image

Translink verstrekte reisgegevens studenten zonder tussenkomst rechter

dinsdag 22 augustus 2017, 09:36 door Redactie, 33 reacties

Translink Systems, het bedrijf achter de ov-chipkaart, heeft de reisgegevens van studenten zonder tussenkomst van de rechter aan het ministerie van Onderwijs verstrekt, ook al stelde het dit niet te doen. Dat laat reizigersorganisatie Voor Beter OV vandaag in een persbericht weten. Translink gaf altijd aan dat het reisgegevens uitsluitend op last van een officier van justitie of rechter verstrekte.

Onlangs kwam echter aan het licht dat Translink ook zonder tussenkomst van het Openbaar Ministerie reisgegevens aan derden heeft gegeven. De gegevens werden opgevraagd door de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO), die onderzoekt of studenten met hun basisbeurs frauderen door onjuiste informatie over hun woonadres op te geven. Een student die bezwaar maakte omdat zijn reisgegevens door Translink op eigen gezag bleken te zijn gedeeld, kreeg bij de rechter gelijk.

Translink stelt dat aan de gegevensverstrekking door het bedrijf aan DUO destijds een juridische toets vooraf is gegaan. "Daarbij heeft DUO de uitspraak gedaan dat op basis van de genoemde artikelen van de Algemene wet bestuursrecht de reisgegevens op juridische gronden verstrekt moeten worden", aldus Translink. Na de uitspraak van de rechter is Translink gestopt met het verstrekken van gegevens aan DUO.

Voor Beter OV vraagt zich nu af in hoeverre de privacy van reizigers bij Translink is beschermd. "Dat Translink na de rechterlijke uitspraak is gestopt met het delen van reisgegevens van studenten met DUO doet daar niets aan af. Het argument 'we dachten dat we die gegevens behoorden te verstrekken' is zonder toetsing vooraf door de rechter van nul en generlei waarde." De reizigersorganisatie heeft de Autoriteit Persoonsgegevens gevraagd om een onderzoek in stellen.

Het is niet bekend van hoeveel reizigers de gegevens zonder bevel van een officier van justitie of een rechter zijn verstrekt, maar Translink laat tegenover de Volkskrant weten dat sinds enige tijd "vijf à tien verzoeken" per week werden ingediend. D66 zal naar aanleiding van het voorval Kamervragen stellen, zo meldt Kamerlid Kees Verhoeven op Twitter. DUO heeft aangekondigd tegen de uitspraak van de rechter in beroep te gaan, omdat de opsporing van frauderende studenten volgens de organisatie van groot belang is.

Reacties (33)
22-08-2017, 09:42 door Anoniem
Typisch de arrogantie van de overheid. Stel je als semi-overheidsorganisatie dat je alleen op verzoek van de rechter gegevens verstrekt, blijkt het achteraf toch weer net wat anders. Lekker betrouwbaar.
22-08-2017, 09:47 door Anoniem
Als Translink gegevens verstrekt aan DUO, zijn ze dan niet verplicht de reiziger/student hierover te informeren?
22-08-2017, 09:48 door Anoniem
en weer een politiek orgaan die misbruik maakt van een function creep.
er valt zo langzamerhand niets meer weg te ebben aan wat er nog over is aan vertrouwen in onze overheid
22-08-2017, 10:08 door Anoniem
Je verwacht het niet hè.....
22-08-2017, 10:33 door Anoniem
zo dan!
en weer een politiek orgaan die misbruik maakt van een function creep.
22-08-2017, 10:45 door Anoniem
Volstrekt betrouwbare organisatie. Duidelijk warm hart voor privacy. Zijn er altijd in de eerste plaats voor de reiziger. Weten precies waar ze voor staan en waar ze mee bezig zijn. Prima dienst^W"product"verlening ook. Echt een toporganisatie.
22-08-2017, 11:02 door Anoniem
Zolang er niet minimaal levenslang op corruptie staat in overheids functie gaat dit land binnen nu en 5 jaar naar een burgeroorlog!
Zimbabwe is er niks bij zoals het nu gaat, de gevestigde partijen zijn letterlijk criminele organisaties geworden!
22-08-2017, 11:03 door Anoniem
Translink heeft op haar site onzin argumenten aangevoerd om de gegevens verstrekt waarbij Translink aangeeft dat:... DUO heeft in haar rol als toezichthouder op basis van de artikelen 5:16 en 5:17 van de Algemene wet bestuursrecht (Awb) reisgegevens gevorderd bij Translink in het kader van de opsporing van fraude met de uitwonendenbeurs..... Sinds wanneer is DUO een toezichthouder op Translink? Kortom, deze organisatie probeert op haar website te legitimeren waarom men wel 'moest' meewerken.
22-08-2017, 11:14 door Anoniem
"Daarbij heeft DUO de uitspraak gedaan dat op basis van de genoemde artikelen van de Algemene wet bestuursrecht de reisgegevens op juridische gronden verstrekt moeten worden"

