image

Plasterk: Geen garantie dat UWV-gegevens niet in handen VS komen

dinsdag 22 augustus 2017, 11:03 door Redactie, 33 reacties

Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken kan niet garanderen dat UWV-gegevens of andere persoonsgegevens van burgers die door Nederlandse overheidsinstanties zijn opgeslagen niet in Amerikaanse handen komen. Dat liet de minister weten op Kamervragen van de SP.

De SP wilde garanties van minister Plasterk dat bij IBM opgeslagen UWV-gegevens niet in handen van de Amerikaanse overheid komen. Aanleiding was een bericht dat Google gebruikersgegevens in buitenlandse datacentra aan de Amerikaanse autoriteiten moet overhandigen. Plasterk zegt dat hij die garantie niet kan geven. "Er bestaat immers een aantal rechtsgrondslagen om persoonsgegevens aan de Amerikaanse overheid te verstrekken", aldus de minister (pdf).

Het gaat dan bijvoorbeeld om de samenwerking op strafrechtelijk gebied, waarbij in het kader van opsporingsonderzoeken gegevens kunnen worden doorgegeven aan de overheden van derde landen, waaronder de Verenigde Staten. Dit kan ook gaan om gegevens van Nederlandse burgers. Ook op andere terreinen, zoals bijvoorbeeld de belastingheffing, bestaan verdragen die voorzien in de doorgifte van persoonsgegevens aan derde landen.

Buitenlandse servers

In het geval van het UWV heeft de overheidsinstantie een contract met IBM. Volgens SP-Kamerleden Hijink en Van Raak vergroot het opslaan van data op buitenlandse servers de kans dat deze data in handen komt van buitenlandse overheden. De Kamerleden wilden dan ook weten wat Plasterk hiervan vindt en welke maatregelen hij gaat nemen om dit te voorkomen. De minister erkent dat in het buitenland opgeslagen gegevens een groter risico lopen op "bemoeienis" van buitenlandse overheden.

Plasterk is echter niet van plan om extra maatregelen te nemen om het opslaan van data op buitenlandse servers onmogelijk te maken. "Van welke dienstverleners gebruik wordt gemaakt is een afweging die binnen de kaders van wet- en regelgeving wordt gemaakt. Voor staatsgeheime data en privacygevoelige data leidt deze afweging tot een andere uitkomst dan voor bijvoorbeeld open data. Overheden die data willen afschermen tegen onbevoegde inzage staan verschillende maatregelen ter beschikking." Als voorbeeld geeft de minister het afdwingen van de opslaglocatie en het gebruik van encryptie.

Afsluitend laat de minister weten dat niet kan worden uitgesloten dat er op dit moment buitenlandse diensten of mogendheden zijn die data verzamelen over Nederlandse inwoners. Volgens Plasterk spant het kabinet zich maximaal in om de Nederlandse bewoners te beschermen tegen het eventueel meekijken van buitenlandse diensten en mogendheden. "Indien er geconstateerd wordt dat het geval is neemt het kabinet maatregelen", zo stelt de minister.

Reacties (33)
22-08-2017, 11:14 door Anoniem
Volgens Plasterk spant het kabinet zich maximaal in om de Nederlandse bewoners te beschermen tegen het eventueel meekijken van buitenlandse diensten en mogendheden.

LOL, onze overheid faciliteert dit soort meekijken pro-actief, door ondanks alle privacy bezwaren allerlij zaken van Nederlandse burgers doodleuk aan bijvoorbeeld de VS te verstrekken.
22-08-2017, 11:21 door Anoniem
tja we zullen onze eigen burgers eens beschermen.
22-08-2017, 11:27 door Anoniem
Plasterk is echter niet van plan om extra maatregelen te nemen om het opslaan van data op buitenlandse servers onmogelijk te maken
Volgens Plasterk spant het kabinet zich maximaal in om de Nederlandse bewoners te beschermen tegen het eventueel meekijken van buitenlandse diensten en mogendheden.

