image

EFF wil dat rechter laptopdoorzoekingen douane VS beperkt

woensdag 9 augustus 2017, 13:33 door Redactie, 0 reacties

De Amerikaanse burgerrechtenbeweging EFF heeft een rechtbank gevraagd om de doorzoekingen van laptops, smartphones en andere apparaten door de Amerikaanse douane te beperken. De douane in de Verenigde Staten mag zonder gerechtelijk bevel apparaten vorderen en onderzoeken.

Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen door de overheid beschermen. Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken. Sinds de inauguratie van president Trump is het aantal doorzoekingen van elektronische apparatuur meer dan verdubbeld, aldus de EFF.

"Aangezien digitale apparaten zoveel persoonlijke informatie kunnen bevatten; onze contacten, e-mails, werkdocumenten en agenda's, zouden douanebeambten verplicht moeten zijn om aan te tonen dat ze een gerede aanleiding hebben om aan te nemen dat het apparaat bewijs bevat van een overtreding van de immigratie- en douanewetgeving", aldus de burgerrechtenbeweging. De EFF wil dan ook dat de douane wordt verplicht om een gerechtelijk bevel te verkrijgen voordat apparaten mogen worden doorzocht. Eerder dit jaar presenteerde de Amerikaanse democratische senator Ron Wyden al een wetsvoorstel waarin hiertoe werd opgeroepen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.