image

Minister wil politie meer bevoegdheden geven bij vermissingen

woensdag 19 juli 2017, 14:03 door Redactie, 22 reacties

Minister Blok van Veiligheid en Justitie wil dat de politie meer bevoegdheden krijgt bij het zoeken naar vermiste personen. Zo moet het mogelijk worden om gegevens op te vragen die aanwijzingen kunnen bevatten over de verblijfplaats van de persoon.

Het kan dan gaan om het gebruik van pinpas, mobiele telefoon of het reizen met bus, tram of trein. Ook incheckgegevens van luchtvaartmaatschappijen en camerabeelden van locaties waar de vermiste persoon vermoedelijk is geweest kunnen een rol spelen. De minister laat weten dat de bevoegdheden alleen worden ingezet bij urgente persoonsvermissingen. Het gaat dan bijvoorbeeld om personen die een gevaar vormen voor zichzelf, of die in onmiddellijk gevaar zijn, zoals personen die suïcide willen plegen of dementerende ouderen die vermist raken.

Het wetsvoorstel laat weten dat de overheid door de inzet van de zoekmiddelen inzicht krijgt in het persoonlijke leven van de vermiste. Het kan ook voorkomen dat de overheid inzicht krijgt in het leven van een persoon in de omgeving van de vermiste, bijvoorbeeld wie in de periode voorafgaand aan de vermissing het laatst contact heeft gehad met de vermiste. "Inzet van bevoegdheden is slechts aan de orde wanneer er alle reden is om aan te nemen dat de inbreuk op de persoonlijke levenssfeer in het belang van betrokkene zelf is", aldus het voorstel.

Naast het opvragen van gegevens kan de politie straks ook de auto van de vermiste doorzoeken wanneer deze wordt aangetroffen op een parkeerterrein. Of het huis van een alleenwonende vermiste persoon binnengaan om te zoeken naar een paspoort of dagboek. Verder kan onderzoek worden gedaan in bijvoorbeeld een achtergelaten mobiele telefoon, laptop of usb-stick. Wanneer de verdwenen persoon zijn mobiele telefoon bij zich heeft kan de politie ook proberen de verblijfplaats te achterhalen met behulp van de locatiegegevens die de telefoon zelf verzendt via een datanetwerk.

Ook is een tap mogelijk op de telefoon van de vermiste. Hiermee kan bijvoorbeeld worden achterhaald of er nog applicaties op de mobiele telefoon actief zijn. De nieuwe zoekmiddelen worden niet ingezet als de vermiste vrijwillig is vertrokken of slachtoffer is van een misdrijf. In het laatste geval gelden dan de gewone regels voor opsporing uit het strafrecht. Vandaag is de internetconsultatie van het wetsvoorstel (pdf) gestart.