Is er iets wat die vent wel goed kan? Buiten slap lullen...
22-08-2017, 11:29 door Anoniem
Nou, meneer plasterk, wat kan je wèl garanderen? Dit is wel weer een mooi staaltje uitverkoop van je burgers. Ondertussen past het prima in de lijn der verwachting gezien de resultaten behaald in het verleden, maar toch.
22-08-2017, 11:32 door Anoniem
Aanleiding was een bericht dat Google gebruikersgegevens in buitenlandse datacentra aan de Amerikaanse autoriteiten moet overhandigen. Plasterk zegt dat hij die garantie niet kan geven. "Er bestaat immers een aantal rechtsgrondslagen om persoonsgegevens aan de Amerikaanse overheid te verstrekken", aldus de minister

Wordt de informatie plain text opgeslagen ? De Amerikaanse overheid zou zo'n verzoek moeten indienen bij onze regering, en niet bij IBM, Google of andere Amerikaanse bedrijven. Daarnaast is het vrij bizar dat deze informatie niet wordt opgeslagen op Nederlands grondgebied. Je kan je zelfs afvragen of dit niet strijdig is met onze wetgeving (misschien een leuk onderwerp voor Arnoud Engelfriet; mag onze overheid dit soort data opslaan op systemen in andere landen ?).
22-08-2017, 11:33 door Anoniem
Overheden die data willen afschermen tegen onbevoegde inzage staan verschillende maatregelen ter beschikking

Is dat een vrijblijvende keuze, of een verplichting. De minister zou hier niet zo gemakkelijk mee moeten om gaan.
22-08-2017, 11:33 door Anoniem
Het zou goed zijn om Amerika volledige toegang te geven tot onze persoonsdata en staatsaangelegenheden.
Hierdoor versterk je de historische band en vergroot je de vriendschap. bovendien profiteer je zo ten volste van hun expertise . De Rotterdamse haven is dankzij Amerika uiterst veilig geworden,en McDonalds een keten waar iedere Nederlander al decennia lang goed en veilig kan eten.
22-08-2017, 11:52 door Anoniem
Nederland bestaat niet meer...
Plassie zal er ongetwijfeld een mooi baantje aan overhouden bij onze "Bevrijder".
En eerlijk gezegd geef ik hem geen ongelijk, pakken wat je pakken kunt en laat iedereen (Nederlandse bevolking) maar de pleuris krijgen...
22-08-2017, 12:05 door Anoniem
USA is onze partner. Complete nonsens om voor hen als onze vriend data af te schermen.
22-08-2017, 12:12 door [Account Verwijderd]
[Verwijderd]
22-08-2017, 12:21 door hLVB
Zo zal de Overheid steeds achterblijven op cybercrime
22-08-2017, 12:25 door Anoniem
McDonalds een keten waar iedere Nederlander al decennia lang goed en veilig kan eten.

LMFAO, ja echt top eten van de McDonalds ;)
22-08-2017, 12:34 door Anoniem
Door Anoniem: USA is onze partner. Complete nonsens om voor hen als onze vriend data af te schermen.

Fijn, zo'n partner die een wet heeft klaarliggen om in ons land binnen te mogen vallen...

(https://nl.wikipedia.org/wiki/American_Service-Members%27_Protection_Act)
22-08-2017, 13:00 door Anoniem
Door Anoniem:
Aanleiding was een bericht dat Google gebruikersgegevens in buitenlandse datacentra aan de Amerikaanse autoriteiten moet overhandigen. Plasterk zegt dat hij die garantie niet kan geven. "Er bestaat immers een aantal rechtsgrondslagen om persoonsgegevens aan de Amerikaanse overheid te verstrekken", aldus de minister

Wordt de informatie plain text opgeslagen ? De Amerikaanse overheid zou zo'n verzoek moeten indienen bij onze regering, en niet bij IBM, Google of andere Amerikaanse bedrijven. Daarnaast is het vrij bizar dat deze informatie niet wordt opgeslagen op Nederlands grondgebied. Je kan je zelfs afvragen of dit niet strijdig is met onze wetgeving (misschien een leuk onderwerp voor Arnoud Engelfriet; mag onze overheid dit soort data opslaan op systemen in andere landen ?).

