image

Politie gaat meer op social media surveilleren

donderdag 13 juli 2017, 09:58 door Redactie, 16 reacties

De politie gaat meer op social media surveilleren. Politie Nederland wil dat alle eenheden binnen drie jaar hun internetcontacten op orde hebben, zo meldt de Telegraaf vandaag. Agenten zijn al geruime tijd op social media actief. Zo werd begin dit jaar een tiener aangehouden nadat hij een foto van een zelfgemaakte vuurwerkbom op Instagram plaatste.

In 2011 werd via 'internetsurveillance' nog een man aangehouden die in een filmpje op YouTube een alarmrevolver liet zien, alsmede een tiener die een nepwapen toonde. Dinsdag maakte de Politie Enschede bekend dat het via het Instagram-account van de politie was benaderd door een meisje dat zelfmoord wilde plegen. Via het RTIC (Real Time Intelligence Center) wist de politie de naam en adres van het meisje te achterhalen en konden agenten op het adres langsgaan. Sinds de start van de Nationale Politie zijn elf real-time intelligence centra opgezet.

Hierin werken politiemensen die rechercheurs en agenten op straat actief ondersteunen met real-time informatie bij de melding waar ze op af gaan. Agenten op straat ontvangen zo actuele en relevante informatie. Hiervoor wordt informatie uit de politiesystemen gekoppeld aan openbare bronnen zoals websites en social media. De Politie Enschede beschikt daarnaast over een apart social media team dat uit 20 agenten bestaat. Het gaat om een pilot die anderhalve maand geleden werd gestart. Het is echter de bedoeling dat alle korpsen straks meer actief op social media worden.

Reacties (16)
13-07-2017, 10:38 door Anoniem
Want je komt er makkelijk mee in de krant. "ER STOND EEN FOTOO OP EEN WEBSITE DUS HEBBEN WE MAAR IEMAND AANGEHOUDEN." Maar als er echt wat is... geven ze niet thuis. Zo kennen we de politie weer.
13-07-2017, 10:46 door Reinder
Fijn, daar hebben we tenminste wat aan. Ik neem aan dat de onder de pet gehouden problemen met rovende bendes azc'ers inmiddels zijn opgelost?
13-07-2017, 10:59 door Anoniem
@Reinder,

Daarna maakt de rechter het dan in 7 van de 10 gevallen weer moeilijker hier opvolging aan te geven en zijn er nog bijkomende EU richtlijnen die het eventueel nog verder bemoeilijken.
13-07-2017, 11:28 door Anoniem
Er wordt in de media even een fleugje "Goed nieuws" bijgeplaatst en het ziet er leuk en lief en humaan uit..
Maar dit is wel zo normaal? Voorheen noemden we dit: mollen klikspanen spionnen ratten etc...
Wat is er aan de hand in dit land, wordt met de dag erger die politieke dwangneurose...


Oww maar wacht.. wat ik hier type is natuurlijk ook onder toezicht, Shit.! Nu denken ze omdat ik een mening heb
dat ik niet goed bij mijn hoofd ben...
13-07-2017, 12:13 door karma4
Niets anders dan in een winkelstraat surveilleren. Begeef je je in het openbaar dan moet niet gek kijken dat het openbaar is.
Dat is in de cyberwereld niet anders.
13-07-2017, 12:34 door [Account Verwijderd]
Door karma4: Niets anders dan in een winkelstraat surveilleren. Begeef je je in het openbaar dan moet niet gek kijken dat het openbaar is.
Dat is in de cyberwereld niet anders.

+10

Om strontziek van te worden die persistente Politie-bashers hier!
13-07-2017, 14:25 door Anoniem
Lachen politie trollen met een rol opgeplakte ductape met een nep lont. of je maandloon naast een berg melkpoeder liggen. Hoe willen ze bewijzen dat was ze zien ook echt is.....
13-07-2017, 14:31 door Anoniem
Kala?nikovs,pistolen,noem het maar op,die soms te zien zijn bij sommige rappers en hun filmpjes op youtube
met hun "vele euro geld-flappen die ze erbij laten zien, dat word dan ook aangepakt?
Dus echt geld of nep-geld of een echt wapen of een nep-wapen dat maakt dus nu niets meer uit?