En wij van WC-Eend doen de uitspraak dat je jouw troep beter met ons product kunt schoonmaken...
22-08-2017, 11:56 door Anoniem
Nou ja jongens waar zouden we blijven als de overheid zich aan haar eigen regels moet gaan houden? Gelukkig is DUO een ZBO dus daar heeft geen minister iets over te zeggen en Translink is ook al geen onderdeel van een ministerie.

Jammer dat het bij NPO radio 1 alleen maar ging over schending van privacy en niet over de overheid die zich niet aan de wet houdt.

Dat laatste vind ik nog wel een stapje erger, want als je dat accepteert dan heb je straks ook hier agenten die gemakshalve wat coke in je auto leggen zodat ze je op kunnen pakken wegens drugshandel.

Privacy klinkt voor veel mensen niet zo belangrijk (zeker niet die van anderen), studenten zijn toch maar uitvreters, maar een onbetrouwbare overheid is iets waar we allemaal last van krijgen op de korte of langere termijn.
22-08-2017, 12:36 door Anoniem
Is iemand wel eens in een nachtelijke fuik (operatie ochtendgloren) gereden?
Ik wel, de totale waanzin en arrogantie en schending van rechten meer is schandalig op zijn zachts gezegd!
Agenten nieuwe generatie zijn de hersenloze herdershonden van de staat, dom en uniform=ideale politie agent
De grondwet bestaat niet langer (wetten en regels mogen namelijk niet langer getoetst worden aan de grondwet, het onrechtmatig doorzoeken van mijn voertuig word bij weigering gewoon direct een arrestatie en 6 uur cel!)
Waarom? NERGENS OM! onrechtmatig in de cel om weigering voertuig doorzoeking (wat uiteraard alsnog werd uitgevoerd en natuurlijk heb ik niks te verbergen maar princiepe kwestie!
Cultivatie van het domme volk is dit om te wennen aan de komende politie staat, totale controle (voor zover die er nog niet is)
22-08-2017, 13:07 door Anoniem
Ik verbaas me er nog steeds over dat ik een kaart moet kopen voor het OV die aan mij persoonlijk is gekoppeld.
In Londen kan ik met een oystercard overal reizen en deze met eventueel tegoed inleveren tegen cash, anoniem!
Werkt perfect en geeft mij het gevoel dat dit is voor MIJN gemak en niet voor de overheid en de aan de oplossing gekoppelde zakkenvullers.
De Nederlandse overheid moet zoals gewoonlijk een gedrocht van een oplossing invoeren dat niet in het voordeel is van de gebruiker.
22-08-2017, 13:20 door Anoniem
Hoezo, de overheid is eigenlijk altijd al onbetrouwbaar gebleken.
22-08-2017, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik verbaas me er nog steeds over dat ik een kaart moet kopen voor het OV die aan mij persoonlijk is gekoppeld.
In Londen kan ik met een oystercard overal reizen en deze met eventueel tegoed inleveren tegen cash, anoniem!
Werkt perfect en geeft mij het gevoel dat dit is voor MIJN gemak en niet voor de overheid en de aan de oplossing gekoppelde zakkenvullers.
De Nederlandse overheid moet zoals gewoonlijk een gedrocht van een oplossing invoeren dat niet in het voordeel is van de gebruiker.

Je kunt een anonieme OV chipcard kopen, dus...

Weliswaar:
- kost die je 7,50;
- kun je elke foute check-in/out bij NS alleen terugkrijgen na overhandigen van ongeveer alle persoonsdata die je bezit (tot aan je schoenmaat toe) en wordt die opgeslagen tot je dood bent (in ieder geval weten ze het de volgende keer ook nog precies aan diezelfde kaart te koppelen en dus ook je hele reisgeschiedenis aan jou!); en
- de kaart "verloopt" na vijf jaar en dan mag je je eigen geld terugvragen middels een papieren formulier dat ongeveer je hele psychiatrische geschiedenis en je stamboom vereist. Je gegevens blijven natuurlijk wel bij Translink en bij NS.
Oftewel, anoniem my arse.

