image

Wetsvoorstel moet laptopdoorzoekingen douane VS beperken

woensdag 22 februari 2017, 13:12 door Redactie, 7 reacties

Een Amerikaanse democratische senator zal binnenkort een wetsvoorstel introduceren dat het vorderen en doorzoeken van laptops, smartphones en andere elektronische apparaten door de Amerikaanse douane moet beperken en voorkomt dat reizigers wachtwoorden voor online accounts moeten afstaan.

Op dit moment kan de Amerikaanse douane zonder gerechtelijk bevel om de apparatuur, wachtwoorden en pincodes van reizigers vragen. Zo moest onlangs een Amerikaanse NASA-wetenschapper nog zijn telefoon ontgrendelen en laten doorzoeken voordat hij het land binnen mocht. Het vierde amendement van de Amerikaanse grondwet moet burgers tegen willekeurige doorzoekingen beschermen. Vele jaren geleden besloot het Amerikaanse hooggerechtshof voor douanecontroles in het geval van immigratie- en douanewetgeving een uitzondering te maken.

Vorige week werd bekend dat de Amerikaanse douane zo'n 24.000 laptops en smartphones vorig jaar heeft doorzocht. Als het aan senator Wyden ligt moet de douane voortaan eerst over een gerechtelijk bevel beschikken voordat ze apparaten van reizigers mogen doorzoeken. "Naast het schenden van de privacy en burgervrijheden van reizigers, schenden deze digitale sleepnetpraktijken bij de grens ook onze nationale en economische veiligheid", zo stelt de senator.

Het zou douanepersoneel namelijk van hun kerntaak afleiden, het vinden van gevaarlijke personen. Daarnaast zullen bedrijven mogelijk de informatie beperken die werknemers op reis mee krijgen. Wyden zegt dat zijn wetsvoorstel er voor gaat zorgen dat het vierde amendement weer gerespecteerd wordt. Zo moet er voor het doorzoeken van apparaten eerst een gerechtelijk bevel zijn verkregen. Daarnaast wil hij het afstaan van wachtwoorden voor online accounts verbieden (pdf).

Reacties (7)
22-02-2017, 13:26 door Anoniem
Tja,Ik weet niet of die man dan boven Trump staat om weer die wet terug te draaien.
Want ik geloof dat Trump een handtekening onder een wetsvoorstel moet zetten,dat zal hij denk ik niet zo snel doen.
22-02-2017, 13:44 door Anoniem
Als je bij de Douane bent, dan val je niet onder de Amerikaanse wet want die geldt niet bij de grens, heb ik me laten vertellen. Dan heeft aanpassing van de wet niet veel zin lijkt me?
22-02-2017, 13:44 door karma4
65 apparaten per dag voor de hele VS. ...
Dat is geen sleepnet. Moeten afstaan van pin en ww os natuurlijk niet goed.
22-02-2017, 15:04 door Anoniem
Door Anoniem: Tja,Ik weet niet of die man dan boven Trump staat om weer die wet terug te draaien.
Want ik geloof dat Trump een handtekening onder een wetsvoorstel moet zetten,dat zal hij denk ik niet zo snel doen.
Die wet bestond al tijdens de regering van Obama.
22-02-2017, 20:39 door johanw
Dus nu wordt het "we willen uw laptop doorzoeken maar hebben gerechtelijke toestemming nodig. Wilt u daar hier 3 dagen op wachten of geeft u zo toestemming dat we even kijken?"
22-02-2017, 21:24 door Anoniem
Door johanw: Dus nu wordt het "we willen uw laptop doorzoeken maar hebben gerechtelijke toestemming nodig. Wilt u daar hier 3 dagen op wachten of geeft u zo toestemming dat we even kijken?"

O, ik heb alle tijd. Heeft u even pen en papier? Ik heb zojuist ideeën gevonden voor een nieuw boek en wil graag aantekeningen maken. O ja, dat gratis telefoontje en die advocaat komen ook wel van pas. Miljoenenclaims, weet je nog?

Door Anoniem: Tja,Ik weet niet of die man dan boven Trump staat om weer die wet terug te draaien.
Want ik geloof dat Trump een handtekening onder een wetsvoorstel moet zetten,dat zal hij denk ik niet zo snel doen.

Met een 2/3 meerderheid hoeft dat niet. En gezien nu NASA getroffen is, is er een kleine kans dat die meerderheid er komt.

Overigens is er nog veel meer nodig. We zullen verscheidene punten moeten oplossen bij dit soort surveillance die allemaal op de een of andere manier met misbruik te maken hebben:
- We zullen, zeker bij pekelzonden (misdemeanors) en overtredingen, de mens veel meer als balans en een geheel moeten zien. Het kan niet zo zijn dat een vooraanstaand psycholoog, bekend door hulp aan Tsjernobylslachtoffers, geweigerd wordt vanwege experimenten met softdrugs meer dan 40 jaar na dato.
- We zullen zeker ook in de gaten moeten houden dat wetten niet in steen gebeiteld zijn. Dat betekent dat we veel meer in de gaten moeten gaan houden wat een redelijke kans van slagen heeft legaal te worden (softdrugsgebruik, homosexualiteit, vrouwenactivisme, abortus, euthanasie en nog vele stromingen meer zijn daar al in voorgegaan).
- Bovenal zullen we heel duidelijk moeten maken dat bepaalde zaken gewoon misbruik zijn en bestraft moeten worden. Ik noem hier een voorbeeld waarbij zowel de handeling als de verdediging voor de rechter zwaar over de schreef gingen: https://www.washingtonpost.com/news/morning-mix/wp/2014/10/07/dea-created-a-fake-facebook-profile-in-this-womans-name-using-seized-pics-then-impersonated-her/. De verdediging dat de klaagster impliciet toestemming voor identiteitsfraude gaf bij de toestemming van het doorzoeken van de telefoon is te ziek voor woorden.
23-02-2017, 08:37 door Anoniem
Mijn laptop werkt alleen als je die aan het netwerk hangt. Dus als de douane aldaar dat graag wil dan zal ik nog zoiets zeggen als:"I shall that not do if I you was", maar ze doen het toch. Tja, dat er dan via een truc malware op hun netwerk geïnstalleerd wordt, daar kan ik dan ook niets aan doen natuurlijk... Dat is een risico dat je dan als douane neemt. De controle wordt het doel op zich en niet langer iets anders. Tja, daar moeten we wat aan doen natuurlijk.
Laten we VS gewoon een paar jaar links liggen. (rechts is het al). Eens kijken of DT nog zo hard staat te blaten als de export daar stopt. Dan is US great again maar wel in eigen land. America First. Komt me toch bekend voor dat gedrag...ergens...<einde>
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.