Piet.
13-07-2017, 15:00 door Anoniem
Voorheen noemden we dit: mollen klikspanen spionnen ratten etc

Een politie man, die zijn werk online danwel offline doet, is een rat/spion/whatever ? Sure. Als bij jou ingebroken wordt, ga je zeker ook niet naar de politie. En wetten, die zijn er om te overtreden.
13-07-2017, 15:01 door Anoniem
ER STOND EEN FOTOO OP EEN WEBSITE DUS HEBBEN WE MAAR IEMAND AANGEHOUDEN

Iemand pleegt een misdrijf, en er volgt een aanhouding. Wat vreselijk. Wil jij soms dat ze hun werk niet doen. Het gejank hier is om moe van te worden.
13-07-2017, 16:39 door Anoniem
@Anon 14:31 Airsoft is gewoon legaal in Nederland en als rappers in hun clip zwaaien met hun speelgoed Airsoft wapen is hier in bepaalde gevallen (in huis en niet openbare weg) niks illegaals aan net als je met een pak geld kan zwaaien (briefje van 100 voorop en een pak papier er onder) of een pak meel voor de camera. Op zo manier gaat de politie het wel heel erg druk krijgen met het na lopen van YT video's ipv zoals nu ook al vaak gebeurd aangiftes opnemen en wordt je afgewimpelt omdat ze het te druk nu hebben met facebook, instagram en twitter te kijken. /advocaatvandeduivelmode

Je zal vast en zeker wel van die domme sjaken hebbben die met echte spullen zwaaien, maar het slaat allemaal een beetje erg door op het moment.
13-07-2017, 22:19 door Anoniem
Door Aha:
Door karma4: Niets anders dan in een winkelstraat surveilleren. Begeef je je in het openbaar dan moet niet gek kijken dat het openbaar is.
Dat is in de cyberwereld niet anders.
Dat is nog een interessante vraag. Een foto publiceren is wel publiek, maar dat wil niet zeggen dat alles wat erop te zien is dat ook is. Bijvoorbeeld een filmpje waarin duidelijk alle snelheidslimieten worden overtreden... buiten de openbare weg, is geen overtreding van het verkeersreglement. Maar mischien vindt je het wel een goed idee om bijvoorbeeld iedereen met materiaal waarin naakt te zien is op hun facebookpagina op te pakken wegens schennispleging? Zeg het maar.

+10
Om strontziek van te worden die persistente Politie-bashers hier!

Door Anoniem: Het gejank hier is om moe van te worden.
Als dat het enige is, wat jullie weten te zeggen, hebben jullie niet nagedacht. En jullie dus niet afgevraagd waar het toch vandaan komt. Pilletje tegen de misselijkheid en je lekker superieur voelen dan maar?
14-07-2017, 00:55 door Anoniem
@anon 22:19 ik ben niet superieur maar dertienzevenendertig ja!
14-07-2017, 10:09 door Anoniem
Krijgt de politie hier extra capaciteit voor? Een normale aangifte doen van een misdrijf wordt mensen bijkans onmogelijk gemaakt. Dat roept niet alleen twijfels op over de daling van het aantal geregistreerde geregistreerde misdrijven, maar ook of dit soort proefballonetjes niet nog meer afleiden van de kerntaken van de politie.
14-07-2017, 10:21 door Anoniem
Kortom, minder politie op straat door Twitter.
14-07-2017, 12:13 door [Account Verwijderd]
Door Anoniem: Krijgt de politie hier extra capaciteit voor? Een normale aangifte doen van een misdrijf wordt mensen bijkans onmogelijk gemaakt. Dat roept niet alleen twijfels op over de daling van het aantal geregistreerde geregistreerde misdrijven, maar ook of dit soort proefballonetjes niet nog meer afleiden van de kerntaken van de politie.

Ik heb de afgelopen jaren vanuit mijn functie verschillende keren aangifte moeten doen van inbraken, dat verliep bevredigend, vandaar dat ik de constatering van je dat het onmogelijk wordt gemaakt om aangifte te doen, niet deel, maar verder sla je wél de spijker op zijn kop.

Door de enorme bezuinigingen de afgelopen jaren op het politieapparaat zitten zij al met een groot surveillancetekort en om dit te compenseren trachten zij - vermoed ik - vertwijfeld dit te compenseren door te gaan surveilleren op de 'digitale snelwegen' terwijl juist is gebleken de afgelopen dertig jaar dat in tegenstelling tot de utopische gedachte dat computers het functioneren van mens & maatschappij enorm zouden vergemakkelijken, cq vereenvoudigen als keerzijde van de medaille het leven evenredig complexer heeft gemaakt.

Moeilijke materie, erg lastig om door het financieel uitknijpen adequate handhavingslijnen uit te zetten. Ik geef het ze te doen en ik wens ze (politie) sterkte!
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.