Reacties (22)
19-07-2017, 14:22 door Anoniem
De minister laat weten dat de bevoegdheden alleen worden ingezet bij urgente persoonsvermissingen.
Natuurlijk. Zo begint het namelijk altijd. Daarna worden die bevoegdheden later gewoon verder opgerekt.
En jan-in-de-straat heeft het pas door als men zijn huisje-voorbij komt, maar dan is het te laat om die wet nog een schop te geven.
19-07-2017, 14:26 door Anoniem
Laat me raden: voor wie dit precies geldt wordt vastgelegd in een ministeriële beschikking, zodat als deze wet erdoor is de reikwijdte enorm kan worden uitgebreid zonder toetsing van het Parlement?
19-07-2017, 15:07 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
19-07-2017, 15:20 door Anoniem
Hoe weet de politie of de vermiste vrijwillig is vertrokken/vermist!? In eerste en mogelijk zelfs tweede instantie kunnen ze dat niet weten. Maar bij vermoeden dat degene slachtoffer misdrijf is dan kunnen deze verruimde bevoehdheden weer niet worden ingezet. Beetje vreemd...en verdacht. Van deze verruimde bevoegdheden kan en zal misbruik worden gemaakt. Als de betreffende persoon officieel (nog) geen verdachte is omdat er bijv. (nog) onvoldoende bewijs is dan kan de politie hem/haar voor het (hun) gemak beschouwen als vermist bijv.laten de buurman verklaren dat betreffende persoon al een hele tijd niet meer is gezien de politie besluit dan om de genoemde bevoegdheden in te zetten,waaronder het betreden en doorzoeken vd woning. Als ze daar wat aantreffen,bijv. (vuur)wapen,vuurwerk, kinderporno,gestolen goederen dan kan en zal dat tegen de persoon worden ingezet. Goed advies voor degenen die voor langere tijd of voorgoed ergens anders willen verblijven: wipe grondig je harddisks,of vernietig je (smart)phone (s),of neem ze mee,laat geen belangrijke papieren achter,ga het land uit en pin zo weinig mogelijk,aankopen (bijv.vliegtickets,treinbiljet) contant of per prepaid-creditcard,neem zo mogelijk buitenlandse bankrekening en pinpas en gebruik die zoveel mogelijk en je nederlandse pinpas/rekening zo weinig mogelijk,neem.contant geld op met je nederlandse pinpas en stort dat geld bij de bankbalie op je buitenlandse rekening. Haal je nederlandse simkaart uit je toestel en doe er een in van het land waar je verblijft. Encrypt je computer en gebruik een VPN met nederlands ip adres of een ip-adres van een ander land (bij voorkeur niet van het land waar je verblijft), of gebruik een niet- nederlandse pc/tablet/smartphone en gebruik niet je eigen (nederlandse) accounts maar maak nieuwe accounts aan met liefst een nieuwe alias. Laat je niet fotograferen vermom je of verander je uiterlijke verschijning. Dat zal de politie in elk geval heel wat tijd,moeite en energie kosten om je op te sporen. Als ze al gaan vinden.Dat laatste gebeurd meestal na een fout bijv.betreffende persoon belt met de familie. Doe dat of met een goedkope wegwerp mobiele prepaid telefoon en liefst niet vanuit je huis/hotel/verblijfplaats maar aan de andere kant vd stad,elders in de regio. Wie dat programma heeft gezien waar de politie jacht maakte op bepaalde gezochte personen weet wat ze allemaal mogen en kunnen om je op te sporen. Als ze even kunnen zetten ze ook buitenlandse opsporingsdiensten in om je op te sporen. Dus wees gewaarschuwd,een gewaarschuwd mens telt voor 2.
19-07-2017, 15:25 door Anoniem
Het is altijd meer meer meer bevoegdheden voor de politie, maar het levert nooit meer meer meer prestaties op van de politie.

Heel gek.
19-07-2017, 15:38 door PietdeVries - Bijgewerkt: 19-07-2017, 15:38
Door Anoniem: Hoe weet <snip - TL;DR> mens telt voor 2.

Huh?!?
19-07-2017, 16:29 door Anoniem
Ook opmerkelijk toevallige timing van introductie - is gisterenavond geschreven?
19-07-2017, 16:31 door SPer
Door PietdeVries:
Door Anoniem: Hoe weet <snip - TL;DR> mens telt voor 2.

Huh?!?

TL;DR, kort voor "too long; didn't read" ("te lang, niet gelezen"), is een uitdrukking die op het internet gebruikt wordt om te zeggen dat een tekst genegeerd wordt ...
19-07-2017, 16:39 door Anoniem
And so the campaign continues.

Gelukkig maar dat men dit doet in het belang van de burger.
Uche uche.
19-07-2017, 17:25 door Anoniem
Als je suïcidaal bent, word je gedwongen opgenomen en in een isoleercel gegooid (tot je je beter voelt). Als je dit door de politie laat uitvoeren, kan er dit gebeuren in Nederland: https://zembla.vara.nl/nieuws/zes-kogels-voor-cyprian-vrijdag-26-mei (cookies verplicht, flash niet verplicht).

Stel je voor, je bent suïcidaal, en als je terug komt ligt je hele huis overhoop en is de deur verzegeld. Lijkt mij geen goed plan. Sommige mensen willen niet gevonden worden. En sommige mensen voelen zich na een tijdje vanzelf weer beter en komen vanzelf weer terug naar huis (ik heb zulke mensen gekend).

Als het nou om terroristen ging, ja, dat is een ander verhaal. Maar het gaat hier om heel kwetsbare mensen die hier niet op zitten te wachten.
19-07-2017, 18:28 door [Account Verwijderd]
Aan iedereen die hier weer zoals gebruikelijk de zuurpruim uithangt: Gauw emigreren naar een natie/land waar het allemaal beter geregeld is dan hier!

Oh ja, toon dan voor de laaste keer als je contact met de sukkels/achterblijvers zoekt wat compassie, en deel even met ons naar welk utopisch eldorado je bent verkast.

Afgesproken?
19-07-2017, 20:46 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd door moderator]
19-07-2017, 21:29 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd door moderator]
20-07-2017, 01:30 door Anoniem
Er zijn in NL steeds meer spook burgers, burgers die er voor kiezen zich niet in te schrijven en ook burgers die dat niet kunnen (illegale verhuur). Deze stoute burgers moeten natuurlijk koste wat het kost 24/7 gevonden kunnen worden.