En een systeem dat mij per gezinslid elke vijf jaar 7,50 Euro kost alleen om met het OV te mógen reizen vind ik sowieso absurd. Als ik aan willekeurige andere bedrijven mijn persoonsgegevens overhandig krijg ik er tenminste nog gratis service en producten voor, bij NS en Translink moet ik betalen en mijn privacy inleveren. Great.

Ik hoop dan ook maar dat Rachel daar weg is omdat ze zich niet in het privacybeleid kon vinden... zou het een naar idee vinden als ze er achter staat.
22-08-2017, 15:11 door Anoniem
Door Anoniem: Ik verbaas me er nog steeds over dat ik een kaart moet kopen voor het OV die aan mij persoonlijk is gekoppeld.
In Londen kan ik met een oystercard overal reizen en deze met eventueel tegoed inleveren tegen cash, anoniem!
Werkt perfect en geeft mij het gevoel dat dit is voor MIJN gemak en niet voor de overheid en de aan de oplossing gekoppelde zakkenvullers.
De Nederlandse overheid moet zoals gewoonlijk een gedrocht van een oplossing invoeren dat niet in het voordeel is van de gebruiker.
In Nederland heb je ook een anonieme ov-kaaart die je met contant geld kunt opwaarderen
22-08-2017, 16:03 door Anoniem
De verwerking van gegevens dient een specifiek doel en deze verwerking moet proportioneel, rechtmatig en van de benodigde doelbinding voorzien zijn. Dit betekent dat het verwerken van niet geanonimiseerde data zonder dat er een keiharde reden en juridisch standhoudende reden is domweg niet mag. Dus moet een organisatie op het moment dat de data niet meer noodzakelijk is voor de dienstverlening gegevens anonimiseren of zelfs vernietigen als dit wettelijk vereist is.

Wie gegevens verwerkt, verstrekt, inziet of bewaard zonder dat hiervoor een juridische geldige noodzaak is overtreed de wet persoonsgegevens. Het ter beschikking stellen van gegevens aan derden zonder een afdoende juridische toetsing is al helemaal een overtreding van de GDPR.

De strafrechtelijke gevolgen echter blijven vooralsnog enigszins uit in het bovenstaande geval omdat er geen sprake is van inbraak in de in van het doorbreken van beveiligingen. De onrechtmatige handelingen zijn uitgevoerd in het kader van de uitvoering van reguliere werkzaamheden behorende bij de functies van de betreffende semi-ambtenaren. Wel is hier de kanttekening te maken dat de werkzaamheden zijn uitgevoerd door personen die strikt wettelijk gesproken geen ambtenaren zijn. Een medewerker van een ZBO is namelijk geen ambtenaar in de wettelijke zin. Hoewel dit gaat veranderen in 2020.
22-08-2017, 16:26 door Anoniem
Extra misselijk makend is het feit dat DUO de informatie eenzijdig aanwendt om boetes te kunnen incasseren.
i.p.v. Translink te wijzen dat een vinkje op een kaart uitgezet moet worden, en daarmee misbruik tegen te gaan, gebruiken ze de informatie van een vinkje op de kaart om zelf hoge maandelijkse boetes te incasseren.
Voor het eerste heeft DUO zelf geen toegang nodig tot de gegevens, een (dagelijkse) update naar Translink volstaat. Daarbij is het in hun eigen voordeel om dat illegale vinkje vooral aan te laten staan... Want boetes incasseren...
22-08-2017, 16:45 door Anoniem
Door Anoniem: Zolang er niet minimaal levenslang op corruptie staat in overheids functie gaat dit land binnen nu en 5 jaar naar een burgeroorlog!
Zimbabwe is er niks bij zoals het nu gaat, de gevestigde partijen zijn letterlijk criminele organisaties geworden!

Levenslang? Waarom niet meteen aan het kruis nagelen en tentoonstellen op het binnenhof? Dat zal ze leren!
22-08-2017, 16:58 door Anoniem
Door Anoniem: In Nederland heb je ook een anonieme ov-kaaart die je met contant geld kunt opwaarderen
Die "anonimiteit" is voor het overgrote deel nep want het wordt systematisch tegengewerkt en zoveel mogelijk tenietgedaan.

Een van de vele voorbeelden is dat je alleen met muntjes, en dus niet met papiergeld, kan opwaarderen, en dat dan alleen nog maar in een kleine fractie van het totaal aantal beschikbare apparaten. Dat is in andere landen toch echt beter geregeld.

