image

FBI: 360 miljoen dollar schade door ceo-fraude in 2016

donderdag 22 juni 2017, 11:18 door Redactie, 0 reacties

Vorig jaar hebben oplichters via ceo-fraude en afgeleide vormen meer dan 360 miljoen dollar weten te stelen. Veel meer dan 2,4 miljoen dollar schade die ransomware-slachtoffers rapporteerden, zo stelt de FBI in een nieuw rapport (pdf). In totaal ontving de opsporingsdienst 12.000 klachten van organisaties en bedrijven die via ceo-fraude waren opgelicht. Ceo-fraude kent verschillende vormen.

Zo zijn er varianten waarbij oplichters een gespoofte e-mail naar medewerkers van een bedrijf versturen die van de directeur afkomstig lijkt en waarin wordt gevraagd een groot bedrag naar een opgegeven rekening over te maken. Ook komt het voor dat zakelijke of persoonlijke e-mailaccounts worden gehackt, alsmede dat de oplichters zich voordoen als advocaten of leveranciers van een bedrijf. Op de tweede plek van gerapporteerde schade volgt datingfraude, met een bedrag van bijna 220 miljoen euro en ruim 14.000 slachtoffers. Hierbij zoeken criminelen naar mensen op bijvoorbeeld datingsites met wie ze een relatie aangaan. Vervolgens wordt er om geld gevraagd.

Als het om ransomware gaat ontving de FBI ruim 2600 klachten van slachtoffers, die 2,4 miljoen dollar verloren. Nep-Microsoftmedewerkers, waar ook de Nederlandse politie vandaag voor waarschuwde, maakten vorig jaar in de Verenigde Staten alleen bijna 11.000 slachtoffers die voor meer dan 7,8 miljoen dollar het schip in gingen. Het gaat dan om oplichters die mensen thuis bellen of pop-ups die claimen dat er problemen met de computer zijn en slachtoffers het opgegeven nummer moeten bellen.

Afpersing via internet is ook een vorm van cybercrime die voor veel schade zorgt. Het gaat ook hier om verschillende vormen van afpersing, bijvoorbeeld sextortion of het dreigen met het openbaar maken van gestolen data. Meer dan 17.000 klachten kwamen bij de FBI binnen van mensen en organisaties die meer dan 15 miljoen dollar verloren. Uit de cijfers van de opsporingsdienst blijkt dat 60-plussers de voornaamste groep slachtoffers zijn en ook het meeste geld verliezen.

Image

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.