image

VS heft laptopverbod voor alle luchtvaartmaatschappijen op

zondag 23 juli 2017, 09:41 door Redactie, 3 reacties

Alle 180 luchtvaartmaatschappijen ter wereld en meer dan 280 luchthavens hebben op verzoek van de Verenigde Staten strengere veiligheidscontroles voor vluchten naar het land ingevoerd, waarop de Amerikaanse overheid het verbod om vanaf bepaalde luchthavens laptops als handbagage mee te nemen heeft opgeheven. Dat meldt het Amerikaanse ministerie van Homeland Security.

Volgens de Amerikaanse autoriteiten was de maatregel nodig vanwege de terrorismedreiging. Het verbod, dat in maart van dit jaar van kracht werd, gold voor negen luchtvaartmaatschappijen en directe vluchten naar de Verenigde Staten vanaf 10 internationale vliegvelden in Egypte, Jordanië, Koeweit, Marokko, Qatar, Turkije, Verenigde Arabische Emiraten en Saoedi-Arabië. Het ministerie van Homeland Security laat nu weten dat deze luchtvaartmaatschappijen en luchthavens, alsmede alle andere luchtvaartmaatschappijen ter wereld, strengere beveiligingsmaatregelen hebben ingevoerd.

In juni kondigde minister John Kelly van Homeland Security strengere controles aan voor vluchten naar de Verenigde Staten. De maatregelen bestaan uit uitgebreidere screening van passagiers, strengere controles van elektronische apparatuur, een toename van veiligheidsprotocollen rond vliegtuig- en passagiersgebieden en het uitrollen van 'geavanceerde technologie' en het uitbreiden van controles met honden. De eerste fase van deze controles is nu uitgerold. Luchtvaartmaatschappijen en luchthavens die niet aan de gestelde eisen voldoen kunnen een verbod voor vluchten naar de Verenigde Staten krijgen.

Reacties (3)
23-07-2017, 16:02 door karma4
Ik dacht al waarom willen ze laptops apart door de band. Voor een Smartphone en pad eReader model was niet zoveel belangstelling. Bij een grotere laptop laatst battetij vervangen best groot en zwaar.
24-07-2017, 09:19 door Whacko
Door karma4: Ik dacht al waarom willen ze laptops apart door de band. Voor een Smartphone en pad eReader model was niet zoveel belangstelling. Bij een grotere laptop laatst battetij vervangen best groot en zwaar.
Laptops moeten al jaren apart uit de tas door de scanner, dat is hier ook helemaal niet veranderd.
Je mocht ze tijdelijk gewoon niet in de handbagage de passagierscabine in nemen.
24-07-2017, 09:26 door Anoniem
Die extra controles overigens zijn enorm zwaar, net via Doha, Qatar naar US gegaan vanuit Azie. Je moet eerst bij de gate in een rij staan om je laptop te laten checken (sporen van explosieven), dan wordt ie in een sealbag gestopt. Je mag die vervolgens in principe tot de eindbestemming bereikt is niet openen. (op straffe van vernietiging laptop)

Vervolgens hebben ze ook random searches ingevoerd, waarbij er 1 iemand zo'n 50 personen samples neemt van alle tassen en kleding op de persoon en handen. Ik stond 40 minuten in de rij hiervoor. Dit stond met dikke letters op de boarding pass als SSSS.

Kompleet nutteloos dus aangezien de random controle wordt aangekondigd. Dit is puur reiziger pesten en met succes want ik weet dat ik wel 2 keer na zal denken om qatar airways te vliegen de volgende keer. Ook First, Business en Frequent flyers moesten voor de laptop check en random search in dezelfde rij... dus geen "priority boarding", het hele proces koste 1 uur.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.