Dat maakt jouw opmerking nogal onoprecht. Maar zo kennen we TLS inderdaad: Ze zijn er niet voor de reiziger.
22-08-2017, 17:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Je kunt een anonieme OV chipcard kopen, dus...
Waarbij "anoniem" een verkeerde naam is naar mijn mening. Hij is niet op naam gezet, alle data collectie vind nog steeds plaats. Echt anoniem zijn ze dus niet.
22-08-2017, 19:10 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Zolang er niet minimaal levenslang op corruptie staat in overheids functie gaat dit land binnen nu en 5 jaar naar een burgeroorlog!
Zimbabwe is er niks bij zoals het nu gaat, de gevestigde partijen zijn letterlijk criminele organisaties geworden!

Levenslang? Waarom niet meteen aan het kruis nagelen en tentoonstellen op het binnenhof? Dat zal ze leren!

Proportie graag. In geval van mensenrechten kunnen wat mij betreft eventueel straffen uitgedeeld worden met terugwerkende kracht (anders is er geen verweer tegen een partij die de wetten maakt), maar zoiets kan ook wel met een uurtje corvee afgehandeld worden.

Door Anoniem: Ik verbaas me er nog steeds over dat ik een kaart moet kopen voor het OV die aan mij persoonlijk is gekoppeld.
In Londen kan ik met een oystercard overal reizen en deze met eventueel tegoed inleveren tegen cash, anoniem!
Werkt perfect en geeft mij het gevoel dat dit is voor MIJN gemak en niet voor de overheid en de aan de oplossing gekoppelde zakkenvullers.
De Nederlandse overheid moet zoals gewoonlijk een gedrocht van een oplossing invoeren dat niet in het voordeel is van de gebruiker.

Bovendien bestaan in Londen ook de bestaande kaartjes nog steeds.

Back on topic. Mij vallen drie dingen op:

1. Translink beweert de gegevens alleen door te geven op gerechtelijk bevel en doet dat vervolgens zonder. A zeggen en B doen is minder gunstig voor geloofwaardigheid.

2. Van wat ik er van begreep wist DUO dat ze een gerechtelijk bevel hebben. Hun handelwijze wijst er op dat ze zichzelf als rechter beschouwen.

3. Er wordt gesproken over risicoprofielen en het belang van fraudebestrijding. Dat doet me altijd denken aan de actie Schoon Schip van gemeente Amsterdam een paar jaar geleden (https://www.security.nl/posting/41981/Databases+koppelen+helpt+niet+tegen+spookburgers). Van de 5000 'risicoprofielen' bleek precies 0,12% terecht. Daarentegen bleek tegen driekwart het gevolg van administratieve fouten en dat was alleen nog maar in de eerste of tweede ronde van onderzoek, het aandeel administratieve fouten zou dus nog groter kunnen zijn...
22-08-2017, 21:27 door Anoniem
Wat ik veel interessanter vind, is welke data van derden DUO en andere (semi) overheidsorganisaties nog meer voor hun eigen gewin gebruiken. Lijkt mij wel een politieke vraag waard.
22-08-2017, 22:03 door Anoniem
Hallo vergeten jullie niet dat de mensen bij de overheid, DUO, translink en de politie ook gewoon mensen zijn die belasting moeten betalen en een job moeten hebben?! Dat het een beetje over jouw rug gaat is net als bij de groenten boer (die dood is nu maar goed). Je koopt een appel en een deel van dat geld gaat naar de handelaar... en misschien weet hij ook wel hoeveel appels jij eet.

Nee ik vind het te negatief en gemakkelijk om er zo op te zeuren. Ik kan het de arme zwakke stakkers niet eens kwalijk nemen dat ze panisch naar meer macht en controle zoeken. Enig idee hoeveel echt enge en gevaarlijke mensen er rondlopen?

Niet dat er vaak boeven gestopt worden door de totale controle van de overheid. Vreemd genoeg ontkennen en ontwijken echte boeven deze systemen handig.

Geniaal vond ik het toen ik las hoe de "bedel zigeuners" gratis reisde en bedelde in de trein. De 1 checked in amsterdam in met OV en de ander in Utrecht... halvewege wisselen ze de ov kaart uit en checken beide uit op ander station. Reiskosten=nul mits je in piek/dal tarief periode blijft. Geniaal toch. Ga dat maar monitoren of aanpakken... en een berg ergenis in de trein van die bedelaars. Maar ik heb het zelf gezien... ze kunnen en worden de trein niet uitgezet. Rijd toch niet zwart of wel dan!!!!????
22-08-2017, 22:32 door Anoniem
Het hele systeem is juist opgezet voor volledige controle .
En nog verbazing ?