Als ik het allemaal goed op een rijtje heb, zijn op basis van de Stored Communications Act Amerikaanse bedrijven, zoals IBM, Microsoft, Google (Alphabet) wettelijk verplicht mee te werken aan het toegang verschaffen tot data die bij deze bedrijven is opgeslagen, ongeacht de geografische locatie van de opslaglocatie. Volgens de Patriot Act worden alleen de gegevens van US Citizens (een beetje) beschermd. Alle andere data is vogelvrij. Volgens EU wetgeving mag dit weer niet. Dus een Amerikaans bedrijf moet bedenken waar ze de wet gaan overtreden, want ze zijn hoe dan ook in elk scenario onrechtmatig bezig. Damned if you do, damned if you don't. Microsoft sputtert ten minste nog tegen (met succes) als ze gesommeerd wordt data vrij te geven. Apple ook. Maar hier hoeft niemand zich eigenlijk druk te maken, want de NLse overheid werkt sowieso mee aan elk verzoek wat ze van de VS krijgen.
22-08-2017, 13:21 door Anoniem
Door Anoniem: Het zou goed zijn om Amerika volledige toegang te geven tot onze persoonsdata en staatsaangelegenheden.

Het zou goed zijn om de Nederlandse overheid volledige toegang te geven tot alle Amerikaanse persoons gegeven en als de Amerikanen ook het Internationaal Hof in Den Haag respecteren en als de Amerikanen hun onderdanen uit zouden leveren dan valt er mogelijk over te praten.
22-08-2017, 13:22 door Anoniem
Weer een voorbeeld van de onbetrouwbare overheid.
22-08-2017, 13:23 door Anoniem
Door Anoniem: De Amerikaanse overheid zou zo'n verzoek moeten indienen bij onze regering, en niet bij IBM, Google of andere Amerikaanse bedrijven.
In een utopische wereld is dat natuurlijk juist. Maar de Amerikaanse overheid weet ook dat ze de data dan waarschijnlijk niet gaat krijgen, terwijl ze Amerikaanse bedrijven wellicht wel zover krijgt de data te overhandigen. Google was het daar niet mee eens, maar de rechter heeft de overheid gelijk gegeven. Anders was het bij Microsoft, waar Microsoft de gegevens uit de EU niet hoefde te overhandigen.

Het grote verschil in deze beide zaken was dat het bij Microsoft om gegevens in een "EU-Cloud" ging, de gegevens altijd in de EU blijven en nooit in de VS komen en daarom de Amerikaanse wetgeving niet van toepassing is. Bij Google waren de gegevens in een "Wereldwijd-Cloud", daarom komen de gegevens soms in de VS en daarom is de Amerikaanse wetgeving van toepassing.

De vraag is dus welk model bij IBM afgenomen wordt. En dan komen we gelijk bij de volgende vraag:

Door Anoniem: Daarnaast is het vrij bizar dat deze informatie niet wordt opgeslagen op Nederlands grondgebied. Je kan je zelfs afvragen of dit niet strijdig is met onze wetgeving (misschien een leuk onderwerp voor Arnoud Engelfriet; mag onze overheid dit soort data opslaan op systemen in andere landen ?).
Volgens de EU is het privacyniveau in de gehele EU (of eigenlijk EER) gelijk en daarom heeft een "EU-Cloud" volgens de wet precies hetzelfde privacyniveau als een "NL-datacentrum".

Als het UWV dus een contract met IBM heeft waarin staat dat de gegevens enkel en alleen in de EU/EER worden verwerkt, is wettelijk gezien alles ok. Dan kan ook de Amerikaanse overheid niet direct bij IBM de gegevens opvragen (zie oordeel Microsoft), maar moet in dat geval bij de overheid aankloppen.
22-08-2017, 14:10 door Anoniem
USA is onze partner. Complete nonsens om voor hen als onze vriend data af te schermen.

Alsof de Amerikanen andersom hetzelfde doen. Verder heb je in de internationale politiek geen vrienden. Je hebt slechts gedeelde belangen. En als de Amerikanen bijvoorbeeld met behulp van informatie die ze van ons krijgen/stelen zichzelf kunnen bevoordelen, dan zullen ze dat zeker niet laten (denk aan zaken als economische spionage).

Als je serieus was met je reactie, dan lijkt deze redelijk naief. Maar misschien was je reactie wat cynisch, dat weet ik natuurlijk niet.
22-08-2017, 14:32 door Anoniem
Hoeveel van jullie zou stiekem op Trump hebben gestemd als hij hier mee had gedaan aan de verkiezingen? Als ik de meningen zo lees zou dat ongeveer 80% moeten zijn.

