image

Chrome 61 zal alle certificaten WoSign en StartCom wantrouwen

maandag 10 juli 2017, 15:02 door Redactie, 3 reacties

Met de lancering van Chrome 61 zal Google alle certificaten van de certificaatautoriteiten WoSign en StartCom wantrouwen. Aanleiding voor de maatregel zijn verschillende incidenten bij het uitgeven van ssl-certificaten. Vorig jaar augustus werd Google ingelicht door het beveiligingsteam van GitHub dat WoSign zonder toestemming een certificaat voor één van GitHubs domeinen had uitgegeven.

Het onderzoek dat volgde liet zien dat er nog meer incidenten bij de certificaatautoriteiten hadden plaatsgevonden. Door zich niet aan de regels te houden hebben WoSign en StartCom de veiligheid en privacy van internetgebruikers in gevaar gebracht, aldus Google. De internetgigant besloot om vanaf Chrome 56 nieuwe certificaten van WoSign en StartCom die na 21 oktober 2016 zijn uitgegeven niet meer te vertrouwen. Vervolgens werd er een whitelist aangelegd met domeinen van de 1 miljoen populairste websites die certificaten van de twee certificaatautoriteiten gebruiken.

Deze whitelist is met nieuwere Chrome-versies steeds kleiner geworden. Met de lancering van Chrome 61 zal de whitelist worden verwijderd, waardoor bestaande rootcertificaten van WoSign en StartCom, en alle ssl-certificaten die ze hebben uitgegeven, niet meer worden vertrouwd. Chrome 61 staat voor halverwege september van dit jaar gepland. Websites die gebruikmaken van certificaten van beide bedrijven krijgen het advies die te vervangen, zo laat Chrome-engineer Devon O'Brien weten. Ook Mozilla besloot vorig jaar in Firefox nieuwe certificaten van beide certificaatautoriteiten te wantrouwen.

Reacties (3)
10-07-2017, 15:46 door Anoniem
Klopt. De certificaten heb ik Firefox inmiddels verwijderd.
10-07-2017, 19:25 door Anoniem
Ze gaan dus nog iets verder bij Google dan bij Mozilla. De hele certificeringsindustrie is ziek en moet op de helling en het gaat nu om een paar rotte appels, die toevallig zijn boven komen drijven. Maar ja wat wil je als alle main browsers basis USA hebben.

Waar graailust niet allemaal toe kan leiden, trouwens de Symantec certificaatjes liggen ook ver boven de gemiddelde marktprijs en een gratis pretcertificaat als root op de server geinstalleerd is ook niet je alles. En ook nog genoeg RC4!

Maar het is maar een klein, doch belangrijk onderdeel van de webveiligheid. Waar zijn we toch mee bezig, mensen.
17-07-2017, 10:16 door Anoniem
Dit ia mooi klote want ik heb mijn Exchange omgeving met StartSSL draaien :(
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.