De overheid en partners zijn nooit nooit nooit te vertrouwen.

Nooit
22-08-2017, 22:34 door Anoniem
Anonieme kaartjes?
Bestaan niet.Pin/camera's koppeling aan poortjes Ze zijn ook 1 euro duurder!
22-08-2017, 22:54 door Anoniem
"zonder zorgen en met plezier reizen"

https://www.translink.nl/nl-NL/OV-chipkaart/Waarom-OV-chipkaart

is een leugen dat nog steeds gewoon online staat....
22-08-2017, 23:24 door Anoniem
Een groot aantal studenten betaalde de ov bedrijven dikke boetes omdat ze het ov studentenproduct niet van hun kaart haalden bij de automaat.

Velen van hun gebruikte de kaart echter nooit.

Ze zeiden altijd dat dit niet te controleren was

Ik zeg: welke student rechten ziet nu zijn kans rijk om die boete voor al die studenten in 1 klap ongedaan te maken?
22-08-2017, 23:58 door Anoniem
Door Anoniem: Wat ik veel interessanter vind, is welke data van derden DUO en andere (semi) overheidsorganisaties nog meer voor hun eigen gewin gebruiken. Lijkt mij wel een politieke vraag waard.
Er bestaat een wet op openbaarheid van bestuurlijke beslissingen. Kan je prima zelf een beroep op doen. Of je zoekt op welke bewijzen er eerder zijn aangevoerd .
23-08-2017, 07:16 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: In Nederland heb je ook een anonieme ov-kaaart die je met contant geld kunt opwaarderen
Die "anonimiteit" is voor het overgrote deel nep want het wordt systematisch tegengewerkt en zoveel mogelijk tenietgedaan.

Een van de vele voorbeelden is dat je alleen met muntjes, en dus niet met papiergeld, kan opwaarderen, en dat dan alleen nog maar in een kleine fractie van het totaal aantal beschikbare apparaten. Dat is in andere landen toch echt beter geregeld.

Dat maakt jouw opmerking nogal onoprecht. Maar zo kennen we TLS inderdaad: Ze zijn er niet voor de reiziger.
Wat zeik je nou ?

Je klaagt dat je niet een anonieme kaart kan kopen.

Er wordt aangeven dat je deze wel kunt kopen en dan blijf je klagen.

Klopt je kunt deze alleen met muntgeld of je bankpas opwaarderen maar dat is de prijs die je moet betalen.

Tenzij je ergens in de rimboe buiten de beschaving gaat wonen bestaat er geen 100 % anonimiteit die is er ook nooit geweest in de moderne beschaving.
23-08-2017, 08:36 door Anoniem
Om even een ander geluid te laten horen: als brave belastingbetaler vind ik het een goede zaak dat er fraude wordt opgespoord. Het is jammer dat DUO in haar enthousiasme (of frustratie) hier niet de juiste procedure heeft gevolgd. Dat verdient geen schoonheidsprijs en zullen ze vast niet meer doen. Maar als ik de commentaren hierboven lees dan gaat het recht op privacy van de student boven de noodzaak van de opsporing. Hoe ver moet dat gaan... een bankrover heeft ook recht op privacy. Enig idee hoeveel privacy geschonden wordt tijdens de jacht op een bankrover met een 'algemeen signalement' ? Toch staat iedereen dan te juigen, geven mensen zonder bevel van ovj hun camerabeelden af. etc. etc.
23-08-2017, 09:05 door Anoniem
Als er data beschikbaar is word het gebruikt.
Of dit nou de NS, Politie, Justie of overheid is doet er niet toe.

De vraag is hoeveel en hoe vaak dit gebeurd?


Zie wat linkjes van deze site

27 december 2013
https://www.security.nl/posting/373633/Politie+vraagt+veelvuldig+OV-chipkaartgegevens+op
dinsdag 28 augustus 2012,
https://www.security.nl/posting/37793/NS+misbruikte+persoonsgegevens+OV-chipkaarthouders
donderdag 9 december 2010,
https://www.security.nl/posting/30551/CBP%3A+opslag+reisgedrag+OV-chipkaart+illegaal
woensdag 17 november 2010
https://www.security.nl/posting/30286/%22Alleen+burger+mag+gegevens+OV-chipkaart+inzien%22
maandag 31 augustus 2009
https://www.security.nl/posting/26073/Justitie+eiste+pasfoto%27s+ov-chipkaartreizigers
23-08-2017, 09:48 door Anoniem
Door Anoniem: Een groot aantal studenten betaalde de ov bedrijven dikke boetes omdat ze het ov studentenproduct niet van hun kaart haalden bij de automaat.

