken, of wel het vostrekt langs elkaar heen praten.
Maar voor sommigen is het reactie proces als voldoende als excuus, een strategie om te overleven en de tijd door te komen.

niet dezelfd4e anoniem
23-06-2017, 09:45 door Anoniem
Door Anoniem: En dit staat dan weer in de krant:

http://www.destentor.nl/nijkerk/hoesje-voor-rijbewijs-beschermt-bsn-nummer-op-sociale-media~a712f35f/

Laat dan eerst de overheid weer een nieuwe naam bedenken voor voorheen Sofinummer en nu Burger service nummer. Mij voorstel. Burger Identificatie Nummer (BIN). ;-)

Nijkerk, stad met de mooiste toren van Nederland!!!
23-06-2017, 19:50 door karma4
Door Anoniem: .....
Ziedaar het terugkerende trieste niveau van sommige reageerders, 5,5 uur googelen en dan gauw wat roepen om de suggestie te wekken dat je weet waar je het over had.
.....
Nirt dezelfd4e anoniem
Je hebt gelijk I het trieste niveau.
Voor mij is dat duidelijk geen kennis willen opdoen of in ieder geval fact checking te doen. Veel was ooit basisschool stof. Vergeet jou uren google. Het zijn de echo's van de mensen die dat meegemaakt hebben. Zoiets geeft meet overzicht en je kunt meer herkennen. Jammer dat mijn kennelijk op het eigen gelijk uit is met losse opmerkingen.
23-06-2017, 19:54 door karma4
Door Anoniem: En dit staat dan weer in de krant:

http://www.destentor.nl/nijkerk/hoesje-voor-rijbewijs-beschermt-bsn-nummer-op-sociale-media~a712f35f/

Laat dan eerst de overheid weer een nieuwe naam bedenken voor voorheen Sofinummer en nu Burger service nummer. Mij voorstel. Burger Identificatie Nummer (BIN). ;-)
Waarom? Het gba dat het bsn zou dien ns splitsing in andere zaken als rsin lei heeft nog geen opvolging via het brp. Het brp vervangingsproject loopt niet echt lekker.
24-06-2017, 16:49 door Anoniem
Door karma4:
Door Anoniem: En dit staat dan weer in de krant:

http://www.destentor.nl/nijkerk/hoesje-voor-rijbewijs-beschermt-bsn-nummer-op-sociale-media~a712f35f/

Laat dan eerst de overheid weer een nieuwe naam bedenken voor voorheen Sofinummer en nu Burger service nummer. Mij voorstel. Burger Identificatie Nummer (BIN). ;-)
Waarom? Het gba dat het bsn zou dien ns splitsing in andere zaken als rsin lei heeft nog geen opvolging via het brp. Het brp vervangingsproject loopt niet echt lekker.

Er staat een knipoog achter en "BIN" is het Engelse woord voor prullenbak.

Burger Identificatie Nummer dekt de lading beter wat het sociaal/fiscaal is geworden.
24-06-2017, 17:26 door Anoniem
De grenzen in de jaren 30 waren ook dicht.
En daarvóór dan? Dit zegt dus helemaal niks.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.