image

Autoriteit Persoonsgegevens vraagt om sterkere positie

donderdag 22 juni 2017, 10:47 door Redactie, 4 reacties

De Autoriteit Persoonsgegevens heeft staatssecretaris Dijkhoff van Veiligheid en Justitie gevraagd om haar onafhankelijke positie te versterken. De toezichthouder deed op verzoek van Dijkhoff verschillende aanbevelingen met betrekking tot de Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming (AVG).

Het doel van de uitvoeringswet is om nationale regels vast te stellen om de AVG volgend jaar uit te voeren. En om de Wet bescherming persoonsgegevens (Wbp) in te trekken. De toezichthouder adviseert om het wetsvoorstel pas in te dienen nadat daarin met haar advies rekening is gehouden. In het advies gaat de Autoriteit Persoonsgegevens onder andere in op de eigen positie.

De Europese wetgever en het Europese Hof hanteren strenge eisen om de onafhankelijke positie van de nationale toezichthouders te waarborgen. De toezichthouder constateert dat het wetsvoorstel hier nog onvoldoende in voorziet. De Autoriteit Persoonsgegevens adviseert haar onafhankelijke positie te versterken. Bijvoorbeeld door haar begroting afzonderlijk onderdeel te laten zijn van de Rijksbegroting. En door te regelen dat de toezichthouder uit eigen naam kan procederen bij de Europese rechter.

Reacties (4)
22-06-2017, 11:37 door Anoniem
Als we Brein en Buma dan minder macht geven,. ok?
22-06-2017, 13:32 door Anoniem
Door Anoniem: Als we Brein en Buma dan minder macht geven,. ok?

Door het auteursrecht af te schaffen of te beperken soms?
Mee eens, Begin maar met een eindig auteursrecht tot 25 jaar na eerste publicatie.

Copyright mag als tweede volgen.
22-06-2017, 14:04 door Anoniem
Door Anoniem: Begin maar met een eindig auteursrecht tot 25 jaar na eerste publicatie.

Copyright mag als tweede volgen.
Copyright is hetzelfde als auteursrecht, het is gewoon het Engelse woord ervoor.
22-06-2017, 23:51 door Anoniem
Nou,
dan beginnen we in Nederland

Ik heb me altijd afgevraagd waarom een technische uitvinding slechts 20 jaar kan worden beschermd met een moeizaam duur patent en het opgeschreven geleuter op papier en gekwetter in audio zonder enige moeite beschermd wordt tot 75 jaar na het overlijden van die 'artiest'. Ik vind wel dat iemand vruchten mag plukken van eigen werk, maar op enig moment wordt het publiek eigendom. Net als bij patenten.

on-topic
1. Onafhankelijke positie AP: ben het eens met AP. Opname van begroting/budget van AP ondermijnt de onafhankelijke positie. maakt de AP tot speelbal van de ambtelijke politiek.
2. Invulling van normen en bevoegdheden. Ben het eens met AP. De belangrijkste reden van de GDPR is dat alle landen het zoveel mogelijk op gelijke wijze doen. Juist hierdoor kan de interne markt beter functioneren. Eigen (extra) regeltjes, eigen interpretaties zal de Europese interoperabiliteit verkleinen. Dat schaadt de interne markt. De GDPR is een versteviging van de borging van elementaire grondrechten met versterking van interne marktmechanismes.
3. Beleidsneutrale uitvoering: ben het eens met AP. Zie toelichting punt 2.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.