Velen van hun gebruikte de kaart echter nooit.

Ze zeiden altijd dat dit niet te controleren was

Ik zeg: welke student rechten ziet nu zijn kans rijk om die boete voor al die studenten in 1 klap ongedaan te maken?

Kansloos. Translink leverde informatie voor Fraude gevallen, waarbij een Student een uitwonen adres op geeft maar daar niet woont. De dikke boetes zijn omdat men geen recht heeft op het studentenproduct OV. Dus heel iets anders.
24-08-2017, 18:24 door Anoniem
Door Anoniem: Wat zeik je nou ?
Hou maar op. Kom maar terug als je wat aan je vaardigheid "begrijpend lezen" gewerkt hebt, iets wat je kennelijk niet meegekregen hebt op de middelbare school.

Klopt je kunt deze alleen met muntgeld of je bankpas opwaarderen maar dat is de prijs die je moet betalen.
Dat is dus geen redelijke prijs. Was voorheen ook geen eis dus waarom nu wel? Eigengereidheid van TLS. Q.E.D.

Tenzij je ergens in de rimboe buiten de beschaving gaat wonen bestaat er geen 100 % anonimiteit die is er ook nooit geweest in de moderne beschaving.
Dat is geen reden om maar zoveel mogelijk anonimiteit in de weg te zitten. De anonimiteitssituatie in het openbaar vervoer was voorheen objectief beter, TLS is daarmee een verslechtering, en daarmee niet de goudstandaard van wat mogelijk of redelijk is. Dat maakt jouw argument het tegengestelde van overtuigend.

Sterker, je kan zeggen dat de moderne tijd privacy en dus anonimiteit alleen maar belangrijker maakt, waarmee TLS beter geschikt is voor de rimboe dan voor een moderne beschaving.


Door Anoniem: Om even een ander geluid te laten horen: als brave belastingbetaler vind ik het een goede zaak dat er fraude wordt opgespoord.
Ik zie heel weinig geluid dat fraude opsporen in het algemeen geen goede zaak gevonden wordt. Wel dat fraude opsporen geen reden is je zelf niet aan de regels te houden --integendeel, waar blijft dan immers je morele superioriteit?-- en dat het een betere zaak is om fraude niet te laten ontstaan want opsporen kost zelf ook geld.

Het is jammer dat DUO in haar enthousiasme (of frustratie) hier niet de juiste procedure heeft gevolgd.
Het is meer dan jammer, het is een doodzonde. Ze zitten op een vertrouwenspositie en beschamen het in hen gestelde vertrouwen.

Dat verdient geen schoonheidsprijs en zullen ze vast niet meer doen.
Dit is niet voldoende. Niet voor een overheidsinstantie.

Maar als ik de commentaren hierboven lees dan gaat het recht op privacy van de student boven de noodzaak van de opsporing. Hoe ver moet dat gaan... een bankrover heeft ook recht op privacy.
Er zit nogal een verschilletje tussen, zeg, beelden waarop een overvaller in flagrante delicto te zien is, en een overheidsinstantie die even een sleepnetje op mogelijke fraude komt uitgooien.

Dat blijft het geval ook al is degene die de boel aanhangig maakt zelf duidelijk niet netjes^W^Wfrauduleus bezig geweest.

Enig idee hoeveel privacy geschonden wordt tijdens de jacht op een bankrover met een 'algemeen signalement' ? Toch staat iedereen dan te juigen, geven mensen zonder bevel van ovj hun camerabeelden af. etc. etc.
Niet iedereen staat dan te juichen en als mensen zonder vordering camerabeelden aan de politie wensen te geven dan is dat ook niet automatisch een goed idee. Maar wel nog steeds iets anders dan als een (semi)overheidsinstelling zonder wettelijke basis (al claimden ze van wel, dat was dus niet waar) allerlei gegevens komt vorderen van een instelling, zoals hier, met een monopoliepositie op ov-reisgegevens.

Een betere vergelijking is wellicht dat Q-park vs. de belastingdienst verhaal, en je kan hier in de archieven zoeken hoe hard, of niet, de commentaren dat toejuichen.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.