Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de reisgegevens van studenten zonder tussenkomst van de rechter aan het ministerie van Onderwijs verstrekt, ook al stelde het dit niet te doen. Dat laat reizigersorganisatie Voor Beter OV vandaag in een persbericht weten. Translink gaf altijd aan dat het reisgegevens uitsluitend op last van een officier van justitie of rechter verstrekte.
Onlangs kwam echter aan het licht dat Translink ook zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie reisgegevens aan derden heeft gegeven. De gegevens werden opgevraagd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die onderzoekt of studenten met hun basisbeurs frauderen door onjuiste informatie over hun woonadres op te geven. Een student die bezwaar maakte omdat zijn reisgegevens door Translink op eigen gezag bleken te zijn gedeeld, kreeg bij de rechter gelijk.
Translink stelt dat aan de gegevensverstrekking door het bedrijf aan DUO destijds een juridische toets vooraf is gegaan. "Daarbij heeft DUO de uitspraak gedaan dat op basis van de genoemde artikelen van de Algemene wet bestuursrecht de reisgegevens op juridische gronden verstrekt moeten worden", aldus Translink. Na de uitspraak van de rechter is Translink gestopt met het verstrekken van gegevens aan DUO.
Voor Beter OV vraagt zich nu af in hoeverre de privacy van reizigers bij Translink is beschermd. "Dat Translink na de rechterlijke uitspraak is gestopt met het delen van reisgegevens van studenten met DUO doet daar niets aan af. Het argument 'we dachten dat we die gegevens behoorden te verstrekken' is zonder toetsing vooraf door de rechter van nul en generlei waarde." De reizigersorganisatie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om een onderzoek in stellen.
Het is niet bekend van hoeveel reizigers de gegevens zonder bevel van een officier van justitie of een rechter zijn verstrekt, maar Translink laat tegenover de Volkskrant weten dat sinds enige tijd "vijf à tien verzoeken" per week werden ingediend. D66 zal naar aanleiding van het voorval Kamervragen stellen, zo meldt Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter. DUO heeft aangekondigd tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan, omdat de opsporing van frauderende studenten volgens de organisatie van groot belang is.
Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.
In 2013 blogde je over de vraag: Mag een cliënt de thuiszorg met een webcam filmen? Toen was een eenduidig antwoord met ja of ...
dag, google chrome heb ik niet geinstalleerd vanwege de afstand die ik wil bewaren tot google. ik gebruik firefox. maar chrome ...
Beste Security vrienden, Ik zit met een dilemma die mij al een aantal jaren bezig houd. Ik heb mijzelf al meerden malen ...
Wanneer is het hebben van een Remote Access Tool (RAT) nu strafbaar? Wij gebruiken dit in de organisatie voor intern beheer op ...
Wanneer je hieronder het e-mailadres van je account opgeeft wordt er een nieuwe activatielink naar je gestuurd. Deze link kun je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Wanneer je het juiste e-mailadres hebt opgegeven ontvang je automatisch een nieuwe activatielink. Deze link kan je gebruiken om een nieuw wachtwoord in te stellen.
Geef je e-mailadres op en kies een alias van maximaal 30 karakters.
Je hebt je succesvol aangemeld. Voordat je je account kunt gebruiken moet deze eerst geactiveerd worden. Dit kan je zelf doen middels de activatielink die naar het opgegeven e-mailadres is verstuurd.