Wat quotes voor het nageslacht:

LOL, onze overheid faciliteert dit soort meekijken pro-actief, door ondanks alle privacy bezwaren allerlij zaken van Nederlandse burgers doodleuk aan bijvoorbeeld de VS te verstrekken.
Is er iets wat die vent wel goed kan? Buiten slap lullen...
Nederland bestaat niet meer... Plassie zal er ongetwijfeld een mooi baantje aan overhouden bij onze "Bevrijder".
Zo zal de Overheid steeds achterblijven op cybercrime
Weer een voorbeeld van de onbetrouwbare overheid.
Fijn, zo'n partner die een wet heeft klaarliggen om in ons land binnen te mogen vallen...
22-08-2017, 14:59 door Anoniem
Volgens Plasterk spant het kabinet zich maximaal in om de Nederlandse bewoners te beschermen tegen het eventueel meekijken van buitenlandse diensten en mogendheden. Plasterk is echter niet van plan om extra maatregelen te nemen om het opslaan van data op buitenlandse servers onmogelijk te maken.

Met de publieke kennis dat het kabinet geen invloed heeft op geldende wetgeving tot in het geheim vorderen van data bij dienstverleners die werken voor de Nederlandse overheid kan met geen mogelijkheid de bewering stand houden dat het kabinet zich maximaal inspant om Nederlandse bewoners te beschermen. Effectief is het maximale wat beschermt de data in een datacenter van de overheid te plaatsen en dat in beheer te hebben via een partij met roots in Nederland. Al het andere is geen maximale inspanning. Hier kiest het kabinet er zelfs nog voor om de gegevens van Nederlanse bewoners buiten de bevoegdheid van het Nederlands gezag te plaatsen. Dat is een sterke afzwakking van de bescherming.
22-08-2017, 15:52 door Anoniem
Er zijn genoeg hosters in nederland die dat "beetje" data hier op eigen bodem prima zouden kunnen opslaan.

Men zou bij de aanbestedingen een categorie "gehost door NL/Europees bedrijf" moeten hebben die zwaar mee weegt in de aanbesteding.

Dan lost het probleem zichzelf op en hoeven de euro's ook niet naar de VS te vloeien.

De amerikanen zouden never nooit hun gegevens buiten de VS hosten. Ze lekken trouwens wel zo hard, dat ze alle gegevens inmiddels net zo goed zelf op pastbin zouden kunne zetten :-)
22-08-2017, 17:11 door karma4
Uwv heeft en het ict beleid en de realisatie geheel aan de uitvoerende partij overgelaten. In dit geval IBM.
Alsof je vervoer /auto voor werk en privé overgelaten is aan een taxibedrijf met alle toegang automatische incasso tot je bank. Een sterker iets van een vendor lockin is er niet.
22-08-2017, 18:35 door Anoniem
Goeie morgen én bedankt maar weer "fijne overheid" ..!

Maar ja we zijn het ook allemaal zelf schuld als stemgerechtigden want wie heeft dit kabinet ook weer in het zadel geholpen? Wij met z'n alle. volgende keer nog maar eens wat beter nadenken lijkt me als je gaat stemmen en vooral ook GÁÁN stemmen !!!
22-08-2017, 19:13 door Anoniem
Door Anoniem:
USA is onze partner. Complete nonsens om voor hen als onze vriend data af te schermen.

Alsof de Amerikanen andersom hetzelfde doen. Verder heb je in de internationale politiek geen vrienden. Je hebt slechts gedeelde belangen. En als de Amerikanen bijvoorbeeld met behulp van informatie die ze van ons krijgen/stelen zichzelf kunnen bevoordelen, dan zullen ze dat zeker niet laten (denk aan zaken als economische spionage).

Als je serieus was met je reactie, dan lijkt deze redelijk naief. Maar misschien was je reactie wat cynisch, dat weet ik natuurlijk niet.

Er is een andere mogelijkheid. Indien @Anoniem 12:05 een masochist is, heeft die geen enkele moeite met een vriendschap waar alle liefde van een kant moet komen...
22-08-2017, 21:29 door Jodelie
Er is wel degelijk garantie dat de gegevens in handen komen van de VS...
22-08-2017, 21:52 door Anoniem
Door Anoniem:
Alsof de Amerikanen andersom hetzelfde doen. Verder heb je in de internationale politiek geen vrienden. Je hebt slechts gedeelde belangen. En als de Amerikanen bijvoorbeeld met behulp van informatie die ze van ons krijgen/stelen zichzelf kunnen bevoordelen, dan zullen ze dat zeker niet laten (denk aan zaken als economische spionage).

