image

Tor Project gaat meer inzetten op browsen via smartphone

woensdag 6 september 2017, 10:14 door Redactie, 8 reacties

Het Tor Project dat zich inzet voor vrijheid, privacy en anonimiteit op internet gaat meer inzetten op anoniem browsen via de smartphone. De organisatie is verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het Tor-netwerk en Tor Browser, de desktopbrowser om met het Tor-netwerk verbinding te maken.

Veel mensen in gebieden met online surveillance en censuur maken echter gebruik van hun smartphone om websites te bezoeken. Voor smartphones bestaat sinds 2014 de browser genaamd Orfox, die gebruikers ook via het Tor-netwerk laat browsen. De browser wordt ontwikkeld door het Guardian Project. Orfox biedt echter niet dezelfde features en veiligheidsgaranties van Tor Browser. Daarom is het Tor Project samen met het Guardian Project een jaar geleden begonnen om dit recht te trekken.

Eén van de eerste features uit Tor Browser die aan Orfox is toegevoegd is de 'security slider', waarmee gebruikers eenvoudig hun beveiligingsniveau kunnen inschakelen. Het beveiligingsniveau bepaalt bijvoorbeeld of er scripts op een pagina mogen worden uitgevoerd. Volgens Tor-projectmanager Isabela Bagueros is dit pas het begin en is 'mobile' een belangrijk onderdeel binnen het ontwikkelproces van Tor aan het worden. In het geval van nieuwe features voor Tor Browser zal er ook worden gekeken om die voor Orfox te laten werken.

Reacties (8)
06-09-2017, 11:57 door Anoniem
Eén van de eerste features uit Tor Browser die aan Orfox is toegevoegd is de 'security slider', waarmee gebruikers eenvoudig hun beveiligingsniveau kunnen inschakelen. Het beveiligingsniveau bepaalt bijvoorbeeld of er scripts op een pagina mogen worden uitgevoerd.
Nàh, als het hetzelfde wordt als in de huidige Tor-browser voor desktops, dan is het niet "bijvoorbeeld" maar "alleen maar"
om te bepalen wanneer er scripts mogen worden uitgevoerd: bij http én https, alleen bij https, of helemaal geen scripts.
En default na eerste opstarten staat die slide op zijn meest onveilige stand. De middelste stand zou beter zijn.
Voor de rest wordt het geregeld door NoScript en uBlock.
06-09-2017, 14:57 door Anoniem
Orfox is voor Android, niet voor 'smartphones' in zijn algemeenheid.
06-09-2017, 15:50 door Anoniem
Door Anoniem: Orfox is voor Android, niet voor 'smartphones' in zijn algemeenheid.
Voor iOS kun je geen alternatieve browser instellen en andere smartphone OSen zijn niet (meer) relevant.
06-09-2017, 18:13 door Anoniem
Door Anoniem:
Door Anoniem: Orfox is voor Android, niet voor 'smartphones' in zijn algemeenheid.
Voor iOS kun je geen alternatieve browser instellen en andere smartphone OSen zijn niet (meer) relevant.

Wat een onzin, je kan op iOS gewoon Onion Browser, Firefox Focus etc. installeren.
06-09-2017, 21:15 door Anoniem
Ik heb orfox geüpgrade naar laatste versie, maar die slide settings heb ik niet hoor? Als ik "settings" druk dan krijg ik gewoon de custom settings. Moet ik misschien de app opnieuw installeren? Hopelijk niet want anders ben ik alles kwijt, want ik zie nergens import/export opties.
06-09-2017, 21:50 door Anoniem
LOL gebruik je een Android toestel van Google vol met beveiligingslekken, en maak je je zorgen over anoniem surfen...
07-09-2017, 11:04 door Anoniem
Door Anoniem: Ik heb orfox geüpgrade naar laatste versie, maar die slide settings heb ik niet hoor? Als ik "settings" druk dan krijg ik gewoon de custom settings. Moet ik misschien de app opnieuw installeren? Hopelijk niet want anders ben ik alles kwijt, want ik zie nergens import/export opties.

Je hebt toch wel een recente backup van je telefoon?
07-09-2017, 17:13 door Anoniem
Orfox met de slider is bijlange nog niet te vergelijken als tor browser. Bijvoorbeeld de systeemtaal en schermresolutie wordt nog normaal weergegeven als je checkt op fingerprinting. Ik hoop dat ze dit nog gaan verbeteren zodat we een echte tor browser kunnen krijgen op onze smartphone.
Reageren

Deze posting is gelocked. Reageren is niet meer mogelijk.