image

Britse provider TalkTalk krijgt 110.000 euro boete voor datalek

donderdag 10 augustus 2017, 12:07 door Redactie, 0 reacties

De Britse internetprovider TalkTalk heeft een boete van omgerekend 110.000 euro gekregen voor een datalek waardoor de gegevens van tienduizenden klanten mogelijk in handen van scammers kwamen. Het datalek kwam eind 2014 aan het licht toen klanten door oplichters werden opgebeld.

De scammers claimden dat ze technische ondersteuning boden en noemden daarbij de adresgegevens en TalkTalk-rekeningnummers van de opgebelde personen. Na klachten stelde de Britse privacytoezichthouder ICO een onderzoek in. TalkTalk bleek een portaal met klantgegevens te hebben waar een Indiaas bedrijf toegang toe had. Dit bedrijf verzorgde klantondersteuning. Drie accounts van dit bedrijf waren gebruikt om zonder toestemming toegang tot de gegevens van 21.000 klanten te krijgen, waaronder namen, adresgegevens, telefoonnummers en rekeningnummers.

Verder onderzoek wees uit dat er geen maatregelen waren genomen om de toegang van werknemers van het Indiase bedrijf tot de klantgegevens te beperken. Zo konden die uitgebreid in de klantgegevens zoeken. Volgens de ICO was dit niveau van toegang niet te rechtvaardigen en zorgde ervoor dat klantgegevens risico liepen. Daarmee overtrad TalkTalk de Britse databeschermingswetgeving, die eist dat organisaties technische en organisatorische maatregelen nemen om persoonlijke data te beschermen.

Het onderzoek van de ICO leverde geen direct bewijs op voor een verband tussen het datalek en de telefoontjes van de scammers. Vanwege het overtreden van de privacywetgeving heeft het bedrijf nu toch een boete gekregen. Eind vorig jaar werd TalkTalk ook al door de ICO veroordeeld tot het betalen van een boete. Toen ging het om een bedrag van omgerekend 440.000 euro wegens een hack waarbij de gegevens van 156.000 klanten werden gestolen. Uit onderzoek van de ICO naar dit incident bleek dat de provider het had nagelaten om basale beveiligingsmaatregelen te treffen om de eigen systemen te beschermen.

Nog geen reacties
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.