Ja inderdaad, ik verwacht ook dat de Amerikanen staan te trappelen om informatie te stelen over wie er hier werkloos
is (geweest) of een arbeidsongeschiktheids uitkering heeft. Dat zijn toch zaken waarmee ze zich zelf heel erg kunnen bevoordelen!
22-08-2017, 22:42 door Jodelie
Het gaat er niet of ze iets mee doen, het gaat om persoonlijke informatie waar in de toekomst iets gedaan zou kunnen worden. #40-45
23-08-2017, 07:56 door spatieman
ga er maar vanuit, dat ALLES, al bij de NSA ligt.
zou me niet verwonderen dat zij tevens de mogelijkheid hebben om "remote" de optie hebben om medicatie te manipuleren als ze echt iemand uit de weg geruimd willen zien.
23-08-2017, 08:17 door Anoniem
Als ik alles zo eens lees is het weer samenzwering en complotten wat de klok slaat.

Laten we niet vergeten dan Nederland BV een handelsland is. Alle goed verdienende business modellen komen uit Nederland. Amerika heeft nog nooit iets zelf uitgevonden wat van belang was. Het "stelen" van ideeën en dan doen of jij diegene bent die het wiel heeft uitgevonden...tja.
Zonder NL of DE bestond de huidige economische wereld niet, was USA een dunbevolkt land met jaren 30 ideeën. Dus ja we drijven handel met USA (en de rest van de wereld) en ja zonder Nederland loopt alles niet zo gladjes als je denkt. Of denk je dat het geld in Nederland uit de polders omhoog wordt gepompt? Dat ze het ons gewoon geven uit historische overwegingen?
al jouw data ligt overal verspreid in de wereld. Ooit last van gehad? Precies!
23-08-2017, 10:44 door packetguy - Bijgewerkt: 23-08-2017, 10:48
De stupiditeit die de nederlandse overheid heeft met betrekking tot ICT maakt me echt droevig. We kunnen net zo goed alles overhandigen aan de VS want deze mensen hebben echt geen flauw benul hoe ze onze data en rechten moeten beschermen.

"Indien er geconstateerd wordt dat het geval is neemt het kabinet maatregelen"

Wat? er is wereldwijd geconstateerd dat dit gebeurt ben je een fucking ezel?
24-08-2017, 09:32 door Anoniem
"Er bestaat immers een aantal rechtsgrondslagen om persoonsgegevens aan de Amerikaanse overheid te verstrekken"

Met de CISA wetgeving kan elk Amerikaans bedrijf sinds 2015 haar data verkopen aan de Amerikaanse overheid zonder dat zij
a) hiervoor wettelijk vervolg kunnen worden
b) hiermee afgesproken SLA's/NDA's/Service Agreements overtreden
c) dit hoeven te melden aan de klant/eindgebruiker.

https://www.theguardian.com/commentisfree/2015/oct/27/senate-ignorant-of-cyber-security-just-passed-cisa-bill-anyway
24-08-2017, 15:20 door Anoniem
Door Anoniem: Als ik alles zo eens lees is het weer samenzwering en complotten wat de klok slaat.

Laten we niet vergeten dan Nederland BV een handelsland is. Alle goed verdienende business modellen komen uit Nederland. Amerika heeft nog nooit iets zelf uitgevonden wat van belang was. Het "stelen" van ideeën en dan doen of jij diegene bent die het wiel heeft uitgevonden...tja.
Zonder NL of DE bestond de huidige economische wereld niet, was USA een dunbevolkt land met jaren 30 ideeën. Dus ja we drijven handel met USA (en de rest van de wereld) en ja zonder Nederland loopt alles niet zo gladjes als je denkt. Of denk je dat het geld in Nederland uit de polders omhoog wordt gepompt? Dat ze het ons gewoon geven uit historische overwegingen?
al jouw data ligt overal verspreid in de wereld. Ooit last van gehad? Precies!

en een hollander verkoopt zijn moeder nog als het iets zou opleveren... geen ruggegraat en centen boven princiepes!
28-08-2017, 10:54 door Anoniem
Je moet vooral je gegevens in een IBM datacenter in de EU zetten, Lekker Nederlandse dienstverleners buiten spel zetten, onze economie niet helpen. Ik hoop dat ze de data goed encrypten en de sleutels en sleutelbeheer NIET hebben uitbesteed aan IBM. Maar dit is ijdele hoop...
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.