image

Google wil dat overheden eenvoudiger toegang tot data krijgen

donderdag 22 juni 2017, 11:37 door Redactie, 8 reacties
Laatst bijgewerkt: 22-06-2017, 12:15

Google wil dat overheden eenvoudiger toegang tot data van gebruikers kunnen krijgen die in andere landen zijn opgeslagen. De internetgigant zal voor een nieuw raamwerk pleiten en oproepen om de huidige Amerikaanse wetgeving met betrekking tot dataverzoeken te moderniseren.

Als het aan Google ligt kunnen landen die aan bepaalde eisen voor privacy, mensenrechten en gerechtelijke procedures voldoen direct data van Amerikaanse providers opvragen zonder eerst bij de Amerikaanse overheid aan te kloppen. Het zou om een wederzijdse afspraak moeten gaan, zo meldt persbureau Reuters. Landen die niet aan de gestelde eisen voldoen, zoals repressieve regimes, komen niet in aanmerking.

Volgens Kent Walker van Google laten recente aanslagen in Europa zien dat het belangrijk is om snel te kunnen schakelen. Op dit moment kan het proces voor een buitenlandse dienst om bijvoorbeeld gegevens in de Verenigde Staten op te vragen maanden in beslag nemen. Vorig jaar juli oordeelde een Amerikaanse rechter nog dat Microsoft niet door de Amerikaanse overheid gedwongen kan worden om gegevens in Ierse datacentra aan Amerikaanse inlichtingen- en opsporingsdiensten af te staan als die hierom vragen.

Het Amerikaans Hof van Beroep besloot in januari van dit jaar het vonnis ongemoeid te laten. Microsoft kwam echter zelf laatst met een oproep om de wetgeving voor het opvragen van digitaal bewijs in de Verenigde Staten te moderniseren, aangezien de huidige wetgeving verouderd en ontoereikend zou zijn. Google zal later meer details over het beoogde raamwerk bekendmaken.

Update

Google heeft de aankondiging en het raamwerk inmiddels (pdf) online gezet. Volgens de internetgigant helpt het plan niet alleen opsporingsdiensten bij hun onderzoeken, maar kan het er ook toe leiden dat landen privacy en juridische processen zullen verbeteren en beter op elkaar afstemmen. Wat weer de tijd vermindert die landen moeten wachten om bewijsmateriaal te verzamelen. Ook zullen landen daardoor minder snel naar "meer problematische manieren" voor het verzamelen van bewijs grijpen, aldus Walker. Hij stelt dat de huidige wetgeving zowel opsporingsdiensten als de privacy van gebruikers hindert.

Reacties (8)
22-06-2017, 12:09 door Anoniem
Huh. Google mag gezellig met meneer sinasappel babbelen en er groeien ineens hoorntjes uit. Helemaal niets geleerd van hun eerdere "privacy is toch al dood" gaffe.
22-06-2017, 12:47 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 22-06-2017, 12:48
[Verwijderd]
22-06-2017, 14:05 door Anoniem
Handig! Dan kan Erdogan gemakkelijker opvragen of je contact hebt met Gulen of juist met de Koerden.
En kan Saoedi-Arabie zien of je soms de 'profeet' beledigd hebt...
22-06-2017, 14:25 door Anoniem
En hoe weet Google of er geen misbruik wordt gemaakt door opsporingsdiensten en machthebbers?
Ambtenaren zijn ook maar mensen met hun zwakheden...
22-06-2017, 16:35 door Anoniem
Door Anoniem: Handig! Dan kan Erdogan gemakkelijker opvragen of je contact hebt met Gulen of juist met de Koerden.
En kan Saoedi-Arabie zien of je soms de 'profeet' beledigd hebt...

Nee, want dat zijn repressieve regimes. In feite vallen daar alle regimes ander die constant of met enige regelmaat hun burgers geen toegang geven tot websites met ongewenste inhoud, waarbij ongewenst slaat op informatie die de zittende regering onwelgevallig is.
23-06-2017, 00:39 door Anoniem
Iedereen rijp maken voor de "Privacy does not exist anymore" en de gevolgen daarvan.
Ook het misplaatste credo herhalen "I have nothing to hide, so...".

Wordt dit de globale modus, dan zijn we al vogelvoer voor de dataslurpers van zowel Big Commerce als Big Gubberment.
23-06-2017, 09:40 door Jodelie
Ja... want Google is doorgaans gratis.

Ik ben er in 2013 mee gestopt en ik weet wel waarom. Natuurlijk heb ik niets te verbergen en dat wil ik graag zo houden.
23-06-2017, 13:40 door Anoniem
Wat kunnen we er aan doen, wanneer de bestaande toestand in stand gehouden wordt door regerend Big Commerce,
terwijl regulators overal volledig beide ogen dichtknijpen en de politiek zorgt dat die oogjes en snaveltjes ook gesloten blijven? De massa heeft er geen verstand van dus men "rommelt" zeer voordeling verder.

Kijk hier voor een voorbeeld -verdachte urls met deze externe link: https://aw-snap.info/file-viewer/?protocol=not-secure&tgt=www.surveymonkey.com&ref_sel=GSP2&ua_sel=ff&fs=1 Zekere issues en waarschuwingen hier: https://asafaweb.com/Scan?Url=https%3A%2F%2Fwww.surveymonkey.com

Waarschuwingen voor excessive info proliferatie en zekere http-> https transitie zwakheden, bulk provider, die geen "best policies" handhaaft uit incompetentie of lamlendigheid of winstbejag en regulators, die het geen r**t interesseert, want het geld komt toch wel binnen.

Hopeloze situatie waar voorlopig niets aan verandert of veranderen zal.

De politiek zorgt wel dat de grote massa er geen weet van krijgt of vertelt wel weer een of ander kulverhaaltje of zingt u als consument in slaap. Graai ik, regeer jij, dat motto! Verdubbel hier uw infrastructuur ellende met de kwetsbaarheden verdubbelaar Google! (sarcasme modus uit). Wanneer gaan bij u de oogjes open, developers en IT-ers?

een bezorgd website foutenjager....
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.