image

Britten gewaarschuwd voor illegaal delen van andermans data

zondag 23 juli 2017, 10:37 door Redactie, 14 reacties
Laatst bijgewerkt: 23-07-2017, 10:55

De Britse databeschermingsautoriteit ICO heeft Britse werknemers gewaarschuwd voor het illegaal delen van andermans data. Aanleiding voor de waarschuwing is de veroordeling van een recruitment manager die persoonlijke informatie van sollicitanten zonder toestemming en in strijd met de wet naar een uitzendbureau doorstuurde. Het ging in totaal om 26 cv's met persoonlijke informatie.

De werkgever van de recruitment manager ontdekte de activiteiten toen sommige kandidaten die direct bij het bedrijf hadden gesolliciteerd ook door het uitzendbureau werden aangeboden. De manager is nu veroordeeld tot het betalen van omgerekend 1100 euro binnen zeven dagen. "Het doorspelen van andermans persoonlijke informatie waar je toegang toe hebt als onderdeel van je werk kan in strijd met de wet zijn, tenzij je hun toestemming of een geldige reden hebt om dit te doen", zegt Steve Eckersley, hoofd handhaving van de ICO.

"We vragen mensen om over de gevolgen na te denken voordat ze informatie illegaal delen. De meeste mensen weten dat het verkeerd is, maar beseffen niet dat het om een misdrijf gaat waarvoor ze kunnen worden vervolgd", gaat Eckersley verder. "Mensen denken misschien dat het om een kleine misstap gaat, maar het kan ervoor zorgen dat ze hun baan verliezen, voor de rechter moeten verschijnen en een boete krijgen." De recruitment manager is inmiddels niet meer werkzaam voor het bedrijf.

Reacties (14)
23-07-2017, 10:55 door Ron625
Hier worden de termen arbeidsbureau en uitzendbureau door elkaar gebruikt.
Het zijn toch echt verschillende dingen, ook al is de ene tegenwoordig UWV.......
23-07-2017, 11:01 door Anoniem
Door Ron625: Hier worden de termen arbeidsbureau en uitzendbureau door elkaar gebruikt.
Het zijn toch echt verschillende dingen, ook al is de ene tegenwoordig UWV.......
En hou zou jij Recruitment firm willen vertalen dan?
23-07-2017, 11:36 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
23-07-2017, 11:41 door Briolet
De manager is nu veroordeeld tot het betalen van omgerekend 1100 euro binnen zeven dagen.
Zou in Nederland niet kunnen. Hier is doorgaans de werkgever verantwoordelijk voor fout gedrag van werknemers.
23-07-2017, 11:53 door MathFox
Door Briolet:
De manager is nu veroordeeld tot het betalen van omgerekend 1100 euro binnen zeven dagen.
Zou in Nederland niet kunnen. Hier is doorgaans de werkgever verantwoordelijk voor fout gedrag van werknemers.
In Nederland is de werkgever (in principe) aansprakelijk voor door zijn werknemers veroorzaakte schade, maar werknemers kunnen ook in Nederland persoonlijk een boete krijgen voor overtredingen. (Denk aan verkeersboetes voor een taxichauffeur.)
En dit soort privacy schendende acties is ook in Nederland grond voor ontslag...
23-07-2017, 12:56 door karma4
De link is: https://ico.org.uk/about-the-ico/news-and-events/news-and-blogs/2017/07/ico-warns-workers-about-illegally-sharing-other-people-s-personal-information/ Het is een specifieke situatie, "seeking employment with HomeServe" een bekend iets waar ook in nederland genoeg over te doen is http://www.thuiswerkadvertenties.nl/ - http://www.thuiswerk.com/betrouwbaar.phpVerwacht overigens dat er vaak meerdere bedrijven in de keten zitten. Een project wordt aanbesteed aan een bedrijf. Deze huurt daarvoor een ander in die weer inhuurt. Jouw gegevens gaan verplicht die hele keten door. "without a business need to do so." Die noodzaak is er in dat geval.Het UWV is een andere instantie. Die verplicht je om als werk zoekende vindbaar te zijn met PII gegevens.
24-07-2017, 07:10 door Anoniem
Ha, als dat hier in Nederland ook zou gaan plaats vinden dan zullen veel werkgevers een probleem hebben. Mijn eigen werkgever vond het nodig om tijdens een reorganisatie alle personeelsdossiers van boventalligen door een derde partij te laten nalopen om zodoende eventuele kandidaten te kunnen matchen. Medewerkers werden ook door de derde partij uitgenodigd voor gesprekken zonder dat ze ooit toestemming ergens voor gegeven hadden. Met forse boetes zullen dit soort uitwassen goed bestreden kunnen worden want veel werkgevers vinden nog steeds dat zij kunnen doen en laten met gegevens van medewerkers wat zij willen. Privacy gaat bij dergelijke werkgevers vaak alleen over klanten maar nooit over personeel.
24-07-2017, 08:25 door Anoniem
Het is wel grappig dat boete systeem. I.p.v. dat diegene waar het over gaat de boete uitbetaald krijgt, gaat het naar een overheidsinstelling die er verder niks mee van doen heeft.
Als we de "slachtoffers" daadwerkelijk rechthebbenden maken v.w.b. o.a. de boete, dan is het gauw klaar met al dat data verzenden over en weer en met het "ich habe es nicht gewusst" gedrag.(Sorry Goodwin)