Roverheid is er niet meer voor de burgers maar juist TEGEN de burgers.
Maar ondanks de redelijk transparantie die onze rechtstaat heeft blijven de domme burgerstjes massaal stemmen op het tuig van de vvd, pvda, cda en pvv. Walgelijk.
20-07-2017, 09:54 door [Account Verwijderd] - Bijgewerkt: 20-07-2017, 09:55
[Verwijderd]
20-07-2017, 10:20 door Anoniem
en goede!!! zaak. Het zal je kind maar zijn die vermist wordt. In dit geval vind ik het een prima wet!!! De politie is veel te veel aan regeltjes gebonden.
20-07-2017, 10:34 door Anoniem
Door Neb Poorten: Ja ja, en de 'roverheid' doet dit en dat.

Familie en vrienden van vermiste personen zijn erg blij met deze extra bevoegdheden voor de politie, dat kan ik je wel vertellen.
Als je die nog hebt ja. Veel mensen met een psychiatrische achtergrond hebben niet een al te uitgebreid sociaal netwerk.
Maar mijn (17:25) punt is dat de politie niet geschikt is om crisishulp te verlenen. En volgens mij willen de meeste politiemensen dit ook helemaal niet doen. De meeste mensen met psychiatrische problemen zijn immers geen criminelen.
20-07-2017, 13:41 door Briolet
De meesten doen wel heel negatief over deze extra bevoegdheid. Er zitten echter vele kanten aan.

Wat b.v. als je man een rondje gaat fietsen op zijn racefiets en 's avonds nog niet terug is. Moet je wachten totdat iemand hem een paar dagen later, rottend in een sloot, vindt, of wil je proberen hem te vinden voordat hij overleden is?

Ik heb het zelf meegemaakt met een zus die plots onbereikbaar was. Ze woonde 500 km verderop zodat je niet even zelf kunt gaan kijken en de buren hadden geen sleutel. De politie wilde uit privacy redenen niets onderzoeken terwijl wij er zeker van waren dat ze thuis moest zijn. Pas toen ze de volgende dag niet op het werk verscheen en de politie dus een 2e melding van vermissing had, was de politie bereid het slot van de voordeur te forceren. Waar ze vervolgens dood aangetroffen werd.

Vermissing kan vele redenen hebben, maar zonder bevoegdheden mag de politie nu geen telefoon lokaliseren, ook al is er een sterk vermoeden van een ongeluk waarbij elke minuut telt.
20-07-2017, 14:48 door Anoniem
Als je die nog hebt ja. Veel mensen met een psychiatrische achtergrond hebben niet een al te uitgebreid sociaal netwerk. Maar mijn (17:25) punt is dat de politie niet geschikt is om crisishulp te verlenen.

Eerst moet je iemand vinden, voordat je deze kan helpen; wat stel jij voor - het verstrekken van opsporingsbevoegdheden aan de GGD, of aan de psychiater ? Politie werkt veel samen met hulpverleners, die dergelijke assistentie kunnen bieden.
20-07-2017, 15:00 door Anoniem
Wat een negatieve reacties weer. Ik ben benieuwd hoe de klagers hier zouden reageren indien een eigen familielid vermist is; zou je het dan heel erg vinden indien de politie probeert om, mede met genoemde bevoegdheden, te helpen bij het opsporen van het vermiste familielid ?
20-07-2017, 17:11 door Anoniem
Door Anoniem: Wat een negatieve reacties weer. Ik ben benieuwd hoe de klagers hier zouden reageren indien een eigen familielid vermist is; zou je het dan heel erg vinden indien de politie probeert om, mede met genoemde bevoegdheden, te helpen bij het opsporen van het vermiste familielid ?

Na hoeveel uur kon je ook alweer iemand als vermist opgeven? Was dat niet 48 uur?

Helemaal hetzelfde als de identificatie plicht tegen terrorisme. Op een gegeven moment maakt wel of geen detentie ook niets meer uit.

Shit, als justitie aanmoedigt om bij verdachte bewijslast te plaatsen omdat ze overtuigt zijn van de schuld, zitten hier sufkippen die daar ook jubelend mee instemmen.
20-07-2017, 17:54 door Jodelie - Bijgewerkt: 20-07-2017, 17:56
Vermiste... dat is een hele kleine stap naar wie-dan-ook.

Eerst legt men een snelweg aan en vervolgens rijdt men er overheen. Kwestie van tijd. Hoe komt het toch dat ik voortdurend het geblaat van schapen hoor, schapen die allemaal dezelfde kant oplopen terwijl niemand zich afvraagt waar we heengaan. Onverschilligheid is de grootste vijand van een vrije samenleving.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.