image

Nederlandse importeur aangevallen via gehackte leverancier

zondag 25 juni 2017, 08:37 door Redactie, 2 reacties

Een importeur in Barendrecht is het doelwit van criminelen geweest die de overzeese leverancier van het bedrijf hadden gehackt. De criminelen stuurden vanuit het e-mailaccount van de leverancier een e-mail naar het Barendrechtse bedrijf waarin ze om een voorschot van 180.000 euro vroegen.

Het bericht was daarbij op dezelfde manier opgesteld zoals de werkelijke leverancier in kwestie communiceert. De importeur had echter een paar weken eerder al een voorschot voor het nieuwe seizoen betaald. Toen hij de leverancier hiermee via e-mail confronteerde liet die weten dat ze al jaren bevriend waren. "Hij schreef precies in dezelfde stijl en wist van de hoed en de rand. Dit zijn criminelen die zich goed ingelezen hebben", vertelt de importeur tegenover de website AGF.

Het lukte de importeur ook niet om de leverancier via de telefoon te pakken te krijgen. Ruim een dag later kregen beide partijen wel contact en bleek dat het e-mailaccount van de leverancier was gehackt. De Nederlandse importeur, die het gevraagde bedrag niet had overgemaakt, zegt dat alle aanvragen voortaan telefonisch worden gecontroleerd. Ook is men extra alert op berichten van leveranciers die aangeven van bank te zijn veranderd. De FBI ontving in 2016 over deze vorm van fraude meer dan 12.000 klachten, waarbij slachtoffers 360 miljoen dollar verloren. Het is daarmee veruit de schadelijkste vorm van cybercrime die bij de FBI werd gemeld.

Reacties (2)
25-06-2017, 13:39 door Anoniem
De Nederlandse importeur, die het gevraagde bedrag niet had overgemaakt, zegt dat alle aanvragen voortaan telefonisch worden gecontroleerd. Ook is men extra alert op berichten van leveranciers die aangeven van bank te zijn veranderd.
Vooral de laatste opmerking is belangrijk. Jaren terug gebeurde dit met een maandblad, waarbij de redactie vertelde van bankrekening te zijn veranderd. Later bleek dat ze in onmin leefden met het bestuur en hun eigen weg waren gegaan. Daar hoorde dus ook een nieuwe bankrekening bij die niet van de Stichting was. Het geld kwam dus bij de 'kapers' terecht.
25-06-2017, 21:04 door Anoniem
Ha, een ontslagen personeelslid die zijn ontslagvergoeding veilig wil stellen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.