image

Goedkope Chinese Androidtelefoons geleverd met malware

vrijdag 28 juli 2017, 13:42 door Redactie, 4 reacties

Op verschillende goedkope Chinese Androidtelefoons hebben onderzoekers malware aangetroffen die aanvullende malware en apps kan downloaden. Het gaat om de Triada Trojan die in de firmware van onder andere de Leagoo M5 Plus, Leagoo M8, Nomu S10 en Nomu S20 werd ontdekt.

Verschillende van deze toestellen worden ook in Nederland aangeboden. De malware bleek in een aangepaste systeembibliotheek van Android aanwezig te zijn. Deze systeembibliotheek wordt door alle Android-apps gebruikt, wat inhoudt dat de kwaadaardige code in het geheugen van alle draaiende apps aanwezig is. Volgens anti-virusbedrijf Doctor Web, dat voor de malware waarschuwt, is de kwaadaardige code waarschijnlijk toegevoegd door insiders of 'gewetenloze partners', die bij de ontwikkeling van de firmware voor de besmette toestellen betrokken waren.

De malware kan niet op een normale manier worden verwijderd. De enige oplossing voor getroffen gebruikers is om schone Android-firmware te installeren. Doctor Web zegt dat het de fabrikanten van de besmette smartphones heeft gewaarschuwd en gebruikers krijgen het advies om eventuele updates die de fabrikanten uitbrengen te installeren. Het is niet de eerste keer dat er in de firmware van Androidtoestellen malware wordt aangetroffen. In het verleden, alsmede nog in maart van dit jaar, is hier vaker voor gewaarschuwd.

Reacties (4)
28-07-2017, 15:09 door Anoniem
Lenovo telefoon ook zeker?
30-07-2017, 10:18 door Anoniem
Ook goedkope android tablets van de merken Polaroid en Denver blijken besmet te zijn met trojans. Mijn Android tablet was vermoedelijk al geroot voor aankoop. Korte tijd na aankoop bleek dat de tablet was geroot.Dit heb ik niet zelf gedaan. Ik was in de veronderstelling dat de fabrikant dit had gedaan. Niet veel later bleek er ook een trojan in het apparaat te zitten die bleek diep in het systeem te zitten en was onverwijderbaar. Tablet made in China. Denver tablet van mijn vader ong.hetzelfde verhaal. Ook geroot en ook trojan erin die diep in het systeem.zit en onverwijderbaar is.Tja wat doe je er aan? Bewijs maar eens dat de tablet eigenlijk voor aankoop al gecompromiteerd was. Nog even los van het feit dat klantenservice/techsupport voor beide merken ver te zoeken is. De tabket van mn pa reageert nauwelijks op aanraking touchscreen,en alles opent zeer traag of helemaal niet,iets afsluiten idem,de spraakstem is zeer irritant en niet uit te schakelen.Mijn Polaroid tablet als ik die opstart dan sluit/stopt van alles,vooral google play services stopt telkens weer opnieuw. En ja ik deed app-updates en ik had de beveiliging en opruim-functies in 1 van 360 security van qihoo. Mijn vader idem dito ook 360 security erop. Maar ja met onverwijderbare trojan erop kun je van alles verwachten he? Ik kan het toestel niet rooten want het was dus al geroot en unrooten lukt ook niet.Conclusie:beide tablets kunnen zo naar grofvuil. Beide werken op android kitekat en krijgen vd fabrikant nooit updates,upgrades of patches.Mijn conclusie koop geen android toestellen van onbekende en/of goedkope merken: denver,polaroid,archos mijdt ze als de pest.
30-07-2017, 13:19 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
18-08-2017, 12:58 door Anoniem
Sinds de Superfish affaire bij Lenovo zou iedereen gewaarschuwd moeten zijn om géén Chinese computers, smartphones e.d. te kopen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.