Zeker nu de EPV eraan zit te komen. Iedereen heeft er dan een direct belang bij en zal er veel meer op letten waar zijn gegevens heen gaan en of ze verwijderd zijn of worden binnen de gestelde tijd.
24-07-2017, 09:12 door Whacko
Door karma4: De link is: https://ico.org.uk/about-the-ico/news-and-events/news-and-blogs/2017/07/ico-warns-workers-about-illegally-sharing-other-people-s-personal-information/ Het is een specifieke situatie, "seeking employment with HomeServe" een bekend iets waar ook in nederland genoeg over te doen is http://www.thuiswerkadvertenties.nl/ - http://www.thuiswerk.com/betrouwbaar.php[/quote]Weet niet waar je het vandaan hebt, maar https://www.homeserve.com/ is een boiler reparatie bedrijf. Best logisch dus dat je als monteur je cv naar ze opstuurt. Als vervolgens een uitzendbureau je dan ook aanbiedt is dat raar.Heeft helemaal niks met thuiswerk te maken.
24-07-2017, 09:25 door Anoniem
Hier worden de termen arbeidsbureau en uitzendbureau door elkaar gebruikt.
Het zijn toch echt verschillende dingen, ook al is de ene tegenwoordig UWV.......

Het UWV, of een soortgelijk equivalent in het Verenigd Koninkrijk, komt in dit artikel in het geheel niet voor. Het gaat over een uitzendbureau, en een van zijn klanten.

Recruitment firm

Een bedrijf dat een recruiter in dienst heeft, is niet per definitie een recruitment firm. Het gaat om een HR medewerker, die informatie lekt naar een uitzendclub, over sollicitanten.

Zou in Nederland niet kunnen. Hier is doorgaans de werkgever verantwoordelijk voor fout gedrag van werknemers.

Incorrect; het gaat hier om een medewerker die willens en wetens zijn eigen werkgever benadeelt in samenwerking met een leverancier (en daarbij de privacy schendt van sollicitanten). Hij voert de handelingen niet uit namens werkgever, in het kader van zijn functie, en draagt zelf de juridische verantwoordelijkheid.

Je zegt het goed, het is -doorgaans- de werkgever die verantwoordelijk is, maar dat is dus lang niet altijd het geval.
24-07-2017, 10:48 door Anoniem
Door Anoniem: Het is wel grappig dat boete systeem. I.p.v. dat diegene waar het over gaat de boete uitbetaald krijgt, gaat het naar een overheidsinstelling die er verder niks mee van doen heeft.
Als we de "slachtoffers" daadwerkelijk rechthebbenden maken v.w.b. o.a. de boete, dan is het gauw klaar met al dat data verzenden over en weer en met het "ich habe es nicht gewusst" gedrag.(Sorry Goodwin)

Een boete gaat altijd naar de staat. Dat is de karakteristiek van een boete. Daarom kennen veel steden ook geen parkeerboetes meer, maar wordt dat onder de belastingwet geschaard en heet het een naheffing. Dan kan de gemeente er over beschikken.

Het staat de betrokkenen trouwens vrij om zich te scharen in de zaak en een vergoeding voor geleden schade te vragen. Desnoods spannen ze op basis van de uitspraak een eigen zaak aan. Dat zal hen echter waarschijnlijk meer kosten dan wat ze als schadevergoeding krijgen.

Peter
25-07-2017, 06:52 door karma4 - Bijgewerkt: 27-07-2017, 09:31
Door Whacko:
Weet niet waar je het vandaan hebt, maar https://www.homeserve.com/ is een boiler reparatie bedrijf. Best logisch dus dat je als monteur je cv naar ze opstuurt. Als vervolgens een uitzendbureau je dan ook aanbiedt is dat raar.
Heeft helemaal niks met thuiswerk te maken.
Ik las de titel en daar gaat het data in het algemeen. Geen diepte link of wat dan ook. Toen ik die link had bleek het om werkzoekenden met hun cv's te gaan.
Dat heeft niets te maken met de cv context verwarming.
Ik ben ook niet verder gegaan of het een boilerroom ofwel oplichtingsaanpak zou zijn. Als dat bedrijf er achter in de branche van cv's en boilers zit. Je zult gelijk hebben, ik vond dat niet meer relevant.
Zodra het om werkzoekende als informatie of als uitkeringsgerechtigde gaat dan kom je in een hoek waar ethisch omgaan met pii informatie ineens heel ver weg is.
De verhalen meegekregen dat mensen ooit met een goede baan nu in de bijstand werkervaring moeten opdoen om die bijstand te behouden. Blijkt het gewoon commercie te zijn waarbij gemeentes goedkope werkkrachten wegzetten.
25-07-2017, 16:52 door Anoniem
Ha, als dat hier in Nederland ook zou gaan plaats vinden dan zullen veel werkgevers een probleem hebben. Mijn eigen werkgever vond het nodig om tijdens een reorganisatie alle personeelsdossiers van boventalligen door een derde partij te laten nalopen om zodoende eventuele kandidaten te kunnen matchen. Medewerkers werden ook door de derde partij uitgenodigd voor gesprekken zonder dat ze ooit toestemming ergens voor gegeven hadden.

Vergeet echter ook niet de verplichtingen die een werkgever heeft, ten opzichte van mensen die overtallig worden. Dat ze toestemming hadden moeten vragen voor het delen van de informatie klopt. Dat ze bezig zijn om te kijken in hoeverre ze overtalligen kunnen helpen aan een nieuwe baan, dat is enkel te prijzen. Beter dan op straat gezet worden met helemaal niets.
25-07-2017, 16:54 door Anoniem
Als we de "slachtoffers" daadwerkelijk rechthebbenden maken v.w.b. o.a. de boete

Een boete gaat naar de overheid, als slachtoffer heb je mogelijk recht op schade vergoeding. In principe staat de overheid daar verder buiten.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.